Bolec.Info
Gdy tylko potrzebujesz - Bolesławiec dla Ciebie!
Wydanie nr 330, 12 października 2008r.
 Ustaw jako stronę startową! Aktualności w Twojej skrzynce?
Użytkownik: Hasło:
  Zarejestruj się - Nie pamiętasz hasła? 
Starosta Bolesławiecki Cezary Przybylski gościem Bolec.Info - zobacz odpowiedzi!
BolecForum
Rozpocznij nowy temat
Przeglądaj wszystkie fora
BolecForum - dyskusje pod ogłoszeniami
BolecForum - dyskusje w BolecAlbumie
Album Bolec.Info
BolecOgłoszenia
 j. angielski (Dam pracę)
 grunt pod inwestycje (Sprzedam)
 SPRZEDAM MIESZKANIE 2 POKOJOWE W BOLESŁAWCU (Sprzedam)
 Sprzedam dom poniemiecki (Sprzedam)
 MATEMATYKA - korepetycje - tanio! (Korepetycje)
 KUPIĘ przedni zderzak do renault trafik 1992/93 (Kupię)
 Kupię CB radio (Kupię)
Wszystkie ogłoszenia
Sonda Bolec.Info

Komunikacja autobusowa w Bolesławcu
ma syfiaste autobusy
ma za drogie bilety
jest zbędna
to komfortowe podróżowanie
codziennie mnie wozi
nie mogę bez niej żyć
a co to takiego?

Wyniki sondy - Opinie

Pogoda w Bolesławcu

Wszystkich Bolecnautów: 2713

On-line:

czepek, jezuss,

Bolecnautów: 2, Gości: 161

Strona główna > BolecForum > Bolecnauci > jednorazówki

BolecForum

Bolecnauci
jednorazówki

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona < 1 2 3 4 5 > >>

Inka87   Opublikowane: 2008-07-05 12:47:33

Inka87
Zdjęć: 0

zasiu napisał(a):
A nie jest tak, że sprzedający powinien zapewnić bezpłatnie torbę do zapakowania zakupów?

było tak, pamietam doskonale, że w którymś kodeksie z dwa lata temu o tym czytałam, ale z tego co przejrzałam teraz zrobili nas w jajo i obowiązek ten został zniesiony.
Jesli już jesteśmy tacy ekologiczni to pójdzmy śladem Niemców, wystarczy w Gerlitz popatrzeć na półki i sięgnąć po napój w butelce PET i od razu ją się odłoży, bo za każdą 0,25 euro kaucji. A u nas

nie chcę byś próbowal dostosować mój sposób wypowiedzi do własnych preferencji estetycznych...
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

zasiu   Opublikowane: 2008-07-05 14:38:35

zasiu

emem napisał(a):

zasiu napisał(a):
A nie jest tak, że sprzedający powinien zapewnić bezpłatnie torbę do zapakowania zakupów?

A dlaczego?

A, zagóglałem

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 30 maja 1995 r. w sprawie szczegółowych warunków zawierania i wykonywania umów sprzedaży rzeczy ruchomych z udziałem konsumentów. (Dz. U. z dnia 14 czerwca 1995 r.)

§ 13. 1. Towar powinien być wydany konsumentowi w należytym opakowaniu, chyba że z charakteru danego towaru oraz stosowanego powszechnie sposobu jego sprzedaży wynika, że bez uszczerbku dla towaru lub uzasadnionego interesu konsumenta towar może być sprzedany bez opakowania.
2. Towar dostarczony przez wytwórcę lub inną jednostkę gospodarczą w jednostkowym oryginalnym zamkniętym opakowaniu fabrycznym, który ze względu na swój charakter nie wymaga sprawdzenia funkcjonowania, powinien być sprzedawany konsumentowi bez naruszenia tego opakowania.
[b] 3. Przy sprzedaży samoobsługowej należy nieodpłatnie udostępnić konsumentowi materiały odpowiednie do zapakowania zakupionego towaru. [/b]

Sprzedawcy żeby spełnić ten warunek dawali (najtańszą) folię.

Z.A.S.I.U.: Zeta Artificial Sabotage and Infiltration Unit

Inka87   Opublikowane: 2008-07-05 14:56:52

Inka87

USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego- to akt uchylający to rozporządzenie i nie ma w nim mowy o wydaniu bezpłatnego opakowania.
Gdyby ten przepis wciąz obowiazywał markety nie wycofałyby się z tego, bo zaraz zrobiła sie afera... a tak na opakowaniach zarobią, a nie stracą... takie jest moje zdanie, może się myle..

nie chcę byś próbowal dostosować mój sposób wypowiedzi do własnych preferencji estetycznych...

madbetka   Opublikowane: 2008-07-05 18:39:51

madbetka
Zdjęć: 4

Ja uwazam, ze zniesienie jednorazowek to dobry pomysl. Moze w koncu idac przez miasto nie bedziemy musieli omijac lezacych na chodniku foliowek. Co do 'razowosci' tych reklamowek - jak one sa wielorazowe, to ja jestem swiety turecki - wlozyc tam cokolwiek kanciastego, chocby karton mleka i zaraz dziura :P

Jak dla mnie, moga wprowadzic papierowe torby :)

Wydaje ci się, że masz rację? Masz rację, wydaje ci się...

Sekkmet   Opublikowane: 2008-07-06 12:25:21

Sekkmet
Zdjęć: 12

~Eryk napisał(a):
One są tanie i nie są wcale jednorazowe. Ludzie korzystają z nich na różne sposoby, wyrzucają w nich śmieci, noszą śniadanie to tylko przykłady.

Ile ile taka zryweczka się rozkłada jak wyrzucasz w nich śmieci?

Bo biodegradalna taka np z Carrefura +/- rok czasu
Więc kto tu komu mydli oczy?
Nie chcesz płacić za zrywki, bierz płócienną torbę, plecak...i po problemie, albo jak zachowywałeś dotychczasowe zrywki rzekomego wielorazowego użytku to korzystaj powinny Ci starczyć na długo.

I jak zwykle Polacy mają taki problem, połowa krajów w Europie od dawna nie ma zrywek i nikt nie płacze.

Wszyscy mają w du.pie ekologię bo przecież wszystko jest okej.
Bo nikt nie patrzy na to na co dzień, to nie Ty Eryk i nie ja siedzimy w laboratoriach i głowimy się co zrobimy ze śmieciami za 20, bo póki co wysypiska śmieci to jedna wielka bomba dla środowiska....

ale dla Nas jest ważne żeby 3gr dać za zrywkę, bo 60groszy za biodegradalną reklamówkę nikt nie da.
Ostatnio jak robiłam zakupy w markecie, kasjerka mówi:
-Nie ma już zrywek a reklamówka kosztuje 60groszy
-Dobrze, poproszę
-Słucham?! Jest Pani pierwszą osobą od dawna, która bezpretensji zgodziła się

Frustracji wyżywający się na kasjerce. Brawo....

See You Later Aligator

MX   Opublikowane: 2008-07-06 12:51:07

MX
Zdjęć: 35

Inka87 napisał(a):

Jesli już jesteśmy tacy ekologiczni to pójdzmy śladem Niemców, wystarczy w Gerlitz popatrzeć na półki i sięgnąć po napój w butelce PET i od razu ją się odłoży, bo za każdą 0,25 euro kaucji. A u nas

ja jestem za. nic tak nie zwroci uwagi jak kasa.. moze z tymi butelkami nie kazdy sie zgodzi (w koncu niemal kazdy z nas kupuje w plastikach, pozatym 0.25euro na nasze standardy - sporo), ale jesli chodzi o reklamowki.. te plastikowe powinny byc drozsze od papierowych. Gdyby tak płaciło się z nie, skończyłyby się prośby o "zrywkę" na jedną rzecz..

Tomidudek   Opublikowane: 2008-07-06 14:39:07

Tomidudek

Nad morzem robiąc zakupy musiałem za jednorazówkę zapłacić 5 groszy

bartek23   Opublikowane: 2008-07-06 15:14:58

bartek23
Zdjęć: 11

MX napisał(a):

Inka87 napisał(a):

ja jestem za. nic tak nie zwroci uwagi jak kasa.. moze z tymi butelkami nie kazdy sie zgodzi (w koncu niemal kazdy z nas kupuje w plastikach, pozatym 0.25euro na nasze standardy - sporo), ale jesli chodzi o reklamowki.. te plastikowe powinny byc drozsze od papierowych. Gdyby tak płaciło się z nie, skończyłyby się prośby o "zrywkę" na jedną rzecz..

kiedyś już były butelki PET pewnej firmy i płaciło się za nie kaucję. Pomysł się nie przyjął, ponieważ firma konkurencyjna nie miała b/z no i ci ze zwrotnymi musieli się wycofać z pomysłu. Ludziom nie chce się nosić ze sobą butli. Jedyną motywacją do zrobienia kaucji na butelki byłaby ustawa regulująca to.

Jeżeli chodzi o reklamówki ja osobiście używam torby płóciennej. Jest dużo bardziej wygodniejsza rączka nie wpija się w dłoń poza tym jest ekologiczna :)

pozdrawiam bartek

Civitas Diaboli

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona < 1 2 3 4 5 > >>

Copyright © 2003-2008 by Bolec.Info - Wszelkie prawa zastrzeżone - O serwisie - Zespół redakcyjny serwisu
Kontakt: Redakcja: redakcja@bolec.info   |   Marcin Status GG   |   Artur Status GG   |   Kasia Status GG       Dział Reklamy: reklama@bolec.info,  tel. +48 501 623 553, +48 508 127 557