ISSN 2082-2553. Wydanie nr 3607, 20 września 2017r.

Logowanie:

Przypomnij hasłoZarejestruj się

REKLAMA Szkoła Kredkowski zaprasza
REKLAMA Zapraszamy

BolecForum

BolecForumExtra

REKLAMA Kruszyna
REKLAMA FunSport zaprasza

Bolesławiecki Katalog firm

REKLAMA Metalowiec zaprasza

Felietony

Pobierz aplikację mobilną Bolec.Info
REKLAMA Metalowiec zaprasza
REKLAMA Cukiernia Malinka zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza

Różności

REKLAMA Piramida zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA Metalowiec zaprasza

BolecSerwisy

REKLAMA Lakfarb zaprasza
REKLAMA NC+ zaprasza

BolecForum

Bolecnauci komentują
Jedz cukinię!


Tekst sponsorowany
Jedz cukinię!
4 lipca 2017r. godz. 08:40, odsłon: 4143

Jest lato a to czas kiedy możemy cieszyć się nieprzerwanymi dostawami świeżych owoców i warzyw.

Bolesławiec - Informacje: Jedz cukinię!
Jedz cukinię! (fot. )

Po zimowych miesiącach i treściwych ale ciężkich posiłkach marzymy teraz o młodych ziemniaczkach posypanych aromatycznym koperkiem popijanych zsiadłym mlekiem. To ten moment kiedy an targu pojawiają się już Polskie warzywa i jest w czym wybierać. Zazwyczaj zwracamy się ku młodej marchewce, pietruszce, rzodkiewce i botwince, ale nawet pożywniejsza i bardziej uniwersalna jest z nich niedoceniana przez nas cukinia.

Cukinia czyli kabaczek

To warzywo z rodziny dyniowatych. Jest lekkostrawna, nie posiada zdecydowanego smaku więc może być dodawana do przeróżnych potraw, jest niskokaloryczna ale za to zawiera ogrom mikroelementów i witamin. Znajdziemy w niej potas, żelazo, magnez oraz witaminy A,C,K, PP i B1. Mogą ją jeść osoby na diecie lekkostrawnej, seniorzy a także małe dzieci. Nic nie stoi na przeszkodzie by stanowiła bazę dla całego dania. Można wybierać spośród cukinii zielonych i żółtych. Co zaskakujące nawet kwiaty tej rośliny nadają się do jedzenia! Znakomicie sprawdzają się jako przekąska maczane w cieście naleśnikowym i smażone na głębokim tłuszczu.  

Nadaje się do jedzenia zarówno gotowana, pieczona ale też na surowo, o czym nie każdy wie. Przy użyciu specjalnej strugaczki można wyczarować z kabaczka makaron, który sparzony we wrzątku będzie bazą pod każdy sos jaki sobie wymyślimy. Znakomicie dodaje smaku spaghetti po bolońsku ale też carbonarze. Cukinia w tej formie jest wyjątkowo ceniona przez wegetarian i wegan, ale równie dobrze sprawdzi się jako podstawa dania dla osób, które pragną zrzucić parę kilogramów. Kabaczek prawie nie zawiera tłuszczu,  dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka jest bardzo pożywny i sycący. Jest na tyle uniwersalnym warzywem, że nie sposób się nią znudzić.

Jaką wybierać cukinię?

Im młodsza cukinia tym jest lepsza i ma delikatniejszą skórkę. Wybierając młodszego kabaczka możemy zrezygnować z obierania go przed gotowaniem, gdyż jak wiadomo pod skórką jest najwięcej składników odżywczych a dodatkowo zawiera ona najwięcej cennego błonnika. Jest wiele odmian tej rośliny i jej smak zależy również od tego jaką odmianę wybierzemy. Ostatnio w sklepach można spotkać już nie tylko podłużną cukinię ale i jej okrągłą koleżankę. Kiedy już nasycisz się nią w lecie koniecznie pamiętaj, że doskonale nadaje się do konserwowania i kiszenia. Dzięki temu można cieszyć się smakiem kabaczka nawet w zimowe miesiące.

Odmiany cukinii:

  • Nefretiti – podłużna o ciemnozielonej skórce i regularnym kształcie. Już młode warzywa tej odmiany nadają się do spożycia, starsze natomiast stanowią najczęściej bazę do leczo i świetnie sprawdzają się w konserwowaniu
  • Lajkonik – podłużna o charakterystycznych jasnozielonych pasach. Idealna jako element dekoracyjny. Ma zdecydowany smak i jasnopomarańczowy miąższ. Można ją jeść również na surowo.
  • Atena Polka – o żółtej skórce, również podłużna. Świetnie komponuje się z innymi odmianami cukinii. Zawiera bardzo dużo witaminy C.
  • Cukinia okrągła – zielona lub żółta, doskonała do zapiekania. Pojawiła się u nas stosunkowo niedawno jednak już znalazła swoje miejsce w naszych kuchniach.
  • Nimba – o jasnozielonej plamiastej skórce. Wyjątkowo delikatna w smaku, polecana szczególnie jako składnik posiłków dla najmłodszych.

Wartości odżywcze

W 100 gramach cukinii znajdziemy:

  • Tylko 21 kcal,
  • 2,70 g białka,
  • 0,4 g tłuszczu,
  • 3,10 g węglowodanów,
  • Aż 1,1 g błonnika.

Minerały takie jak:

  • Żelazo 0,79 mg,
  • Magnez 33 mg,
  • Fosfor 93 mg,
  • Potas 459 mg,
  • Sód 3 mg,
  • Wapń 21 mg,
  • Cynk 0,80 mg.

A także witaminy: C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, B6, A oraz kwas foliowy.

Zapiekanka z cukinii

Jeśli nie masz pomysłu na obiad z cukinią lub przejadło ci się już wiosenne leczo spróbuj protego przepisu na zapiekankę.

Potrzebujesz:

  • 1 kulka mozzarelli,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 cebuli,
  • 1 kg pomidorów,
  • 1,5-2kg cukinii,
  • suszonej bazylii,
  • 100 g pomidorków cherry,
  • soli i pieprzu.

Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulkę pokrojoną w piórka zeszklij na oliwie z 2 ząbkami czosnku. Obrane ze skórki pomidory pokrój w nieregularną kostkę i dodaj do reszty warzyw. Gotuj przez 20 minut, aż pomidory rozpadną się. Na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem i bazylią. Cukinię potnij na plastry. Posól, oprósz pieprzem i podsmaż 2-3 minuty z każdej strony. Mozarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W naczyniu do zapiekania na spodzie umieść nieco sosu pomidorowego, na nim ułóż plastry cukinii i posyp serem i połóż kolejną warstwę. Powinno ich być przynajmniej 3 lub 4. Piecz wszystko przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dodatkowo na małym ogniu podsmaż pomidorki cherry z pozostałym czosnkiem i wykorzystaj do przybrania dania. Delektuj się pyszną i lekką zapiekanką, którą pokochają wszyscy.

Szukasz więcej inspiracji? Zajrzyj na https://www.makro.pl/food-lovers/zapiekanka-z-cukinii.



(Z)


Podziel się:
Facebook nk.pl
REKLAMA
Daj nam cynk! Zgarnij Kubek Bolecnauty!
Byłeś świadkiem jakiegoś wypadku lub innego zdarzenia? Wiesz coś, o czym my nie wiemy albo jeszcze nie napisaliśmy?
Zaproponuj swój BolecCynk - przekazana przez Ciebie informacja, po zaakceptowaniu, zostanie wyświetlona na stronie głównej portalu, a Ty otrzymasz nagrodę.
Wypełnij formularz lub wyślij pod adres: redakcja@bolec.info.
Na informacje od Ciebie czekamy też pod numerem telefonu: +48 693 375 790 (przez całą dobę).

Pokaż/ukryj komentowany tekst

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona 1

~~B   4 lipca 2017r. o 18:11

~~B
Zdjęć: 0
Postów:

Cukinię warto polecić.
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

bax   4 lipca 2017r. o 19:38

bax
Zdjęć: 0
Postów:

Narobiliście mi smaka
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

~~@   4 lipca 2017r. o 20:20

~~@
Zdjęć: 0
Postów:

Równie dobrze mogli wrzucić tego linka w temacie o jedzeniu. Na to samo by wyszło :P No i nie trzeba by było płacić za materiał sponsorowany
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

E   4 lipca 2017r. o 21:57

E
Zdjęć: 0
Postów:

Cukinia? pod każdą postacią.
Faszerowana, panierowana, dodatek do zupy, leczo, pizzy, placki z cukinią... mniam:)

"Szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę, gdzie szewc w butach chodzi, gdzie jak Cię widzą, to dzień dobry. Szukam świata, gdzie człowiek człowiekowi człowiekiem" J.B.
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

~~Jesika   4 lipca 2017r. o 22:52

~~Jesika
Zdjęć: 0
Postów:

jadł ktoś kiedyś bewsztyk z cukinii?
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

Kukuryku   23 sierpnia 2017r. o 13:43

Kukuryku
Zdjęć: 0
Postów:

Też uwielbiam cukinię. Mam ją dziś w formie farszu do kurczaka.
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

~~@1   23 sierpnia 2017r. o 23:08

~~@1
Zdjęć: 0
Postów:

-4 duże ziemniaki,-1 duża cukinia;-0,5 kg mielonego mięsa;-20-30 dag startego żółtego sera;-0,2 l śmietanki 30%;2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.Wykonanie:ziemniaki należy obrać i obgotować 10 min. w osolonej wodzie.Odcedzić,przestudzić i pokroić w plasterki do żaroodpornego naczynia,cukinię umyć i pokroić w plastry na ziemniaki,lekko posolić.Podsmażyć na oleju mięso ok.5-7 min. i wyłożyć na cukinię.Całość polać śmietanką wymieszaną z koncentratem pomidorowym i obficie posypać serem.Zapiekać przez 45 min. w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.Przepyszna porcja dla 4 osób.Smacznego!
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona 1

REKLAMA NC+ zaprasza
INFORMACJA: Portal Bolec.Info zapisuje informacje w postaci tzw. ciasteczek (ang. cookie), plików umieszczanych na komputerze użytkownika w trakcie przeglądania strony. Ciasteczka s?m.in. konieczne do obsługi zalogowanych Czytelników, w celu dostarczenia im dodatkowych możliwości, czy do zbierania informacji statystycznych, które pozwalają nam dostosować serwis do Twoich potrzeb.
Każdy użytkownik może wyłączyć ciasteczka korzystając z odpowiedniej opcji przeglądarki - więj informacji znajdziesz tutaj