Bolec.Info
Bolesławiec dla Ciebie - Istotne informacje z powiatu bolesławieckiego
Wydanie nr 418, 8 stycznia 2009r.
 Ustaw jako stronę startową! Aktualności w Twojej skrzynce?
Użytkownik: Hasło:
  Zarejestruj się - Nie pamiętasz hasła? 
BolecForum
Rozpocznij nowy temat
Przeglądaj wszystkie fora
BolecForum - dyskusje pod ogłoszeniami
BolecForum - dyskusje w BolecAlbumie
Album Bolec.Info
BolecOgłoszenia
 Ogłoszenie ze zdjęciem transport osobowy (Oferuję)
 reklama na samochód (Inne)
 FIAT SEICENTO VAN (Sprzedam)
 sprzedam fiata cinquecento 700 (Sprzedam)
 Audi B4 1.9 TKI, KLIMA, ELEKTRYKA, ABS (Sprzedam)
 sprzedam niedrogo suknie slubną (Sprzedam)
 Wynajmę mieszkanie (3-pok.) Bolesławiec (Najmę - Wynajmę)
Wszystkie ogłoszenia
Sonda Bolec.Info

Najważniejsze wydarzenie 2008 roku to:
Otwarcie wyremontowanego kina Forum
Zabójstwo taksówkarza z Bolesławca
Modernizacja wiaduktu kolejowego
Maria de Mattias patronką Bolesławca
Burniak traci mandat radnego
Uroczystości otwarcia 40m chodnika
Śmierć Bluesa nad Bobrem - afera koncertowa
Bolec.Info nie zniknie z sieci! - II BolecParty
Szpital z certyfikatem ISO
25 lat Państwowej Szkoły Muzycznej
Mięso z dioksynami w Bolesławcu
Rozpoczęcie budowy Centrum Ceramiki
inne
Wydarzenia w Galerii Concordia

Wyniki sondy - Opinie

Strona główna > BolecForum > Bolecnauci komentują > Tolerancja... trudne słowo...

BolecForum

Bolecnauci komentują
Tolerancja... trudne słowo...

Jacek Pietraszkiewicz

Do naszej redakcji wpłynął list bardzo młodego człowieka i jako list powinien być chyba potraktowany. Jednak ze względu na ważną sprawę poruszaną przez niego, postanowiłem odstąpić (jako gospodarz) swoje stałe miejsce i poprosić Czytelników o posłuchanie tego, co mówi o wolności...

Od pewnego czasu żyjemy w państwie prawym, sprawiedliwym i przede wszystkim solidarnym. Nasza [kochana] władza bardzo mocno i na wszystkie strony pała tymi wartościami. A najbardziej pałała nimi chyba w zeszłą sobotę.

Na Marsz Równości władze Poznania nie wyraziły zgody. Prezydent miasta już 11 razy zakazywał (grupie Komitet Wolny Kaukaz - koalicja różnych grup protestujących przeciwko wojnie na Kaukazie) demonstracji, co sąd uznał za działanie nielegalne. Zakaz wydany przeciwko organizacji Marszu Równości był więc, działaniem, które nazwać chyba należy recydywą. Ale oczywiście znalazł się powód – „brak możliwości zapewnienia bezpieczeństwa”. Moim zdaniem bezpieczeństwo dałoby się łatwo zapewnić, jeśli tylko policja zamiast brutalnie zamykać demonstracje za swoim kordonem ochraniała ją przed bojówkami Młodzieży Wszechpolskiej, które to liczne przybyły na demonstrację.

Prawi i sprawiedliwi policjanci mają obowiązek wezwać demonstrantów do rozejścia się. Nie zrobili tego - ale nie przez zaniedbanie. Pewnie po prostu uznali takie nawoływania za bezcelowe, w końcu demonstranci zamknięci byli szczelnym murem z plastikowych tarcz. Policja raz po raz wyciągała z tłumu rozmaitych aktywistów, nierzadko za włosy czy po prostu rzucając delikwenta na bruk. Zaaresztowano łącznie 68 osób. Postawiono im zarzut udziału w nielegalnym zbiegowisku (artykuł 50 kodeksu wykroczeń), grozi im miesięczny areszt lub grzywna w wysokości do 5 tysięcy złotych. Niektórym zatrzymanym postawiono dodatkowo zarzut organizacji nielegalnego zbiegowiska (artykuł 54 kodeksu). Nie chcę mówić, że instytucja „nielegalnego zgromadzenia” w kraju, którego konstytucja daje wolność zgromadzeń jest dla mnie bzdurą...

Cały czas staram się uciekać od słowa tolerancja, gdyż jak już wspomniałem jest to trudne słowo oraz trudny temat. Czy owi geje mieli moralne prawo wyjść na ulice? Czy siali zgorszenie, czy też walczyli o prawa które im się należą? Zdania na pewno są policzone. Ale ja nie mogę pozbyć się sprzed oczu widoku młodej dziewczyny wyciąganej za włosy z pokojowo protestującego tłumu i ciągniętej po bruku przez kilku policjantów. Na pocieszenie dla sympatyków marszu dodam tylko, że mogło być gorzej. Ku pokrzepieniu serc radykałów powiem, że państwo ma asa w rękawie, czyli prezent jaki zostawiła im poprzednia ekipa rządząca. Nowelizacja ustawy o policji z 2004 roku wprowadziła zapis, który jest ewenementem na skale europejską. Wcześniej siły zbrojne RP użyte mogły być tylko w stanach nadzwyczajnych - czyli w stanie wojennym, stanie wyjątkowym, oraz w stanie klęski żywiołowej. Decyzję o wprowadzeniu stanu nadzwyczajnego podejmuje Prezydent w drodze rozporządzenia wydanego na podstawie ustawy. Po wprowadzeniu nowelizacji wojsko może wyjść na ulicę bez konieczności ogłaszania stanu nadzwyczajnego, teraz można to zrobić „zagrożenia bezpieczeństwa publicznego lub zakłócenia porządku publicznego”. Strzelać do gejów? Czy też być solidarnym i strzelić sobie w głowę?

Jacek Pietraszkiewicz

Poprzednie felietony:

• (17.11.2005) Piekło chęciami brukowane
  • (10.11.2005) Dobre imię prezydenta
  • (2.11.2005) Gdzie są obrzydliwie bogaci?
  • (27.10.2005) Nie ma tego złego...
  • (19.10.2005) Bolesławiecki styl życia
  • (11.10.2005) IV Rzeczypospolita
  • (6.10.2005) Krótki felieton o mniejszościach
  • (21.09.2005) Czułe słówka
  • (07.09.2005) Bolesławianie to idioci?
  • (01.09.2005) Wyborcze rozterki
  • (25.08.2005) Słoma w butach
  • (18.08.2005) Gruszki na wierzbie
  • (11.08.2005) Ładniej nie znaczy lepiej
  • (08.08.2005) Znakomita gmina?

• Pokaż/ukryj komentowany tekst

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona << < 8 9 10 11 12 13

jegomosc   Opublikowane: 2008-10-05 18:55:30

jegomosc
    Zdjęć: 8

~TR napisał(a):

- demokracja to godzenie sie z wola wiekszosci

Po tym stwierdzeniu ja nie widze powodu do dalszej dyskusji z toba.

Tylko dwa slowa - mylisz sie.

http://aukcje.wosp.org.pl/show_user_auctions.php?uid=11308286 - aukcje boleslawieckiego sztabu WOŚP!
    Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

~TR   Opublikowane: 2008-10-05 19:14:18 - użytkownik niezarejestrowany

~TR
    Zdjęć: 0

jegomosc napisał(a):

~TR napisał(a):

- demokracja to godzenie sie z wola wiekszosci

Po tym stwierdzeniu ja nie widze powodu do dalszej dyskusji z toba.

Tylko dwa slowa - mylisz sie.

w koncu widocznie zrozumiales ze tak naprawde nie masz wiele do powiedzenia - pociesz sie ze lepiej pozno niz wcale

jegomosc   Opublikowane: 2008-10-06 00:30:49

jegomosc

Ech... tu nie chodzi o to ile ja mam do powiedzania. Chodzi o twoj brak elementarnej wiedzy i bledy w rozumowaniu.

http://aukcje.wosp.org.pl/show_user_auctions.php?uid=11308286 - aukcje boleslawieckiego sztabu WOŚP!

~kermit   Opublikowane: 2008-10-06 11:32:55 - użytkownik niezarejestrowany

~kermit

demokracja = dupokracja. rzadza przedstawiciele wiekszosci, wiekszosc to idioci, rzadza nami przedstawiciele idiotów. dlatego właśnie ten ustroj jest zly. ale lepszego na razie nikt nie wymyslil niestety.

~TR   Opublikowane: 2008-10-06 13:21:37 - użytkownik niezarejestrowany

~TR

jegomosc napisał(a):
    Ech... tu nie chodzi o to ile ja mam do powiedzania. Chodzi o twoj brak elementarnej wiedzy i bledy w rozumowaniu.

brak slow blaznem byles, jestes i bedziesz - ten kraj nigdy nie bedzie normalny jesli tacy jak ty beda mieli w nim cos do powiedzenia....

jegomosc   Opublikowane: 2008-10-06 19:39:23

jegomosc

Zamiast sypac inwektywami i obrazac mnie ustosunkuj sie do tego co pisze. W demokracji jest mnogosc instrumantow ktore sprawiaja, ze mniejszosc wcale nie musi podporzadkowywac sie wiekszosci. Ba - to roznorodnosc i pluralizm sa podstawami tego ustroju. Skoro tego nie wiesz to ja nie widze sensu dyskusji.
    btw. podpisz sie pod postem, pokaz sie ziomek - bo nie sztuka obrazac kogos bedac anonimem.

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona << < 8 9 10 11 12 13

Copyright © 2003-2009 by Bolec.Info - Wszelkie prawa zastrzeżone - O serwisie - Zespół redakcyjny serwisu - Reklama na Bolec.Info