Ja co prawda robię go w automacie, ale w piekarniku pewnie też wyjdzie. Jest to chleb na drożdżach.
450 g mąki pszennej typ najlepiej 650
200 g mąki żytniej typ 720
430 g wody lub mleka, można pół na pół
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/6 paczki świeżych drożdży ( ta popularna paczuszka większa)
Drożdze wymieszaj z cukrem w letnim mleku lub wodzie, w osobnej misce wsyp obie mąki i sól, na to wylej mleko z drożdżami, wyrabiaj aż będzie odchodziło ładnie od miski. Można dodać 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju. Zostaw w ciepłym miejscu około godziny do wyrośnięcia. Potem jeszcze raz wyrób i włóż do keksówki, jednej większej lub 2 mniejszych, tak aby sięgało najwyżej do połowy. Zostaw jeszcze na godzinę lub 2 aby wyrosło do brrzegu foremki. Piec około godziny w temp. około 200 stopni, ale czas zależy od piekarnika, trzeba pilnować.
Podaję przepis na chleb zdrowy z otrębami,jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu,co ważne ,nie trzeba go "wyrabiać i czekać na wyrośnięcie ,po prostu przygotowujemy ciasto i ,,,,,pieczemy.
Składniki:
na dwie keksówki długości 30cm
-6 szklanek mąki
-2 szklanki otrąb pszennych
-2 łyżeczki soli
-4 szklanki letniej wody
-1 kostka drożdży
-2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem i 4 łyżkami ciepłej wody.Odstawiamy.
W misce mieszamy mąkę ,sól i otręby,dodajemy wodę,mieszamy aż .
powstanie ciasto.
Dodajemy rozczyn,mieszamy,wkładamy do natłuszczonych i wysypanych otrębami keksówek i wkładamy do ZIMNEGO piekarnika i pieczemy ok godzinę od chwili gdy temperatura osiągnie 200 stopni ,ale to kwestia jaki mamy piekarnik,trzeba pilnować aby nie spalić.
Do cista w czasie zarabiania można dosypać ziaren siemienia,słonecznika,dyni sezamu,amarantusa,co kto lubi i ma,ja tak robię ,chleb jest smakowity,pachnie w całym domu ,zachowuje świeżość do tygodnia.Polecam ,bo to chleb,który robi się błyskawicznie a smakuje super.
- 1 kg mąki pszennej (lub 0,75 kg mąki pszennej + 0,25 kg mąki razowej)
- 0,5 litra letniej wody (może też być mleko - chleb będzie bardziej "bułkowaty")
- 50 g drożdży
- pół łyżki cukru
- pół łyżki soli
- łyżka śmietany, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
Można do ciasta dodać pestki dyni, słonecznika - co kto lubi.
do pieczenia potrzebna będzie foremka tzw. "keksówka" o długości 30 cm.
W misce rozpuszczamy dokładnie w letniej wodzie drożdże, sól, cukier i śmietanę. Do otrzymanego roztworu dodajemy połowę mąki i dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Jak wyrośnie, dodajemy resztę mąki, 2 łyżki oleju i dokładnie zagniatamy - jeśli ciasto będzie kleić się do rąk możemy jeszcze dosypać niewielką ilość mąki, jak będzie za suche, dodajemy nieco wody. Ciasto przekładamy do foremki uprzednio wysmarowanej olejem lub innym tłuszczem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto powinno wystawać co najmniej 2 cm nad krawędź foremki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy chleb. Czas pieczenia - 1 godzina.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy od razu z foremki i stawiamy do ostygnięcia. Można też górę chleba przesmarować zaraz po upieczeniu olejem, skórka bardziej zmięknie.
Tutaj uwaga - jeśli w tym czasie chleb się nie upiecze dokładnie (jest blady) następny należy piec w 200 stopniach. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej,kwestia wyczucia.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.