~mir.ko napisał(a): także z wiki :
Święconka - nazwa pokarmów (głównie mięsa, jaj, chrzanu, chleba etc.) święconych w Wielką Sobotę w Kościołach katolickich Polski.
obie nazwy Kościół używa zamiennie. nie ma się czego tu doszukiwać.
dla mnie potrawa to wyrób z kilku pokarmów.
wiec po co ten nawias jesli wszystko jest jasne i zrozumiale
odnosze wrazenie, ze to sa wytyczne z ue i za wszelka cene chce sie zmienic nazwe,
jak sie okazuje sam pokarm nie wystarcza dlatego jest to nazwa przejsciowa i za 10 lat bedzie mozna zrezygnowac z (głównie mięsa, jaj, chrzanu, chleba etc.)
oczywiscie, ze przed nawiasem mozna dodac jeszcze: zarcie, srodki zywnosciowe, pasza, alimenty, pozywka do pokarmu ect. albo wszystko razem i nie zmieni to faktu, ze na wielkanoc swiecimy to co jest w nawiasie. mozna byc nowoczesnym ale nie do przesady bo te swieta z modernizmem nic wspolnego nie maja, tradycje nalezy uchowac przed wypaczeniami.