Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Beata Kempa o gender
1
emem
19 stycznia 2014r. o 12:17
BPM napisał(a):
emem napisał(a): To juz zalezy od ZROZUMIENIA tego w DANYM SPOLECZENSTWIE i DANEJ KULTURZE.

Zgadzam sie z Toba. We Francji juz to rozumieja. Tam szykanuje sie juz ludzi za stwierdzenie, ze rodzine moga zalozyc tylko kobieta i mezczyzna. Bo to dyskryminacja.

No coz. Jezeli dwie kobiety badz dwoch mezczyzn chce tworzyc rodzinie, to prosze bardzo.
Wystarczy tylko zrozumiec jedno - ze droga, ktory JA wybralem, nie jest droga jedyna, ze inni moga wybrac inna i trzeba to uszanowac.

Jeszcze nie tak dawno w Polsce, gdy para mlodych ludzi (chlopak i dziewczyna) mieszkala razem bez slubu, to byli wykleci przez spoleczenstwo. Dzisiaj jest to zupelna norma i nic w tym zlego.
Czasy sie zmieniaja.

Pozdr,
emem

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
9176
kc
19 stycznia 2014r. o 12:36
emem napisał(a): Wlasnie badania gender tym sie zajmuja - badaniem tozsamosci plciowej.
Plec biologiczna to plec biologiczna, nikt jej nie zaprzecza.
Jak ktos sie urodzil kobieta to jest kobieta, jak sie urodzil mezczyzna to jest mezczyzna. I nikt plci biologicznej nie zaprzecza.

Ale co to znaczy kobieta? A co to znaczy mezczyzna?
Czy kobieta oznacza tyle, ze trzeba gotowac, prac i sprzatac? A mezczyzna to praca fizyczna itd? Czy ktos kto urodzil sie mezczyzna moze wykonywac zadania, ktore zawsze byly robione przez kobiete (i odwrotnie)?
To juz zalezy od ZROZUMIENIA tego w DANYM SPOLECZENSTWIE i DANEJ KULTURZE. Ale wraz z rozwojem technologii, swiata, potrzeb, to ZROZUMIENIE sie zmienia. I naukowcy wlasnie to badaja. I to nie jest nic zlego.

Pozdr,
emem

Emem powinieneś przeczytać jakąś książkę z psychologii rozwojowej i później dyskutować, bo mylisz pojęcia. Czym innym jest utożsamiać się ze swoją płcią , a czym innym pełnić określone role społeczne. W moim domu niczym dziwnym nie było, że mój tato prał, gotował , sprzątał, mył się (sic!) i ładnie pachniał, mama tak samo i oboje pracowali zawodowo.

Jeśli już mają prowadzić badania, niech prowadzą na Tobie. Zrób eksperyment, załóż sukienkę, pomaluj oczy i paznokcie i chodź tak przez jakiś czas, być może odkryjesz w sobie kobietę, a Twoi rodzice cały czas oszukiwali Cię, że jesteś mężczyzną.
9714
#BPM nieaktywny
19 stycznia 2014r. o 12:36
Tez sie zgadzam. Zmiany nastepuja tak szybko, ze z pewnoscia nawet mieszkancy Sodomy sadzili, ze gina w deszczu ognia jako konserwatysci.
1
emem
19 stycznia 2014r. o 13:08
kc napisał(a): Jeśli już mają prowadzić badania, niech prowadzą na Tobie. Zrób eksperyment, załóż sukienkę, pomaluj oczy i paznokcie i chodź tak przez jakiś czas, być może odkryjesz w sobie kobietę, a Twoi rodzice cały czas oszukiwali Cię, że jesteś mężczyzną.

Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz.
Jezeli ktos ma ochote nalozyc sukienke czy pomalowac paznokcie to prosze bardzo. Mi nic do tego, Tobie tez nic.

A co do badan - nie widze nic zlego w prowadzeniu analiz.

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
2900
#falco nieaktywny
19 stycznia 2014r. o 14:15
Izo... :)
na 100% się nie mylę...
KC... :)
mnie tak wychowano BEZ INGERENCJI PAŃSTWA i tak chcę wychowywać dzieci także BEZ JEGO UDZIAŁU...
w szkołach należy o tym mówić bo ,,nie mówienie,, jak w przypadku odpowiedniej edukacji seksualnej zastąpionej etyką, doprowadza do czegoś takiego jak ostatnio nagłośniony przypadek chyba czternastolatki w ciąży...
to my ,rodzice wychowujemy dzieci ,przekazujemy im doświadczenia i kształtujemy osobowość
szkoła ma tu rolę głównie edukacyjną i dopiero pózniej uzupełniającą :)
wszystko to jednak jest zależne od ludzi dany temat poruszających,edukujących by nie doprowadzić do tego aby o światopoglądzie nie nauczał matematyk lub chemik... ;)
dlatego jestem tak przeciwny nauce etyki nauczanej przez katechetów których umysły już są tak ukierunkowane przez doktryny kościelne że ich ,,myślenie,, mało ma wspólnego z nauką przedmiotu a bardziej z indoktrynacją...
...napiszcie mi jedno :)
boicie się ,,gender,, we własnym domu?
czy czujecie jego ,,obecność ,, w Waszym otoczeniu?
ja nie...
dla mnie jedno jest pewne :)
sprawa stała się ,,modna,, a temat nakręcają ,,środowiska,, które tak naprawdę niewiele z tym ,,genderyzmem,, mają wspólnego... ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
~Iza niezalogowany
19 stycznia 2014r. o 16:24
Taak, Sokole, żebyś się nie zdziwił...

W 2012r. w Kanadzie po wprowadzeniu Ustawy nr 13 do szkół, były protesty rodziców.

"(...) Kim Galvao, główna organizatorka marszu w Ontario była w szoku, że na imprezę przybyło ponad 2 tys. osób. Szacowała, że będzie ich kilkaset, zwłaszcza, że przygotowania do wiecu trwały zaledwie dwa tygodnie.

Galvao mówiła: - Jestem poważnie zaniepokojona narzuceniem naszym szkołom przez liberalny rząd propagandy seksualnej. Jako mama nie chcę, by moje dzieci uczyły się o tym, że istnieje siedem różnych płci. Jako mama, nie chcę także, by małe dzieci poznawały wątpliwą teorię, jakoby płeć nie była związana z anatomią.

W wiecu wzięła udział duża reprezentacja chińskich i koreańskich katolików oraz protestantów. Uczestnicy zwracali uwagę przede wszystkim na utratę konstytucyjnych wolności: prawa do wychowywania dzieci zgodnie z własnym sumieniem i prawa do wolności religii. (...)"

http://www.pch24.pl/kanada--wielki-marsz-rodzicow--sprzeciwiajacych-sie-homo-indoktrynacji,1380,i.html

Miłego :)

~zacofany moher niezalogowany
19 stycznia 2014r. o 16:34
emem napisał(a):
No coz. Jezeli dwie kobiety badz dwoch mezczyzn chce tworzyc rodzinie, to prosze bardzo.

Oczywiście, że nie "proszę bardzo". Tak, jak z dwóch lewych rękawów nie da się uszyć koszuli, tak z dwóch panów nie da się stworzyć rodziny.
emem napisał(a):
Jeszcze nie tak dawno w Polsce, gdy para mlodych ludzi (chlopak i dziewczyna) mieszkala razem bez slubu, to byli wykleci przez spoleczenstwo. Dzisiaj jest to zupelna norma i nic w tym zlego.

Nie jest to "zupełna norma" i oczywiście jest to bardzo zła postawa. Tak, jak z rękawa prawego i lewego nie da się bez szwów zrobić koszuli, tak nie da się stworzyć rodziny bez błogosławieństwa Bożego.
~Iza niezalogowany
19 stycznia 2014r. o 17:04
BPM napisał(a): Tez sie zgadzam. Zmiany nastepuja tak szybko, ze z pewnoscia nawet mieszkancy Sodomy sadzili, ze gina w deszczu ognia jako konserwatysci.

Jakiś Ty zgodny,BPM-ie, ;) Uwaga o konserwatystach w Sodomie rewelacyjna i nie do przecenienia. :D
Pozdrawiam :)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza