Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Grabarz nie tylko kopie grób i zasypuje trumnę
2161
#fobiak nieaktywny
1 listopada 2016r. o 12:18
emem napisał(a): Panie Przemyslawie,
przychod firmy nie jest w calosci przeznaczany na pensje pracownikow.
Oprocz wynagrodzen firma placi tez ubezpieczenia (ZUS), fundusz socjalny, podatki od nieruchomosci, koszty dzierzawy, koszty biezace (np. stroje), koszty samochodow, paliwa, napraw, naglosnienia, trumny i dostawa, koszt ubrania dla zmarlego, transport itd itd.
Pana wyliczenie z pierwszego posta polegajace na przeliczeniu ilosci pogrzebow razy koszt pogrzebu jest ignorancja. Doskonale Pan wie, ze kazda firma ma wiele wiecej roznego rodzaju kosztow i w wiekszosci przypadkow przychod nie rowna sie zysk (zysk jesli jest to jest zazwyczaj o wiele, wiele nizszy).

Poprosze jednak o troche powagi w tym temacie.

emem, cmentarz komunalny jest zarzadzany przez mzgk spolke zoo, ktora jest wlasnoscia miasta, czyli zadna normalna prywata. takie spolki maja to do siebie, ze nie plajtuja. obojetnie jakie jeszcze koszta wniesiesz do tematu, cmentarz przynosi duze zyski i grabarz powinien zarabiac 8.000 netto (oli netto) bo pieniadze na to sa, tylko, ze umyslowi od ktorych to zalezy sa tak chorzy umyslowo, ze im sie wydaje, ze jak grabarz bedzie godnie zarabial to sie system zawali.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Połykaczka kijanek niezalogowany
1 listopada 2016r. o 12:24
Firma państwowa płaci państwu podatki od dzierżawy czegoś tak naturalnego jak cmentarza.
Mi to przypomina podatek od czegoś tak naturalnego jak deszcz.
Firma zamiast zapłacić pracownikowi więcej płaci posłom, senatorom i samorządowcom.
O to chodzi Emem, a koszty ,paliwa ,napraw aut i samych aut nie są konieczne w przypadku cmentarza bo jeżeli chce rywalizować z firmami prywatnymi to musi zainwestować.
Cmentarz nie musi mieć aut i koparek do prowadzenia samego cmentarza, tak jak i cmentarz nie musi mieć grabarzy pod sobą.
Cmentarz to miejsce na pochówek, tylko i wyłącznie, a resztę może przejąć sektor prywatny.
Dlatego jest tak drogo bo samorząd zawłaszczył cmentarz i nie pozwala na cmentarze prywatne.
Zbudować cmentarz jest łatwiej niż budynek mieszkalny ale się ich nie buduje.
Nie buduje się ich bo samorządy zawłaszczyły ten kawałek tortu i pozwolenia nie dadzą.
Większa liczba cmentarzy bez kurateli kartelu samorządowego sprawi że pochówek będzie tańszy i nie będą się ścierały firmy państwowe z prywatnymi.
Teraz mamy przepełniony cmentarz i bat w postaci opłat za 20 lat leżenia. Gdyby w Bolesławcu były cmentarze dwa lub trzy w okolicy to by nie było szantażu z opłatą za grób i opłat za dzierżawę budynków bo prywatny właściciel sam sobie podatku by nie płacił jak na komunalnym.
Pracy dla grabarzy też byłoby więcej bo i cmentarzy byłoby więcej.

Tak trudno to zrozumieć??
11445
PanM
1 listopada 2016r. o 12:33
Panie Marcinie , traktuję to jak najbardziej poważnie .
Z 2 400 000 PLN odliczyłem 400 000 jako wynagrodzenie brutto ośmiu osób .
Daje to średnią BRUTTO 4 166 na osobę miesięcznie .
Pozostaje zatem dwa miliony. -- Pan jako dziennikarz może złożyć zapytanie ile zysku netto przynosi ratuszowi cmentarz komunalny Bolesławiec.
Napisałem to w trosce o zarobki ludzi bezpośrednio stykających się ze zwłokami których dotyczy Pana artykuł.

Dopisane 01.11.2016r. o godz. 12:33:

emem napisał(a): Panie Przemyslawie,

Poprosze jednak o troche powagi w tym temacie.

Panie Marcinie , czy Pan uważa mnie za aż takiego buca ? Czy ja tu piszę cokolwiek niepoważnie ? Czy fakt że moje teksty nie korelują z interesami grupy rządzącej czyni mnie gorszym , głupszym i śmiesznym ?
Cmentarz to bardzo poważny temat .
Jeśli Pan nie wie mogę Panu zaprezentować kilkadziesiąt faktur za pochówki na tym obiekcie .Ceny zwalają z nóg .

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
1 listopada 2016r. o 12:48
A tak na poważnie, grabarz zawsze tylko kopał grób i zasypywał ale samorządowi zachciało się prowadzić FIRMĘ POGRZEBOWĄ i grabarz kopie, myje, kosi trawę, śpiewa, gra na trąbce, rozmawia z klientami i świeci oczami.
Tytuł jest błędny i w błąd wprowadza.
A jeżeli grabarzom jest tak źle to dlaczego pracy nie zmienią? Nie zmieniają bo im się taka podoba albo wypłaty w rzeczywistości mają większe i ukryte, bo kopanie (koparka kopie) a prowadzenie firmy pogrzebowej to są dwie różne sprawy.
Zresztą mówi się dzieciom że jak nie będą się uczyły to pójdą do łopaty. Jest tak czy nie jest?
1 listopada 2016r. o 12:53
Widzę że Halloween łatwo jest wam zrozumieć a firmy prywatnej pogrzebowej nie potraficie zrozumieć.
Oglądacie filmy amerykańskie i te zagraniczne :) i widzieliście tam moźe samorządową firmę POGRZEBOWĄ (funeralną)?
Ja nie widziałem. Zamiast ogarniać Halloween to ogarnijcie coś z małego biznesu amerykańskiego, to nie jest takie trudne.
~Komuniści niezalogowany
1 listopada 2016r. o 17:17
~Połykaczka kijanek napisał(a): A tak na poważnie, grabarz zawsze tylko kopał grób i zasypywał ale samorządowi zachciało się prowadzić FIRMĘ POGRZEBOWĄ i grabarz kopie, myje, kosi trawę, śpiewa, gra na trąbce, rozmawia z klientami i świeci oczami.
Tytuł jest błędny i w błąd wprowadza.
A jeżeli grabarzom jest tak źle to dlaczego pracy nie zmienią? Nie zmieniają bo im się taka podoba albo wypłaty w rzeczywistości mają większe i ukryte, bo kopanie (koparka kopie) a prowadzenie firmy pogrzebowej to są dwie różne sprawy.
Zresztą mówi się dzieciom że jak nie będą się uczyły to pójdą do łopaty. Jest tak czy nie jest?

Miało już dawno nie być państwowych firm.A tu ich coraz więcej i więcej.
~ciekawski niezalogowany
1 listopada 2016r. o 17:57
falco napisał(a):
~Córka grabarza napisał(a): Mój ojciec wiele lat pracował w tej branży i prawdą jest że pogrzeby dzieci są dla nich największym stresem i wtedy to już muszą się znieczulic.Ciezkie też są wyjazdy do wypadków gdzie części ciała trzeba zbierać z ulicy.

napisz to Filistyńskiemu
w jego przypadku nazwisko odpowiada prawdzie że pewne sprawy są mu ...obce
może więc warto pisząc o zarobkach tych którzy wykonują ''czarną robotę '' napisać ile zarabia się w ''białych rękawiczkach '' ;)

no własnie ile ten Marianek zarabia ? Pytanie na czasie , grabarz bierze 2000 a ile on , pewnie z 10 tysiecy !!!
~zza świata niezalogowany
1 listopada 2016r. o 18:03
Mam tel zza świata ukradli mi z grobu kwiata.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.