Nie masa plastyczna tylko masa cukrowa lub marcepanowa.
Możesz ją zrobić sama.
20dkg cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1 płaska łyżeczka miękkiej margaryny
3łyżki wody
Żelatynę rozpuszczasz w zimnej wodzie ( można przez kilka sekund podgrzać w mikrofalówce).Żelatynę wlewasz do cukru z margaryną i wyrabiasz jak ciasto na pierogi.Gdy masa jest twarda dodaj odrobinkę ciepłej wody a gdy za rzadka dosyp troszkę cukru.Konsystencja powinna być w miarę miękka aby łatwo się wałkowała.
Owszem ,z tą różnicą ,że nie "masa cukrowa lub marcepanowa' ,bo pomyśl sama co ma wspólnego z marcepanem twój przepis,? Fachowo ta masa bez marcepanu to lukier plastyczny,odrobinę różni się przepisem ale mniejsza z tym,natomiast masa marcepanowa w głównej mierze składa się z migdałów mielonych miałko i esencji różanej ,naturalnie na tej bazie wyrabia się masę dosypując cukru pudru ,który dominuje ilością,gotową masę marcepanową kupuję w razie potrzeby w Niemczech,bo żeby zrobić samemu to duży koszt i sporo godzin "roboty",masa taka jest oczywiście droższa ,ale bardziej naturalna ,bo ten lukier plastyczny to niezdrowy ,sztuczny produkt,zawartość cukru i barwników katastrofalna.
Ale pytanie było o masę plastyczną, a nie marcepanową :P więc ta z przepisu powyżej masą plastyczną raczej jest i za wiele sztucznego w niej nie widzę, no chyba że margaryna
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.