Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Jak się nazywa Twój Bóg ?

~~ niezalogowany
13 kwietnia 2017r. o 21:25
falco napisał(a): reformatorzy Kościoła?
mógłbyś kilku wymienić?
a o stosach to może już nie piszmy bo zaraz pojawi się jeden z drugim i będą wręcz zachwalać sądy inkwizycyjne :D
zresztą ty sam jesteś temu bliski ...
dla wielu Inkwizycja to słynny Torqi i nic poza ...o Inkwizycji Weneckiej czy Rzymskiej tym bardziej nie słyszeli ... :D Dopisane 13.04.2017r. o godz. 19:58:poczekam i pózniej tu zerknę ... ;) Dopisane 13.04.2017r. o godz. 21:03:jak widzę masz mały problem ;)
może więc zamiast pisać bzdury o ''w zasadzie protestanckich stosach '' włącz tiwi i na Pulsie popatrz na ''Filary Ziemi''
tam zobaczysz pomimo pewnej fikcji literackiej niezwykle wyraziste jedno z ''oblicz kościelnego urzędnika'' :D
ja oglądam ten serial z niezwykłą przyjemnością :)

Nie mam problemu. Dzisiaj Wielki Czwartek i może wiesz, co katolicy robią wieczorem w ten dzień.
Znam dobrze historię Kościoła Katolickiego i żadne Twoje nowości nic nie wnoszą. Mam nadzieję, że swojej wiedzy o świecie i historii nie budujesz na filmach fabularnych i z innych źródeł niż tiwi korzystasz. Bo w tiwi to więcej propagandy niż wiedzy.
A dlaczego w "zasadzie protestanckich stosach"? Bo zdarzały się też w krajach katolickich, ale 90% stosów to kraje protestanckie. To te kraje, gdzie działali reformatorzy o których się pytasz. Z Lutrem na czele. I to nie jest działanie, które bezmyślnie przypisuje się Kościołowi Katolickiemu. Poza tym nikt sądów inkwizycyjnych nie wychwala. Pokazuję tylko, że przypisywane inkwizycji ilości skazanych są ilościowo nieznaczące w porównaniu z ludobójstwem wykonanym w imieniu "oświeconej i postępowej" części społeczeństwa ogólnie określanej jako lewica. Od rewolucji francuskiej do czasów dzisiejszych lewica zabiła dziesiątki milionów osób. Oczywiście w imię postępu i dla dobra ludzkości. Są to ogólnie dostępne i znane fakty, a cały czas słyszy się bzdury zupełnie nie odpowiadające prawdzie historycznej. Nie tylko w tej sprawie KK przypisuje się grzechy, których nigdy nie popełnił. W myśl lewicowej zasady dr Goebbelsa - tysiąc razy powtórzone kłamstwo będzie prawdą.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
14 kwietnia 2017r. o 6:45
tiwi i filmy fabularne to tylko miły dodatek ;)
ja ni mam zamiaru i podstaw do tego by zaprzeczyć że protestanci byli bez grzechu i nie rozpalali stosów bo chyba najbardziej wymownym jest to co zrobili z anababtystami w Minster
tylko pamiętaj że instytucja Inkwizycji została powołana na soborze w Trydencie a kiedy on sie odbył zapewne wiesz czyli o ile wieków wcześniej niż zaistniał tak naprawdę ruch protestancki
kiedy czytam że ktoś przypisuje inkwizycyjne stosy protestantom to nie wiem czy mam do czynienia z ignorantem czy ktoś tu próbuje na siłę zrobić z czytających idi.o.tów
tu ci wyjaśnię dlaczego ...
otóż jak ci którzy byli przeciwni zarówno papieżowi jaki samej stolicy apostolskiej mogli mieć wspólne cele z Inkwizycją ?
przecież to stało i stoi do dzisiaj w sprzeczności z tym w co wierzą i jakich zasad przestrzegają ...

wspomniałem tu na początku o anabaptystach ale protestantyzm nie tylko na nich się opiera bo odłamów jest dosyć sporo więc tu też nie można generalizować ...
o Lutrze nawet historycy są w swoich opiniach podzieleni więc niech każdy sam sobie dopowie w co wierzyć ...
;)
dlatego nie katechizm a wszelkiego rodzaje encyklopedie czy kroniki pozwalają posiąść wiedzę ...
legendy i bajki pozostawiam ''andersenom '' czy grimmom'' ;)
dzisiaj już pózno ale jutro być może cdn.

Dopisane 14.04.2017r. o godz. 06:45:

pochwalony
kimkolwiek jest -''chwalmy pana'' za kolejny dzień w którym pozwolił nam otworzyć oczy , bo może to właśnie ten dzień w którym w człowieku dostrzeżecie człowieka ;)

może ... :D
osobiście wątpię a podstawą jest zachowanie niektórych ''katoli'' w ...Wielki Tydzień'' :D

dlatego alleluja ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
6979
E
14 kwietnia 2017r. o 7:16
falco napisał(a): ... za kolejny dzień w którym pozwolił nam otworzyć oczy , bo może to właśnie ten dzień w którym w człowieku dostrzeżecie człowieka ;)

:) Jest za co, bo każdy kolejny dzień, to kolejna szansa.

"Wielu snem śmierci upadli,
Co się wczoraj spać pokładli.
My się jeszcze obudzili,
Byśmy Cię, Boże, chwalili."

"Szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę, gdzie szewc w butach chodzi, gdzie jak Cię widzą, to dzień dobry. Szukam świata, gdzie człowiek człowiekowi człowiekiem" J.B.
2900
#falco nieaktywny
14 kwietnia 2017r. o 7:26
a popatrz tylko jak wielu lekceważąco podchodzi do tej sprawy ;)
tym samym marnując swoje ''szanse''

czy warci są kolejnych? ;)
czy na ugorze może cokolwiek wyrosnąć?...dziwny jest ten ''boski plan'' :D
jakby niedokończony ,niedprecyzowany... :D

6979
E
14 kwietnia 2017r. o 7:37
falco napisał(a): a popatrz tylko jak wielu lekceważąco podchodzi do tej sprawy ;)
tym samym marnując swoje ''szanse''
czy warci są kolejnych? ;)

Jasne, nawet więcej niż "siedem razy" :)

"Szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę, gdzie szewc w butach chodzi, gdzie jak Cię widzą, to dzień dobry. Szukam świata, gdzie człowiek człowiekowi człowiekiem" J.B.
2900
#falco nieaktywny
14 kwietnia 2017r. o 7:43
mam pewne wątpliwości ale niech Ci będzie że siedem wystarczy ;)

idę wyprowadzić ''dzieci'' na spacer :D
to niekiedy przynosi więcej pożytku niż poranne bajdurzenie o bogach czy mocach piekielnych ... :D

~~Ignorantowi dedykuję niezalogowany
14 kwietnia 2017r. o 9:08
falco napisał(a): instytucja Inkwizycji została powołana na soborze w Trydencie a kiedy on sie odbył zapewne wiesz czyli o ile wieków wcześniej niż zaistniał tak naprawdę ruch protestancki
kiedy czytam że ktoś przypisuje inkwizycyjne stosy protestantom to nie wiem czy mam do czynienia z ignorantem czy ktoś tu próbuje na siłę zrobić z czytających idi.o.tów

Inkwizycja została powołana PO KILKU WIEKACH upowszechnienia stosów!
TO NIE INKWIZYCJA WYMYŚLIŁA STOSY!
Ba! Inkwizycja w ogóle NIE paliła na stosie!
Stosy wymyśliła i wykonywała władza świecka - odpowiednik dzisiejszych sądów grodzkich. Inkwizycja powstała, gdy zaczęły się mnożyć lincze - samosądy pod PRETEKSTEM oskarżenia o czary.
I inkwizycja znacznie zmniejszyła ilość stosów na terenie na którym działała.
I dlatego poza terenem działania inkwizycji spaleń było znacznie więcej.

Ostatnio taki sam nieuk jak Ty - Biedroń chcąc dokopać Kościołowi postanowił uczcić ostatnią spaloną w Słupsku kobietę.
Burak nie wiedział że była to katoliczka spalona przez protestantów!
~~kongregacja nauki wiary ? niezalogowany
14 kwietnia 2017r. o 9:53
~~Ignorantowi dedykuję napisał(a):
falco napisał(a): instytucja Inkwizycji została powołana na soborze w Trydencie a kiedy on sie odbył zapewne wiesz czyli o ile wieków wcześniej niż zaistniał tak naprawdę ruch protestancki

Inkwizycja została powołana PO KILKU WIEKACH upowszechnienia stosów!
TO NIE INKWIZYCJA WYMYŚLIŁA STOSY!
Ba! Inkwizycja w ogóle NIE paliła na stosie!
Stosy wymyśliła i wykonywała władza świecka - odpowiednik dzisiejszych sądów grodzkich. Inkwizycja powstała, gdy zaczęły się mnożyć lincze - samosądy pod PRETEKSTEM oskarżenia o czary.
I inkwizycja znacznie zmniejszyła ilość stosów na terenie na którym działała.
I dlatego poza terenem działania inkwizycji spaleń było znacznie więcej.

Ostatnio taki sam nieuk jak Ty - Biedroń chcąc dokopać Kościołowi postanowił uczcić ostatnią spaloną w Słupsku kobietę.
Burak nie wiedział że była to katoliczka spalona przez protestantów!

Napisz jeszcze że kościół jest źródłem wiedzy i postępu.Zaszalej sobie , kto ci broni.
Dla wiernych raj a dla pozostałych piekło -- kto to wymyślił misiu boży ?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza