Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Redaktor naczelny Bolec.Info Marcin Marczewski w debacie Polskiego Radia Wrocław o kondycji mediów lokalnych
23343
Marcin Marczewski (emem)
12 marca 2026r. o 11:58
~~Rdzawobrązowy Różanecznik napisał(a): Marcyś, miałbyś juz 20 stron komentarzy, ale w jakiś szał wpadłeś. Chłopie, rozepnij sie, rozerwij, boś napięty 🤣

Tak, wiem, technologia świetnie działa i wycina hejt :-) Dzięki temu BolecForum kwitnie :-)
Zgłoś do moderacji Temat zamknięty
~~Kupiłem nick niezalogowany
12 marca 2026r. o 12:00
~~Przekrwiona Kanna napisał(a): Ludzie co za bzdury wypisujecie? i Po co?

To nie bzdury a fakty
A po co ?? Żeby Marcinek zobaczył gdzie jest jego miejsce bo jest zakłamany.
22779
somsiad
12 marca 2026r. o 12:02
Marcin Marczewski (emem) napisał(a): ..........

Dziękuję za odpowiedź. Z wieloma rzeczami się zgadzam – tworzenie materiałów kosztuje i nikt rozsądny nie oczekuje, że dziennikarze będą pracować za darmo. Sprzęt, czas, ludzie – to oczywiste. Problem jednak, który podniosłem, dotyczy nie finansowania mediów, tylko standardów przejrzystości i selekcji informacji.
Bo tu zaczynają się pytania, na które w Pana odpowiedzi w zasadzie nie ma odpowiedzi.
Po pierwsze – selektywność informacji. W praktyce wiele lokalnych portali publikuje głównie to, co ktoś prześle w gotowej formie albo to, co jest elementem współpracy promocyjnej. W efekcie jedne inicjatywy są szeroko nagłaśniane, a inne – równie wartościowe – w ogóle nie istnieją w przestrzeni medialnej. To nie jest kwestia „czytelnicy chcą za darmo”, tylko realnego obrazu życia lokalnej społeczności.
Po drugie – oznaczanie treści komercyjnych. Skoro mówimy o standardach, to czytelnik powinien w sposób jednoznaczny wiedzieć, kiedy ma do czynienia z materiałem dziennikarskim, a kiedy z materiałem promocyjnym lub płatnym wywiadem. Transparentność w tej sprawie buduje zaufanie. Jej brak – niestety działa odwrotnie.
Po trzecie – pluralizm krytyki. Z zewnątrz często wygląda to tak, że krytyka dotyczy głównie jednej części sceny politycznej, podczas gdy inne środowiska traktowane są znacznie łagodniej. Być może to tylko wrażenie – ale jeśli takie wrażenie powstaje u części czytelników, to znaczy, że warto się nad tym pochylić.
I na koniec jedna rzecz: krytyka mediów nie jest „hejtem”. Media – zwłaszcza te, które same podkreślają swoją rolę kontrolną – muszą liczyć się z tym, że również będą oceniane przez odbiorców. To naturalny element życia publicznego.
Dlatego moja uwaga nie była atakiem na samą ideę niezależnych mediów lokalnych. Wręcz przeciwnie – uważam je za potrzebne. Ale właśnie dlatego standardy przejrzystości, równego traktowania inicjatyw i jasnego oznaczania treści komercyjnych są tak ważne. Bez tego trudno mówić o pełnym zaufaniu czytelników.
~~Burgundowa Borówka niezalogowany
12 marca 2026r. o 12:07
Jaki hejt , włącz to co powinno podpowiadać , każdy może w demokracji wyrazić swoją opinię bez wulgaryzmów tylko u MM wycinane są nawet rośliny ozdobne , tolerowane są wpisy pro obecnej władzy ,
Bądź bezstronny, i nie czaruj PANIE MM
14240
M21W2
12 marca 2026r. o 12:08
Marcin Marczewski (emem) napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Rdzawobrązowy Różanecznik napisał(a): Marcyś, miałbyś juz 20 stron komentarzy, ale w jakiś szał wpadłeś. Chłopie, rozepnij sie, rozerwij, boś napięty 🤣

Tak, wiem, technologia świetnie działa i wycina hejt :-) Dzięki temu BolecForum kwitnie :-)

Prawda jest inna , hejtowany nie mam prawa odpowiedzieć , wycinacie . Hejt o moim bratanku ma już " siwą brodę " to samo
dotyczy hejtowania i hejtu o PanuM .
~~Piwonia ogrodowa niezalogowany
12 marca 2026r. o 12:08

Nie popisuj się M21W2.

ZACZNIJ SWÓJ BOJOT. hihi
~~Rudoczerwony Len niezalogowany
12 marca 2026r. o 12:09
Naczelny pisze o sobie w trzeciej osobie?
~~stary bolecnauta niezalogowany
12 marca 2026r. o 12:12
To z ''napinki'' 😁
REKLAMA KGHM zaprasza