amgen napisał(a): Zdaje się, że jutro o g. 12,00 w ogrodzie na zapleczu MDK ma odbyć się uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej ostatniego proboszcza parafii NMP ks.Paula Sauera - "Dobrego Człowieka", praktycznie zamęczonego przez bolesławieckie UB w 1946r.Tablica powinna być umieszczona na budynku PLEBANI,bo on tam mieszkal
Zdaje mi się też,że władzom naszego miasta zależało na tym aby odbyło się to w miejscu mało widocznym (powórko MDK) i bez specjalnego rozgłosu.
~ napisał(a):amgen napisał(a): Zdaje się, że jutro o g. 12,00 w ogrodzie na zapleczu MDK ma odbyć się uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej ostatniego proboszcza parafii NMP ks.Paula Sauera - "Dobrego Człowieka", praktycznie zamęczonego przez bolesławieckie UB w 1946r.Tablica powinna być umieszczona na budynku PLEBANI,bo on tam mieszkal
Zdaje mi się też,że władzom naszego miasta zależało na tym aby odbyło się to w miejscu mało widocznym (powórko MDK) i bez specjalnego rozgłosu.
~majętny Stef napisał(a): Ksiądz niby odznaczony Krzyżem Żelaznym a dobry człowiek.Tu Masz Kolego racje i podzielam twoja opinie.Bo opowiadal mi o nim jeden przyjaciel ,który już nie zyje.A był zesłany na Roboty do Rzeszy i pracowal jako 16 -letni chłopak w majątku Bauera w Zebrzydowej Wsi.Obecnie ten majatek zajmują Panstwo Klecha.Ten majatek dostarczal owoce,warzywa,make,cukier,i spirytus,bo była tam Gorzelnia,do Zakonu i do tego księdza.Stalem nad grobem ks.Sauera z sp.Tadeuszem i mi opowiadal ile zaliczyl kopniakow od tego księdza.Wciaz wszystkiego brakowało,zawsze był nie zadowolony i narzekal ,ze on jest złodziejem.Tak to Pan Abramowicz zrobil z niego bohatera i tutaj tez masz racje.Pozdrawiam
Wesołowski, dobry człowiek a lubił kakao.
W narodzie jest jakiś głupi trend wybielania ludzi. A wiecie że w Rzeszy jak ktoś przeciwstawiał się hitlerowcom to dostawał kopa i leciał ze stanowiska?
~majętny Stef napisał(a): Ksiądz niby odznaczony Krzyżem Żelaznym a dobry człowiek.
Wesołowski, dobry człowiek a lubił kakao.
W narodzie jest jakiś głupi trend wybielania ludzi. A wiecie że w Rzeszy jak ktoś przeciwstawiał się hitlerowcom to dostawał kopa i leciał ze stanowiska?