falco napisał(a): reformatorzy Kościoła?
mógłbyś kilku wymienić?
a o stosach to może już nie piszmy bo zaraz pojawi się jeden z drugim i będą wręcz zachwalać sądy inkwizycyjne :D
zresztą ty sam jesteś temu bliski ...
dla wielu Inkwizycja to słynny Torqi i nic poza ...o Inkwizycji Weneckiej czy Rzymskiej tym bardziej nie słyszeli ... :D Dopisane 13.04.2017r. o godz. 19:58:poczekam i pózniej tu zerknę ... ;) Dopisane 13.04.2017r. o godz. 21:03:jak widzę masz mały problem ;)
może więc zamiast pisać bzdury o ''w zasadzie protestanckich stosach '' włącz tiwi i na Pulsie popatrz na ''Filary Ziemi''
tam zobaczysz pomimo pewnej fikcji literackiej niezwykle wyraziste jedno z ''oblicz kościelnego urzędnika'' :D
ja oglądam ten serial z niezwykłą przyjemnością :)
falco napisał(a): ... za kolejny dzień w którym pozwolił nam otworzyć oczy , bo może to właśnie ten dzień w którym w człowieku dostrzeżecie człowieka ;)
falco napisał(a): a popatrz tylko jak wielu lekceważąco podchodzi do tej sprawy ;)
tym samym marnując swoje ''szanse''
czy warci są kolejnych? ;)
falco napisał(a): instytucja Inkwizycji została powołana na soborze w Trydencie a kiedy on sie odbył zapewne wiesz czyli o ile wieków wcześniej niż zaistniał tak naprawdę ruch protestancki
kiedy czytam że ktoś przypisuje inkwizycyjne stosy protestantom to nie wiem czy mam do czynienia z ignorantem czy ktoś tu próbuje na siłę zrobić z czytających idi.o.tów
~~Ignorantowi dedykuję napisał(a):falco napisał(a): instytucja Inkwizycji została powołana na soborze w Trydencie a kiedy on sie odbył zapewne wiesz czyli o ile wieków wcześniej niż zaistniał tak naprawdę ruch protestancki
kiedy czytam że ktoś przypisuje inkwizycyjne stosy protestantom to nie wiem czy mam do czynienia z ignorantem czy ktoś tu próbuje na siłę zrobić z czytających idi.o.tów
Inkwizycja została powołana PO KILKU WIEKACH upowszechnienia stosów!
TO NIE INKWIZYCJA WYMYŚLIŁA STOSY!
Ba! Inkwizycja w ogóle NIE paliła na stosie!
Stosy wymyśliła i wykonywała władza świecka - odpowiednik dzisiejszych sądów grodzkich. Inkwizycja powstała, gdy zaczęły się mnożyć lincze - samosądy pod PRETEKSTEM oskarżenia o czary.
I inkwizycja znacznie zmniejszyła ilość stosów na terenie na którym działała.
I dlatego poza terenem działania inkwizycji spaleń było znacznie więcej.
Ostatnio taki sam nieuk jak Ty - Biedroń chcąc dokopać Kościołowi postanowił uczcić ostatnią spaloną w Słupsku kobietę.
Burak nie wiedział że była to katoliczka spalona przez protestantów!