~cygan napisał(a): inicjatywa dobra tylko to ciasto jest za grube, wiem ze sie czepiam ale ciasto musi być o wiele cieńsze chyba ze tylko to zdjecie je pogrubia
Nie czepiasz się ,ciasto JEST ZA GRUBE,moja matka robiąc ciasto na pitę rozwałkowywała je długo na ogromną płachtę ,którą potem rozciągała jeszcze palcami od kuchni do przedpokoju,ciasto było cienkie jak opłatek,tak się też robi ciasto na strudel ,bo też ta pita niczym innym nie jest jak właśnie strudlem ,tyle,że z różnymi nadzieniami ,a strudel ,pod nazwą strudel,obowiązkowo musi być wyłącznie jabłkowy.Te ,pożal się Boże "pity",jakie teraz wypiekają niektóre kobiety i jeszcze się tym chwalą ,mało przypominają wypieki o tej nazwie ,robione przez nasze mamy i babcie[oczywiście te mamy i babcie,które tradycyjnie to ciasto robiły przez pokolenia,mając też na uwadze pochodzenie].