~~K napisał(a): Gdzie można sprawdzić, kiedy , jacy i dokąd osadnicy z Jugosławii trafili? Pytam, bo ciekawa jestem losów rodziny, a nie ma nikogo już, kto by mógł to przekazać dalej.
~~Janek napisał(a): Osadnicy z Bałkanów przybyli, gdy wcześniejsi z różnych stron wiele zrobili w tym rejonie. Jak to mówili , winami ich z orkiestrą , a ci w 1945 roku zabierali się za odbudowę.
~~Janek napisał(a): Osadnicy z Bałkanów przybyli, gdy wcześniejsi z różnych stron wiele zrobili w tym rejonie. Jak to mówili , winami ich z orkiestrą , a ci w 1945 roku zabierali się za
~~Miroslawa Kowalczyk napisał(a):Ktoś napisał: ~~Janek napisał(a): Osadnicy z Bałkanów przybyli, gdy wcześniejsi z różnych stron wiele zrobili w tym rejonie. Jak to mówili , winami ich z orkiestrą , a ci w 1945 roku zabierali się za odbudowę.
Ktoś napisał: ~~Janek napisał(a): Osadnicy z Bałkanów przybyli, gdy wcześniejsi z różnych stron wiele zrobili w tym rejonie. Jak to mówili , winami ich z orkiestrą , a ci w 1945 roku zabierali się za
Jestem zdruzgotana infantylnoscia twojej wypowiedzi!
Nawet ciebie mi żal!
Mój mąż to emigrant(reemigrant ) z Bośni. Historię znam bezpośrednio. Do dziś żyją świadkowie życia w Bośni, jak i bardzo ciężkich początków na ziemiach ,,odzyskanych,,.
Ot, choćby założyciel Kapeli Herbutów ,p.Józef Herbut z Tomisławia.
Odsyłam do książek Jana Bujaka p.t. ,,Galicjanie i Serbowie,,
Różnica do dziś jest widoczna we wsiach zajętych przez Zabużan i Bosniakow.
Ci pierwsi zamieszkali i tak było przez kolejnych 50 lat. Bośniacy, Jugole, Serby...pracowici, zmieniali swe gospodarstwa, remontowali, budowali...
Zachęcam do lektury.