Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Popiersie Martina Opitza odsłonięte
~zacofany moher niezalogowany
1 października 2012r. o 18:27
~Zorientowany. napisał(a): Brawo Panie Nowak, niespodzianka to wiceprezydent Bolesławca na uroczystości, przyszedł bo konsul przyjechał?

To powinna być norma. O ile Pan Prezydent został zaproszony.
VIP007 napisał(a): Ciekawe ,że Niemcy nie stawiają pomników naszym twórcą.

Ależ stawiają. Sytuacja jest jednak bardziej odpowiednia do pomników Mickiewicza, Piłsudskiego, Schulza poza wschodnią granicą Polski. Takie pomniki powstają. Nawet na Białorusi. Uważasz, że to niedobrze?
~Iga napisał(a): teraz tu jest Polska i przechrzciłabym te ulice nazwiskami polskich słynnych poetów i działaczy. my też mamy się kim szczycić.

Karola Miarki, Dzieci Wrześni, Mickiewicza, Asnyka, Królowej Jadwigi, Prusa, Staszica, Chopina, Wróblewskiego, Daszyńskiego...
~ napisał(a):
W Europie granic już nie ma! Otwórz oczy, spróbuj ten fakt ogarnąć.

Oczywiście, że są. Nie ma kontroli granicznych. A i to nie w całej Europie.
Hegemon napisał(a):
Władysław IV Waza był słowianinem z krwi i kości !
A polakiem tym bardziej !

VIP007 nic nie pisał o tym, by był Polakiem. Był prawowitym królem polskim.
VIP007 napisał(a): kurcze trzeba mieć odwagę aby stawiać pomniki takim ludziom,,,,poeta nie lojalny wobec naszego króla i donoszący na niego Szwedom,,co na to radni??czy takim ludziom należą się pomniki???????

VIP, błagam Cię, nie występuj w obronie polskości takim językiem, z taką ortografią i interpunkcją.
jegomosc napisał(a):
Że o "Parku Waryńskiego" nie wspomnę:)

A co mamy do Waryńskiego?
magnum44 napisał(a):
M. Kopernik i M. Skłodowska Curie!
Mało tego, te dwie nasze słynne postacie są znane na całym świecie i kojarzone z Polską!

Niestety, Maria Curie jest powszechnie znana w świecie jako francuska uczona. Członu Skłodowska używamy tylko my. To też przegraliśmy.
~Tutejszy napisał(a): Brawo za inicjatywę, osobiście jednak uważam iż należało by zastanowić się nad pomnikiem Bolesława I Wysokiego " germanów chwalicie Słowian nie znacie"

Fakt faktem, że chyba nie ma w BOLESŁAWCU żadnego upamiętnienia Bolesławów kojarzonych z powstaniem miasta. Chrobry jednak nie, a Prus i Kubik to raczej przypadek.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
1 października 2012r. o 18:33
~ napisał(a):
parenti napisał(a): Zmarl w Gdansku w 1939 roku. Gdyby nie dzuma bylby niesmertelnym poeta.

Oczywiście 1639. Nagrobek poety jest w Bazylice Mariackiej w Gdańsku.

[img=1349109143_whkvttz.jpg]
5183
magnum44
1 października 2012r. o 18:50
BPM napisał(a):
VIP007, powinienies byc wdzieczny, otrzymales laskawie pozwolenie na wlasne zdanie, i to inne.

To wcale nie jest "łaskawe pozwolenie"!
Jest takie jedno słowo, które bardzo lubię, ale... nie za bardzo chce mi się je tu i teraz pisać;)

P.S. Wcale nie jest wulgarne, jestem daleka od tego, aby takich używać. Jest fantastyczne!

Pozdrawiam "Mąciwodo" :)

Dopisane 01.10.2012r. o godz. 18:50:

~zacofany moher napisał(a):
Niestety, Maria Curie jest powszechnie znana w świecie jako francuska uczona. Członu Skłodowska używamy tylko my. To też przegraliśmy.

Nie zgodzę się z Tobą!
Ostatnimi czasy coraz częściej zaczynamy "wygrywać"!
Sama to odkryłam w kilku krajach, bo M. S. - C. to moja ulubienica i jestem bardzo wyczulona na Jej polskie nazwisko! :)

Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć. M.S.C.
9714
#BPM nieaktywny
1 października 2012r. o 18:57
Zacofany moher ma racje. Tylko bardzo nieliczni "niepolacy" wiedza, ze MS-C jest "Wielka Polka".
5183
magnum44
1 października 2012r. o 19:05
BPM napisał(a): Zacofany moher ma racje. Tylko bardzo nieliczni "niepolacy" wiedza, ze MS-C jest "Wielka Polka".

A toś mnie mnie BPM załamał (-a)!

;( ;(

Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć. M.S.C.
9714
#BPM nieaktywny
1 października 2012r. o 19:12
magnum44 napisał(a):
BPM napisał(a): Zacofany moher ma racje. Tylko bardzo nieliczni "niepolacy" wiedza, ze MS-C jest "Wielka Polka".

;( ;(

To nie jest moja wina. Takie sa fakty odnosci MS-C
5570
#De_Tourvel nieaktywny
1 października 2012r. o 19:21
BPM napisał(a):
magnum44 napisał(a):

;( ;(

Toś załatwił Magnum44 na cacy :D i pewnie poszła płakać ;p

Żadna kobieta nie byłaby na tyle głupia, żeby zakochać się w facecie tylko dlatego, że on ma długie nogi! G. Garbo
~ niezalogowany
1 października 2012r. o 19:50
BPM napisał(a):
magnum44 napisał(a):

;( ;(

To tylko świadczy o ich niewiedzy a nie zmienia faktu kim była Skłodowska :P
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo