Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Przepis na dobre ciasto

3004
#masi nieaktywny
18 maja 2016r. o 21:51
~przepis na ciasto napisał(a): gdzie jest moderator ? przecież to temat, w którym spodziewałem się znaleźć przepisy na ciasta, a nie jakieś obrazki ciast i jałową dyskusję !!

Temat o burakach w innym wątku :)

<b>elektrykabudowlana.pl</b>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~przepis na ciasto niezalogowany
18 maja 2016r. o 21:55
burakiem jesteś Ty !! tak trudno przyznać komuś rację, że spamujesz ? może napiszesz, że to nieprawda ??
3004
#masi nieaktywny
18 maja 2016r. o 21:57
Jutro będzie piękny dzień, powodzenia :)

<b>elektrykabudowlana.pl</b>
~aa niezalogowany
18 maja 2016r. o 22:03
:) mi się tam podoba ...jak się tak napatrzę to już jeść mi się nie chce ;) na żywo to raczej tak łatwo nie poszłoby :)

oczy carycy chciałam upiec ale to ciasto mnóstwo czasu zajmuje :) DP jak wrażenia po upieczeniu? warto poświęcić czas na to ciacho?
~przepis na ciasto niezalogowany
18 maja 2016r. o 22:07
SERNIK WIEDEŃSKI z polewą czekoladową

Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany. Użyjmy wysokiej jakości sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę. Nowym sposobem - nie dodajemy do sernika ubitych na sztywno białek, ale całe jajka ucieramy razem z masą serową.
Zapobiega to mocnemu wyrastaniu sernika, a potem jego opadaniu.
Dodajmy dużo rodzynków lub innych ulubionych bakalii - pycha!

Składniki: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
5 jajek
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki aromatu waniliowego lub pomarańczowego; opcjonalnie - bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.

Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
50 g masła
Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.

źródło: http://www.mojewypieki.com

14230
#tonka nieaktywny
19 maja 2016r. o 12:04
Ja muszę sie przyznać,ze jestem leniuchem tak więc skomplikowane ciasta to nie dla mnie. Mogłabym wprawdzie takie piec ale wolę przepisy na ciasta, które są w miarę proste i łatwo jest je upiec.

Bardzo dobre ciasto z galaretką powstaje z tego przepisu:
https://www.przepisy.pl/przepis/rozowy-placek-z-galaretka-7823

Przygotowuje się je szybko i zawsze robi wrażenie na gościach bo ładnie wygląda.
14505
DP
19 maja 2016r. o 17:44
~aa napisał(a): :) mi się tam podoba ...jak się tak napatrzę to już jeść mi się nie chce ;) na żywo to raczej tak łatwo nie poszłoby :)

oczy carycy chciałam upiec ale to ciasto mnóstwo czasu zajmuje :) DP jak wrażenia po upieczeniu? warto poświęcić czas na to ciacho?

aa
wcale nie tak dużo gdy jest się dobrze zorganizowanym, warto bo pyszne, chociaż mogę być nieobiektywna, bo ja lubię wszystko co w swoim składzie zawiera choć trochę kawy :)
11100
#Blackjack nieaktywny
19 maja 2016r. o 19:09
Ten temat powinien być natychmiast zamknięty, niektórzy próbują się odchudzić, ;) a tu takie ciacha :D

Nie wolno, Rin, absolutnie nie wolno przegryzać ludziom gardeł. (...) To nielegalne.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.