blues napisał(a): Poszukuję starodawnej odmiany jabłoni,nie znam jej nazwy ,drzewo rośnie nieduże,owoce dość pokażnych rozmiarów,zielone z lekkim rumieńcem czerwonawym,praktycznie nigdy na drzewie nie dojrzewają,są cierpko kwaśne,po zerwaniu i ulożeniu w domu np w szufladzie komody,nabieraja po jakimś czasie żółtej barwy z czerwonym kreskowanym rumieńcem,są kruche,kwaskowo słodkie,mają cieniutką i tlustą skórkę i silny aromat,pachną w całym domu,idealne na mus.Może ktoś wie,pamięta z dawnych lat bo to musi być bardzo stara odmiana.?
Z opisu wygląda mi na antonówkę.
Świetna na przetwory (mus, szarlotka), mocny aromat, "tłusta" skórka i rumieniec.
Smak specyficzny, ale bardzo dobry:)
[img=1367928564_9knmp1f.jpg]
[img=1367928583_kbgfke3.jpg]
Dopisane 07.05.2013r. o godz. 14:11:
Pomyślałam też o ligolu, ale jest bardzo słodki - odpada;)