Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Muzeum Morskie w Szkole Podstawowej nr 4 w Bolesławcu nie może zostać zapomniane. Pomóż nam ocalić jego historię
~~Brązowawy Krwawnik niezalogowany
4 marca 2026r. o 13:23
~~Alabastrowy Lubczyk napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Brązowawy Krwawnik napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Alabastrowy Lubczyk napisał(a): Ja chyba tego nie ogarniam. Pamiętam, że w mojej szkole czyli w dawnej SP nr8 przy ul.Słowackiego było Muzeum Morskie. Tworzone było w czasach gdy dyrektorem był Paweł Śliwko. Pamiętam uroczystości z zaproszonymi marynarzami, budowę jakiegoś pomnika i montaż wielkiej kotwicy na dziedzińcu. Pamiętam bo uczęszczałem właśnie w tamtych czasach. Obecnie to SP nr 2. Z artykułu wynika, że Muzeum Morskie było w SP nr4 przy ul. Bielskiej a dawniej to była SP2. Nie wiem czy mnie Google okłamuje czy aż tak to wszystko się pozmieniało na przestrzeni lat???
Wtedy była taka moda na morze, że mieliśmy dwa muzea morskie:) Ja też chodziłam do 8-ki i pamiętam szkołę Pana Pawła Śliwko z klasami, w których były eksponaty z różnych krajów świata. Pień egzotycznego drzewa z tego co pamiętam, ruskie buty ze słomy i tym podobne gadżety:) Plus laboratorium językowe w klasie do niemieckiego przywiezione z NRD przez Panią Agnieszkę Gergont:)
Hahaha. Te ruskie buty ze słomy przyniósł kolega z mojej klasy, żeby poprawić sobie ocenę końcową z j. rosyjskiego u Pani Kolędowicz . MASAKRA co to były za czasy- uczyliśmy się j.rosyjskiego!!!

Ale numer! Bo ja wiem, ten rosyjski przydał mi się wielu krajach, np. w Kazachstanie i ułatwił zrozumienie innych języków pisanych cyrylicą. Teraz też się może przydać, choćby do nasłuchu wojsk nieprzyjacielskich:)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~rysiek W niezalogowany
4 marca 2026r. o 13:35
~~Brązowawy Krwawnik napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Alabastrowy Lubczyk napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Brązowawy Krwawnik napisał(a): Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Alabastrowy Lubczyk napisał(a): Ja chyba tego nie ogarniam. Pamiętam, że w mojej szkole czyli w dawnej SP nr8 przy ul.Słowackiego było Muzeum Morskie. Tworzone było w czasach gdy dyrektorem był Paweł Śliwko. Pamiętam uroczystości z zaproszonymi marynarzami, budowę jakiegoś pomnika i montaż wielkiej kotwicy na dziedzińcu. Pamiętam bo uczęszczałem właśnie w tamtych czasach. Obecnie to SP nr 2. Z artykułu wynika, że Muzeum Morskie było w SP nr4 przy ul. Bielskiej a dawniej to była SP2. Nie wiem czy mnie Google okłamuje czy aż tak to wszystko się pozmieniało na przestrzeni lat???
Wtedy była taka moda na morze, że mieliśmy dwa muzea morskie:) Ja też chodziłam do 8-ki i pamiętam szkołę Pana Pawła Śliwko z klasami, w których były eksponaty z różnych krajów świata. Pień egzotycznego drzewa z tego co pamiętam, ruskie buty ze słomy i tym podobne gadżety:) Plus laboratorium językowe w klasie do niemieckiego przywiezione z NRD przez Panią Agnieszkę Gergont:)
Hahaha. Te ruskie buty ze słomy przyniósł kolega z mojej klasy, żeby poprawić sobie ocenę końcową z j. rosyjskiego u Pani Kolędowicz . MASAKRA co to były za czasy- uczyliśmy się j.rosyjskiego!!!

Ale numer! Bo ja wiem, ten rosyjski przydał mi się wielu krajach, np. w Kazachstanie i ułatwił zrozumienie innych języków pisanych cyrylicą. Teraz też się może przydać, choćby do nasłuchu wojsk nieprzyjacielskich:)

Młody to nie ogarnia Paweł Śliwko był dyr Szkoły Podstawowej Ny 4 uczył tez rysunków I wtedy Nawiązał kontakt z załogą MS Jan Matejko i oni jako przyjeżdzający lub goszczących naszych u siebie przekazywali dary do Muzeum Morskiego Sz P nr 4 Była i Kapucynka małpka przekazana po czasie do ZOO Wrocławskiego ,kiedy P Śliwko przeszedł jak dyr. do Sz.Podst.8 tam też zagościły Morskie klimaty
~~Niebieskawozielona Dabecja niezalogowany
4 marca 2026r. o 15:31
W czwórce? A nie w ósemce?
~~Rumiany Kielichowiec niezalogowany
4 marca 2026r. o 15:36
~~Niebieskawozielona Dabecja napisał(a): W czwórce? A nie w ósemce?

Najpierw było w Czwórce, potem jak pan Śliwko został dyrektorem Ósemki to tam też muzeum morskie powstało.Czyli: dwie szkoły, dwa muzea.
~~Czarnawy Pieris niezalogowany
4 marca 2026r. o 19:11
~~Niebieskawozielona Dabecja napisał(a): W czwórce? A nie w ósemce?
Najpierw w 4, a potem w 8.
~~Zielony niezalogowany
4 marca 2026r. o 19:13
Muzeum wędrowało razem z dyrektorem. W ósemce doszły nowe eksponaty.
~~Rumiany Kielichowiec niezalogowany
4 marca 2026r. o 19:24
~~Zielony napisał(a): Muzeum wędrowało razem z dyrektorem. W ósemce doszły nowe eksponaty.

Nie, w Ósemce pan dyrektor zorganizował nowe muzeum.Rksponaty w Czwórce zostały.
~~Uczeń SP4 niezalogowany
4 marca 2026r. o 20:36
Ja pamiętam Muzeum Morskie w SP4 na ulicy M.Brody. Byliśmy tam z klasą raz, okolice roku 94-97. Muzeum mieściło się na drugim piętrze. Nie pamiętam tylko którą klatką schodową się wchodziło ( na drugim piętrze nie było wspólnego korytarza, po środku była "duża" sala gimnastyczna). To była ta klatka, która prowadziła do gabinetu pielęgniarki na trzecim piętrze.
Potem, po roku dwutysięcznym poszedłem do GS3 na Słowackiego (była SP8). Faktycznie, kotwica tam była, ale jedyne muzeum jakie pamiętam to górnicze.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
W celu utrzymania jakości dyskusji wykorzystujemy automatyczne narzędzia analizujące treści. Posty zawierające wulgaryzmy, obraźliwe zwroty lub niebezpieczne linki mogą zostać automatycznie ukryte.
REKLAMA ZSTiP zaprasza