~~Zielonkawobłękitna Katalpa napisał(a): czekałem na odpowiedź ale tchórz juz zwiał do nory...;D
więc poszukam sobie jakiegoś filmu...
~~Zielonkawobłękitna Katalpa napisał(a): czekałem na odpowiedź ale tchórz juz zwiał do nory...;D
więc poszukam sobie jakiegoś filmu...
Uciekam przed obszczekującym kundlem .
Dopisane 25.11.2024r. o godz. 14:05:
~~Zielonkawobłękitna Katalpa napisał(a): daj sobie sianka bo przypomnę i inne twoje wpisy jak tu nawet bliską rodzinę wplątujesz w swoje brudy a później skomlesz jak zbity szczeniak...
Nie jest dla mnie niespodzianką że wciskasz swój świński ryj do nie swojego koryta .
Dopisane 25.11.2024r. o godz. 14:10:
~~Uczep szkarłatny napisał(a): Lucjan jak to jest że nadal omijasz wyjaśnienie z tymi danymi? Nie prościej by było napisać -,,to nie ja, lub ,,to ja i przepraszam,,?
Pokaż jaja gościu a nie pomijasz to milczeniem .
Podaj mi jeden logiczny powód abym to zrobił .
Pokarz jaja gościu , jak tak to ciebie interesuje zadzwoń do mnie , otrzymasz odpowiedź , opublikujesz a ja potwierdzę .
Masz jaja zadzwoń , 696207676
Dopisane 25.11.2024r. o godz. 14:22:
Brygada Świętokrzyska .
" 80 lat temu, 11 sierpnia 1944 r., na Kielecczyźnie pod dowództwem kpt. Antoniego Dąbrowskiego-Szackiego „Bohuna” powstała Brygada Świętokrzyska, największa formacja zbrojna Narodowych Sił Zbrojnych; walcząca zarówno z podziemiem komunistycznym, jak i Niemcami."
Upłynęło tyle lat a potomkowie komunistów i opcja niemiecka na forum zieje nienawiścią do polskich
patriotów , prawda ich boli , IPN im przeszkadza .
Dopisane 25.11.2024r. o godz. 14:25:
" Z okazji osiemdziesiątej rocznicy powołania BŚ Instytut Pamięci i Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL zorganizowały debatę naukową o dziejach tej formacji. „Brygada Świętokrzyska była formacją zbrojną, która toczyła walki z Niemcami w obronie ludności cywilnej, ale także tę ludność cywilną broniła przed bandami rabunkowymi, które występowały pod szyldami Armii Ludowej, czy oddziałów tak zwanych partyzanckich sowieckich” – podkreślił wiceprezes IPN dr Karol Polejowski. Jak dodał, te działania „uczyniły z Brygady świętokrzyskiej jedną z najbardziej znienawidzonych w historiografii PRL formacji zbrojnych polskiego podziemia”. W czasie debaty przypomniano, że żołnierze brygady, którzy z różnych przyczyn pozostali w komunistycznej Polsce, byli represjonowani. „Ostatni żołnierz brygady wyszedł z komunistycznego więzienia w 1970 r. – był to porucznik Kazimierz Wybranowski ps. Kret” – powiedziała Adrianna Garnik, dyrektor Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL."
Dopisane 25.11.2024r. o godz. 14:35:
Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu został powołany 19 stycznia 1999 r. na mocy ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r.
Do zadań Instytutu należy gromadzenie i zarządzanie dokumentami organów bezpieczeństwa państwa, sporządzonymi od 22 lipca 1944 r. do 31 lipca 1990 r., prowadzenie śledztw w sprawie zbrodni nazistowskich i komunistycznych, w tym zbrodni popełnionych na osobach narodowości polskiej lub obywatelach polskich innych narodowości, popełnionych w okresie od 8 listopada 1917 r. do 31 lipca 1990 r. Inne ważne zadania Instytutu, to prowadzenie badań naukowych oraz działalność w zakresie edukacji publicznej. Ustawowym zadaniem IPN jest również poszukiwanie miejsc spoczynku osób poległych w walkach o niepodległość i zjednoczenie Państwa Polskiego, poległych w walce z systemem totalitarnym lub wskutek represji totalitarnych i czystek etnicznych w okresie od 8 listopada 1917 r. do 31 lipca 1990 r. Ponadto IPN ma za zadanie prowadzenie działalności związanej z upamiętnianiem historycznych wydarzeń, miejsc i postaci w dziejach walk i męczeństwa narodu polskiego w kraju i zagranicą oraz miejsc walki i męczeństwa innych narodów na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie od 8 listopada 1917 r. do 31 lipca 1990 r. Ustawa o IPN przewiduje udostępnianie dokumentów zgromadzonych w archiwach służb specjalnych PRL osobom, o których organy bezpieczeństwa państwa zbierały informacje na podstawie celowo gromadzonych danych, w tym w sposób tajny.