Bolec.Info
Bolesławiec - największa baza ogłoszeń drobnych z regionu
Wydanie nr 418, 8 stycznia 2009r.
 Ustaw jako stronę startową! Aktualności w Twojej skrzynce?
Użytkownik: Hasło:
  Zarejestruj się - Nie pamiętasz hasła? 
BolecForum
Rozpocznij nowy temat
Przeglądaj wszystkie fora
BolecForum - dyskusje pod ogłoszeniami
BolecForum - dyskusje w BolecAlbumie
Album Bolec.Info
BolecOgłoszenia
 SPRZEDAM (Sprzedam)
 Ogłoszenie ze zdjęciem For Home dla Ciebie dla Twojego domu... (Dam pracę)
 PILNIE SZUKAM PRACY (Szukam pracy)
 Ogłoszenie ze zdjęciem transport osobowy (Oferuję)
 reklama na samochód (Inne)
 FIAT SEICENTO VAN (Sprzedam)
 sprzedam fiata cinquecento 700 (Sprzedam)
Wszystkie ogłoszenia
Sonda Bolec.Info

Najważniejsze wydarzenie 2008 roku to:
Otwarcie wyremontowanego kina Forum
Zabójstwo taksówkarza z Bolesławca
Modernizacja wiaduktu kolejowego
Maria de Mattias patronką Bolesławca
Burniak traci mandat radnego
Uroczystości otwarcia 40m chodnika
Śmierć Bluesa nad Bobrem - afera koncertowa
Bolec.Info nie zniknie z sieci! - II BolecParty
Szpital z certyfikatem ISO
25 lat Państwowej Szkoły Muzycznej
Mięso z dioksynami w Bolesławcu
Rozpoczęcie budowy Centrum Ceramiki
inne
Wydarzenia w Galerii Concordia

Wyniki sondy - Opinie

Strona główna > BolecForum > Bolecnauci > Czy ksiądz ma prawo odmówić chrztu dziecka?

BolecForum

Bolecnauci
Czy ksiądz ma prawo odmówić chrztu dziecka?

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona << < 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 > >>

JOKER   Opublikowane: 2008-10-11 01:13:20

JOKER
Zdjęć: 1

Qrzy napisał(a):

malaMI napisał(a):
Qrzy, zawiodłes mnie
zupełnie brak Tobie poczucia humoru, a to bardzo przydatna zaleta :)

Akrat nie jesteś tą osobą, dla której chciałbym być niezawodny, więc płakać nad tym nie będę :P

EOT

toudi140, niestety, brak ślubu może być właśnie tym jedynym problemem, jaki spotkasz na drodze do włączenia Twojego dziecka do wspólnoty chrześcijańskiej..

Więc toudi140 nie pozostało Ci nic innego jak sie ożenic:) Jest tu nawet dział na forum- gdzie robic wesele albo kapela na wesele:)

Why so serious??!!
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

Katecheta   Opublikowane: 2008-10-13 09:22:31

Katecheta
Zdjęć: 0

JOKER
Śmieszny gość. To znaczy, że lekarz aby leczyć daną chorobę musi najpierw sam się z niej wyleczyć. Co za bzdury. Ksiądz ma kontakt z wieloma ludźmi, ma wiecej informacji niż nam się zdaje, więc może mówić o małżeństwie, choć sam nie ma żony.
Ktoś tez wczesniej napisał o celibacie, ze niby jest niepotrzebny. I znowu wypowiada się ktoś, kto nie ma o tym zielonego pojęcia.

Celibat jest bardzo potrzebny, przede wszystkim dlatego, że ksiądz ma być dyspozycyjny! ma służyć swoim parafianom w posłudze duszpasterskiej. A mając żonę, dzieci niestety siłą rzeczy nie mógłby się w pełni oddać posłudze. Wyobraźmy sobie, że ktoś wzywa ksiądza do umierajacego a on w tym czasie musiałby opuścić chore dziecko, którym się opiekuje. Nie mógłby pojechać na spowiedź, odprwaić Mszy Św. bo to bo tamto. Są tysiace spraw, dla których nie mógłby akurat udac się do chorego. Tylko sobie wyobraźcie ile rzeczy mogłoby stanąć mu na drodze, zaniedbywałby przez to swoją rodzinę, a to już nie było by dobre!
A co by było gdyby akurat ożenil się z kobietą z która miałby same problemy (cóż zarzają się takie kobiety podobnie jak i mężczyźni) I gdyby mu się życie małżeńskie nie układało? dawałby zły przykład innym?
Myślę, że kwestia dziedziczenia i tak byłaby najmniejszym problemem.

WIĘC NIECH SIĘ NIE WYPOWIADA TEN, KTO NIE MA O TYM POJĘCIA

malaMI   Opublikowane: 2008-10-13 10:01:07

malaMI

Katecheto, ile Ty masz lat? Bo gadasz jak przedszkolaczek :) jeszcze w życiu nie słyszałam tak dziecinnego wytłumaczenia celibatu! Idąc tym tokiem myślenia, ja także nie powinnam pracować, bo może się zdarzyć, że będę musiała dziecko z gorączką zostawić babci - a fe, co ze mnie na wyrodna matka! ;p
Typowe myślenie fanatyka
W innych odłamach katolicyzmu księża mają żony i dzieci, i w niczym im to nie przeszkadza, a skąd wiesz, który odłam katolicyzmu jest jedyny i słuszny, skoro te podziały stworzyli ludzie, nie Bóg?
Mówiąc Twoim dziecinnym językiem, Bóg sobie siedzi teraz u siebie w niebie i śmieje się z tego co my wyprawiamy z wiarą - ona jest taka prosta, a ludzie kominują, utrudniają, tworzą jakieś ideologie sobie tylko potrzebne, ksiądz który miał być naszym łącznikiem z Bogiem, stał się maszynką do zarabiania kasy...

Dopisane 13.10.2008r. o godz. 10:01:

teraz rozumiem, dlaczego nie mogłes pojąc moich postów - rozumkiem 5-latka to rzeczywiście może byc trudne

Katecheta   Opublikowane: 2008-10-13 10:26:57

Katecheta

Jesteś żałosna. Ciekawe ile ty masz lat? skoro nie rozumiesz tak prostego wytłumaczenia celibatu. Porównujesz posługę duszpasterską z innymi życiowymi zadaniami, a to nie to samo. Skoro jesteś ateistką potępiającą innych i osądzających księży to załóż sobie osobną stronę.
Świetnie wyprały ci mózg dzisiejsze media. Szkoda więc czasu cokolwiek ci tłumaczyć!

malaMI   Opublikowane: 2008-10-13 10:50:04

malaMI

Nie jestem ateistką. Jestem osoba wierzącą.
Nie podoba mi się tylko, to co wyprawiają księża, i wypowiedzi fanatyków takich jak Ty.

~gerard   Opublikowane: 2008-10-13 11:38:39 - użytkownik niezarejestrowany

~gerard

malaMI popieram cie w 100%. katecheta ma zakuty leb niestety. gdy ktos sie z nim nie zgadza, albo mowi cos niewygodnego dla niego, to pojawia sie standardowa spiewka: szatan cie kusi, media ci mozg wypraly, oni chca nas zniszczyc. Wczoraj sluchalem radia maryja w aucie - rydzyk uderza w podobny ton. Czy ty katecheto nie potrafisz mowic bardziej racjonalnie? I prosze cie skonczmy z wycieczkami osobistymi. Mowmy o konkretach. Ty mowisz : warto byc dobrym, zeby nie pojsc do piekla. A nie lepiej: warto byc dobrym, bo wtedy bedzie lepiej nam sie zylo tu i teraz?

malaMI   Opublikowane: 2008-10-13 12:31:23

malaMI

najgorsze, że katecheta nie jest jedyny, jego i jemu wielu podobnych wypowiedzi jakie czytam sa w tym samym tonie, klapki na oczach, fanatyzm, infantylność, nie wykraczanie poza ramy narzuconego schematu itp
i mam tylko nadzieję, że ta nazwa "katecheta" to szumne samozwaństwo i ten pan nie jest nim z zawodu, bo nie chciałabym, aby moje dziecko uczyl religii ktoś, kto Boga nie potrafi dzieciom zaszczepić w sercu inaczej niż strasząc diabełkami i tłumacząc, że ksiądz nie może miec żony, bo mu dziecko zachoruje w niestosownym momencie

Seidhe   Opublikowane: 2008-10-13 20:56:36

Seidhe
Zdjęć: 5

Katecheta napisał(a):
Jesteś żałosna. Ciekawe ile ty masz lat? skoro nie rozumiesz tak prostego wytłumaczenia celibatu. Porównujesz posługę duszpasterską z innymi życiowymi zadaniami, a to nie to samo. Skoro jesteś ateistką potępiającą innych i osądzających księży to załóż sobie osobną stronę.
Świetnie wyprały ci mózg dzisiejsze media. Szkoda więc czasu cokolwiek ci tłumaczyć!

wiesz co?sam jesteś żałosny. klapki na oczach i tyle. wierzysz we wszystko co ci powiedza, zero samodzielnego myślenia.

i poczytaj sobie: W Kościele katolickim celibat jest wymagany od osób wyświęconych (niektórych diakonów, prezbiterów, biskupów) w rytuale rzymskim od XI-XII wieku i ma związek z reformą kościelną papieża Grzegorza VII, w Polsce obowiązujący od 1197. Początkowo był jednak domeną zakonów, w których składa się ślubowanie czystości.

Twój rozumek nie potrafi pojąć,że celibat wprowadzono, aby uniknąć podziału majątku? Czegoś w stylu Polski dzielnicowej? Wiesz co to takiego mam nadzieje? JEzus o celibacie nic nie mówił,możliwe,że sam miał żonę. Jest to wymysł typowo ludzki, chodziło tylko i wyłącznie o kase. i do dzisiaj tak jest.

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona << < 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 > >>

Copyright © 2003-2009 by Bolec.Info - Wszelkie prawa zastrzeżone - O serwisie - Zespół redakcyjny serwisu - Reklama na Bolec.Info