~~Platynowy Szparag napisał(a): POwraca ;( , czyli „powtórka z rozrywki ...”
• Na początek finanse. Tu sprawa prosta.
Wiadomo: „piniendzy nie ma i nie będzie”. Chyba, że są jakieś „w Zakopanem zakopane.” A Morawiecki mówi, że coś w OFE zostało ? To się zagrabi resztę.
(3 lutego 2014 r. z OFE do ZUS przeniesiono wszystkie obligacje Skarbu Państwa, czyli 51,5% wartości aktywów netto każdego funduszu.
A orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z 3 listopada 2015:
„Środki pochodzące ze składek ubezpieczeniowych, również zgromadzone w otwartych funduszach emerytalnych, są – w sensie konstytucyjnym – środkami publicznymi, a nie prywatnymi oszczędnościami ubezpieczonych „
Mateusz Morawiecki
„Środki te będą prywatne i dziedziczone, tak jak było to obiecywane 20 lat temu. Ten wypracowany kapitał zabrany Polakom oddajemy im, naprawiamy finanse publiczne.”
https://twitter.com/PremierRP )
• Spółki Skarbu Państwa
Ciech ? Poszedł. Ale coś tam jeszcze zostało do opchnięcia.
LOT ? Po co nam LOT, jak jest Lufthansa.
Centralny Port Lotniczy ? A po co, jak jest w Berlinie.
Stocznie ? Po co nam polskie stocznie, jak jest w Rostocku.
Dywersyfikacja dostaw gazu ? Po co nam dywersyfikacja, jak jest Nord Stream i Gazprom.
• Kopalnie ? Wygasić, a najlepiej zasypać.
A górnicy ? Wiadomo: policja, armatki, broń gładkolufowa...
A energia ? Przecież się kupi, i na wschodzie i na zachodzie mają nadwyżki.
• Banki
A po co nam polskie banki, jak można kredyty we frankach brać ?
Pekao SA zrepolonizowali. To się odda w dobre (obce) ręce. Przecież kapitał nie ma narodowości
• Polskie firmy transportowe ? Załatwione !!
• Euro
Natychmiast, a na zakupy do Czech albo na Węgry
• wzrost PKB
Do średniej unijnej się wyrówna – po pierwsze: nie wychodź przed szereg :( https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/pkb-polski-w-2019-i-2020-roku-prognoza-oecd/717kzfv
• Poziom bezrobocia,
się podniesie – bo kto będzie szparagi za Odrą zbierał
• Swobody gospodarcze
Przywrócić, żeby znów można było spokojnie (kraść) prowadzić koleżeńskie rozmowy przy cmentarzu,
„Żeby żyło się lepiej – mordo ty moja”
c.d.n. :)
Ja głosuję na PIS – Lista nr 4 :)
Ślicznie opisane Szparag :) Qurwa miło jest poczytać Mądrych Ludzi , ale ja głosuję na Konfederację , pomimo tego , że Ozjasza Goldberga zwyczajnie nie lubię. Pal licho działki Pani Iwony M. Jak wiadomo wybiórcza specjalizuje się w dostarczaniu prawdy. Martwi mnie Pan M ... Przemo , to nie do Ciebie :) Do dzisiaj w pale mi się nie mieści , że pomimo repolonizacji i szumnych zapowiedzi nikt nawet nie próbuje rozliczyć Pana M za dofinansowanie JP Morgan z publicznej kasy. Na ścianie eurokołchozu wisi Spinelli , jako najwyższy autorytet etatystów z Brukseli , a głupi Biedroń nawołuje do pozamykania kopalni doszczętnie , bo smog mu nie pasuje ... Czerniak , facet co się zna na medycynie i Sośnierz , nasza wtyka w eurokołchozie mówią , że dwutlenek węgla jest dobry ( Czerniak ) , a eurokołchoz jest zły ( Sośnierz ) .
Obaj Panowie mają rację ...
... to ostatni dzwonek dla Narodów Europy , zanim dewizy żydów Trockiego i Lenina , razem z tym sk.urwielem Spinellim ... opanują ludzką świadomość.
Jestem komunistą z założenia , ale ... jezusowym ... nawet głupiej Papudze mogę umyć nogi , pod warunkiem , że międzyczasie nie będzie mnie za tyłek chwytał , jak Kolega Biedroń :D