~d napisał(a): Dobry zarobek hahah a to sie usmiałem .Nie wiesz co majaczysz ,za taka sama stawke sie pracuje jak w normalne dni.lepsze pieniadze za swiateczne dni w pracy to naprawdę rzadkość .
Oczywiście piszesz jako kucharz. Ja jako kelner widzę różnicę . W dni " normalne" średni napiwek to ok. 7% rachunku. Natomiast w soboty , niedziele oraz święta bywa 10%-20 %.
Dobry kelner dostaje ok. 10 złotych od stolika zatem po obsłużeniu 15 stolików dziennie ma 150 złotych , a daje to "dodatek " do pensji ok.3000 miesięcznie za 20 dni pracy.
Zdarzają się klienci, którzy za obsługę dołożą więcej nawet 100 złotych, bo święta, bo sobota wieczór. Zatem na obsłudze ma to znaczenie czy się pracuje w święta czy w dzień poprzedni. Ja wolę pracować w święta.Są klienci, są ludzie samotni i przyjezdni , dla nich też się otwiera restauracje . Zamek Kliczków organizuje Wigilię !