Bolec.Info
Gdy tylko potrzebujesz - Bolesławiec dla Ciebie!
Bolesławiec dla Ciebie - Bolec.Info
Wydanie nr 230, 5 lipca 2008r.
BolecForum
Rozpocznij nowy temat
r e k l a m a
Newsletter Bolec.Info - Aktualności z Bolesławca
BolecForum - dyskusje pod ogłoszeniami
Ogłoszenia drobne
r e k l a m a
Wakacje z filmem w BOK
BolecForum - dyskusje w BolecAlbumie
Album Bolec.Info
BolecOgłoszenia
 Ogłoszenie ze zdjęciem SPRZEDAM OBIEKTYW FIRMY SIGMA DEDYKOWANY DO APARAT (Sprzedam)
 kupię działkę budowlaną (Kupię)
 Canon 400D, body + grip + gratisy (Sprzedam)
 Ogłoszenie ze zdjęciem OFER?UJĘ TRANSPORT (Usługi)
 sprzedam mieszkanie 3-pokojowe (Sprzedam)
 Mieszkanie 3-pokojowe (Sprzedam)
 wynajmę (Najmę - Wynajmę)
Wszystkie ogłoszenia
Sonda Bolec.Info

Czy Cezary Przybylski zasłużył na pensję 12,297 zł brutto (czyli więcej niż Piotr Roman)?
Tak, bo jest świetnym i pracowitym starostą.
Nigdy w życiu!
To wysoka pensja, ale i praca niełatwa.
Powinien zarabiać tyle, ile średnia płaca w mieście.

Wyniki sondy - Opinie

Pogoda w Bolesławcu

Wszystkich Bolecnautów: 2563

On-line:

Agat, analcunt, Seifer,

Bolecnautów: 3, Gości: 122

Informator miejski

Ustaw jako stronę startową! Aktualności w Twojej skrzynce?
Użytkownik: Hasło:
  Zarejestruj się - Nie pamiętasz hasła? 
Strona główna > BolecForum > Administracja i polityka > OPTRONIC czyli Metrona czyli coś o pomiarze ciepła w naszych mieszkaniach.

BolecForum

Administracja i polityka
OPTRONIC czyli Metrona czyli coś o pomiarze ciepła w naszych mieszkaniach.

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona << < 12 13 14 15 16 17

MX   Opublikowane: 2008-01-14 09:21:42

MX
Zdjęć: 35

~fizia napisał(a):
Porównaj teraz zaliczki w budynkach opomiarowanych ze swoim budynkiem

a ja Ci powiem, że płaciłem w tym samym bloku tyle samo co sąsiad z klatki obok, za mieszkanie takie jak on ma (środkowe w połowie wysokości bloku). Ja miałem zimno 19stopni, grzejniki ustawione 3/5 i kilkuset złotowe dopłaty przychodziły (bywało 700-800zł). On się cieszył, miał grzejniki 4/5 odkręcone, 23-24 stopnie w domu (dość gorąco) i zwrot 250-300zł. Nie dogrzewał w żaden inny sposób mieszkania. Okna te same co u mnie. I wytłumacz skąd taka różnica?

Dopisane 14.01.2008r. o godz. 09:19:

malaMI napisał(a):
mieszkam w mieszkaniu pod zarządem TBSów, i tutaj nie ma pomierników, w mieszkaniu jest cieplutko, a pomimo tego, po ogólnym rozliczeniu całego bloku jeszcze wychodzi kilkuset złotowy zwrot za ogrzewanie na każde , jak to jest mozliwe? Ciepłownia ta sama, koszty te same, straty po drodze te same, grzejniki te same? hmmmm....

skoro koszty te same, to najlepiej widać jak UŁOMNY jest system naliczania opłat pomiernikami z kapilarami.. A teraz chwilka zastanowienia.. dlaczego wybrano takie rozwiązanie? Na wycieczki zarządu w ciepłe kraje..? Na wyższej klasy auta..? Na domy jednorodzinne..? Inne wydatki.. wszystko się rozbija o to, jak uwięzić lokatorów w pętli dziwnych systemów a potem ją zacisnąć i kroić grubą kasę. I dziwnym nie jest, że spółdzielnie powywieszały w wielu klatkach zadłużenia.. zadłużenia pytam czego? Nie zrealizowanych wczasów w Tajlandii? A może jedna S-klasa mniej..?

Dopisane 14.01.2008r. o godz. 09:21:

i na koniec.. gdyby można było, zapewne wielu lokatorów wybrało by inny system ogrzewania, zapewne płacili by mniej, było by cieplej, ale blok is blok i należy do spoldzielni..
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

malaMI   Opublikowane: 2008-01-14 22:00:08

malaMI
Zdjęć: 0

~fizia napisał(a):
Ja Ci mogę odpowiedzieć. Zwroty wynikają z różnicy między zaliczką jaką zapłaciłeś w sumie przez cały rok, a kosztem zużytego ciepła. Porównaj teraz zaliczki w budynkach opomiarowanych ze swoim budynkiem (najczęściej jest to w zł/m kw) i będziesz wiedział skąd taki zwrot. Swoją drogą to dobra polityka pobierać duże zaliczki a potem dużo zwracać, wówczas sądząc nawet po tobie można w obdzieranych ze skóry lokatorach wywołać dobre samopoczucie.

no niby dobrze kombinujesz fizia, ale ja mam teraz czynsz za mieszkanie prawie o połowę niższy niż w poprzednim mieszkaniu, więc chyba Twoja teoria nie bardzo daje radę, a rzekłabym, że nawet wcale, i nie czuję się obdzieranym ze skóry lokatorem z dobrym samopoczuciem, tylko czuję, że przez te kilka lat, kiedy mieszkałam w mieszkaniu spółdzielczym byłam nieźle kantowana

~alicja   Opublikowane: 2008-02-19 14:02:56 - IP: gl77-17.master.pl

~alicja

skorn   Opublikowane: 2008-02-19 15:50:44

skorn

to ciekawe

http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2008/06/29/w-kwestii-zaslug/

MX   Opublikowane: 2008-02-20 16:03:31

MX

malaMI napisał(a):

~fizia napisał(a):
Ja Ci mogę odpowiedzieć. Zwroty wynikają z różnicy między zaliczką jaką zapłaciłeś w sumie przez cały rok, a kosztem zużytego ciepła. Porównaj teraz zaliczki w budynkach opomiarowanych ze swoim budynkiem (najczęściej jest to w zł/m kw) i będziesz wiedział skąd taki zwrot. Swoją drogą to dobra polityka pobierać duże zaliczki a potem dużo zwracać, wówczas sądząc nawet po tobie można w obdzieranych ze skóry lokatorach wywołać dobre samopoczucie.

no niby dobrze kombinujesz fizia, ale ja mam teraz czynsz za mieszkanie prawie o połowę niższy niż w poprzednim mieszkaniu, więc chyba Twoja teoria nie bardzo daje radę, a rzekłabym, że nawet wcale, i nie czuję się obdzieranym ze skóry lokatorem z dobrym samopoczuciem, tylko czuję, że przez te kilka lat, kiedy mieszkałam w mieszkaniu spółdzielczym byłam nieźle kantowana

do tego na górze brakuje * (gwiazdki) z podpisem "dla wybranych mieszkań". Skoro nie ma to zastosowania ogólnego, dla wiekszosci ludzi jest bezuzyteczne a nawet mylace..

~roth   Opublikowane: 2008-05-12 12:37:23 - IP: dyz163.internetdsl.tpnet.pl

~roth

co prawda mie jestem z bolesławca ale mialem niemiłą okazje poznac problem tych pomierników i nie wiem czy do kostasa juz to dotarło czy nie bo przy stronie 12 lekko znudziła mnie lektura ale te mierniki nie mierza ciepła oddawanego przez grzejnik.nie chcesz wierzyc ? zrób proste doswiadczenie nalej ciepłej wody do wanny i wejdz do niej i załoze sie ze jak chwile w niej polezysz to temp twjego ciała tez wzrośnie i tak samo jest z grzejnikami myslisz ze jak nagrzejesz mieszkanie czymkolwiek ( u mnie komputer chodzi prawie cały czas i dmucha powietrzem o prawie 30 stopniach) to nie ma wpływu na te wymienniki ? przeciez kaloryfer nie nagrzeje sie wtedy od ciepła z ogrzewania zapewnionego przez cepłownie tylko od ciepla wytworzonego przez twoje urządzenia i efekt wiadomy płyn wyparuje miernik pokaze zuzycie a grzejnik zakręcony. i moze powiesz mi ze masz wgląd do rozliczeń węzła cieplnego ktory masz w swoim bloku i widzisz jak go zczytują ? bo to co podaje spółdzielnia to sa dane "opracowane" a co to z naszej rzeczywistosci znaczy to chyba kazdy wie

i na koniec wywodu dodam jeszcze ze nie wiem jak to jest w bolesławcu ale u nas te śmieszne mierniki latem nie sa sciągane a wtedy jak wiadomo grzejniki sa zimne i producent tych mierników zakładajac nowa rurke z plynem nalewa go wiecej niz wskazuje 0 co tłumaczone jest tym ze to odparuje przed rozpoczeniem sezonu grzewczego od ciepła wytwarzanego przez inne urzadzenia w domu ,przez samych lokatorów i energie słoneczna (cytat z instrukcji obslugi)

MX   Opublikowane: 2008-05-13 16:24:54

MX

ja mialbym nawet watpliwosci czy nie odparuje za duzo nim sie sezon grzewczy zacznie, na szczescie ja mam juz ten psychiczny komfort palenia weglem/olejem.. ulga niesamowita.

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona << < 12 13 14 15 16 17

Copyright © 2003-2008 by Bolec.Info - Wszelkie prawa zastrzeżone - Przeczytaj notę prawną- Zespół redakcyjny serwisu
Kontakt: Redakcja: redakcja@bolec.info   |   Marcin Status GG   |   Artur Status GG   |   Kasia Status GG   |   Dział Reklamy: reklama@bolec.info