Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Muzeum Morskie w Szkole Podstawowej nr 4 w Bolesławcu nie może zostać zapomniane. Pomóż nam ocalić jego historię
~~Ciemnobursztynowa Irezyna niezalogowany
5 marca 2026r. o 18:40
~~Iga napisał(a): Też chodziłam do 8.rocznik 70.ale miłe wspomnienia🥹

Miło to słyszeć, jakby była taka możliwość prosiłabym o kontakt, może uda się przywołać jakieś wspomnienia.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Ciemnobursztynowa Irezyna niezalogowany
5 marca 2026r. o 18:47
~~Anka napisał(a): Pamiętam taki duży model statku w klasie do którego od dołu można było wejść.
Czy nadal jest w sali lekcyjnej?
Czy można kiedykolwiek przyjść i przejść się po szkole, po klasach, wspomnieć dawne dzieje?

Niestety teraz jest na świetlicy obok szkoły, ale również piękne,a takie zwiedzanie to najlepiej chyba podczas festynu szkolnego w okolicach maja-czerwca.
~~Jan niezalogowany
5 marca 2026r. o 23:39
~~Ciemnobursztynowa Irezyna napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Anka napisał(a): Pamiętam taki duży model statku w klasie do którego od dołu można było wejść.
Czy nadal jest w sali lekcyjnej?
Czy można kiedykolwiek przyjść i przejść się po szkole, po klasach, wspomnieć dawne dzieje?

Niestety teraz jest na świetlicy obok szkoły, ale również piękne,a takie zwiedzanie to najlepiej chyba podczas festynu szkolnego w okolicach maja-czerwca.

Może szkoła powinna zaprosić wszystkich swoich absolwentów sprzed 20-30-40-50 lat?
~~Płomienna Aralia niezalogowany
7 marca 2026r. o 3:29
żeby każdy mogl zwiedzać
~~Bolek niezalogowany
8 marca 2026r. o 21:44
~~Alabastrowy Lubczyk napisał(a): Ja chyba tego nie ogarniam. Pamiętam, że w mojej szkole czyli w dawnej SP nr8 przy ul.Słowackiego było Muzeum Morskie. Tworzone było w czasach gdy dyrektorem był Paweł Śliwko. Pamiętam uroczystości z zaproszonymi marynarzami, budowę jakiegoś pomnika i montaż wielkiej kotwicy na dziedzińcu. Pamiętam bo uczęszczałem właśnie w tamtych czasach. Obecnie to SP nr 2. Z artykułu wynika, że Muzeum Morskie było w SP nr4 przy ul. Bielskiej a dawniej to była SP2. Nie wiem czy mnie Google okłamuje czy aż tak to wszystko się pozmieniało na przestrzeni lat???

Pierwsze muzeum morskie było w SP nr 4, drugie w SP nr 8. "Czwórka" miała statek patronacki Jan Matejko, a "Ósemka" - MS Pekin.
~~P___c1971 niezalogowany
9 marca 2026r. o 5:03
Dyrektor Śliwko założył pierwsze Muzeum Morskie w latach 60-tych w SP#4. W 1972 p. Śliwko został dyrektorem w SP#8, gdzie po roku bądź dwóch również założył Muzeum Morskie. Oba muzea istniały w tym samym czasie. c=~~Zielony ]Muzeum wędrowało razem z dyrektorem. W ósemce doszły nowe eksponaty.
~~Brązowawy Pustynnik niezalogowany
9 marca 2026r. o 22:47
Opiekunką muzeum była była i Wanda Kulczycka, prowadziła też Ligę Morską, chyba tak to się wtedy nazywało.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Alior zaprasza