Przeprowadzka do Bolesławca na stałe z Górnego Śląska
~~Cynobrowe Parzydło niezalogowany 24 października 2018r. o 9:38
Witam wszystkich mieszkańców Bolesławca. Całe życie mieszkam w Katowicach. Aktualnie przeszedłem na emeryturę górniczą, jestem w wieku 50 + i szukam nowego miejsca do życia. Pomyślałem właśnie o Waszym Bolesławcu. Byłem kilkanaście razy i miasto mi się spodobało. Nie za duże, nie za małe. Dobrze położone. Dobry dojazd do Niemiec, Czech czy w Sudety. Co myślicie o moim pomyśle ? Warto ? Chcę kupić działkę i wybudować sobie nowy , nieduży dom 100m2 - 120m2. Może być obok Bolesławca [ bo chyba będzie taniej ?]
Myślę że infrastrukturę typu sklepy, knajpki macie OK ? Ale wypowiedź mieszkańców będzie dla mnie bardzo cenna. Dzięki z góry za wszystkie opinie.
Witaj
Miasto jest bardzo fajne ,co roku jakieś atrakcje związane ze Świetem Ceramiki ,ładny rynek i ogólnie nie jest źle .Jesteś emerytem z niemałą emeryturą więc możesz śmiało sie tu urządzić i spokojnie żyć z dala od katowickiego zgiełku i powietrza . Do Czech blisko , do Merkellandu też , czegóż chcieć więcej ;) [img=1540442682_ykkk2dv.jpg] [img=1540442713_f6o8u9h.jpg] [img=1540442759_gwrmbpx.jpg] [img=1540442837_kyxg2kf.jpg]
mnóstwo ławeczek gdzie przesiadują emeryci ,kilka firm ''ochroniarskich'' w których możesz ''dorobić'' coroczne spotkania emerytów i organizowane dla nich ''bale'' ....
masz jak piszesz górniczą emeryturę to bez problemu wydasz jej część w mnogości aptek jakie tu mamy ...
gdyby Ci jej zabrakło -pomocą służą banki których ilość godna jest samej Genewy ...
a jak lubisz jeszcze ''bałkańskie rytmy '' to nie mogłeś lepiej trafić ...
~~Zielonoszary Groszek niezalogowany 25 października 2018r. o 8:25
A ja polecam Ci okolice Bolesławca - Tomaszów Bolesławiecki, Raciborowice albo w stronę Kliczkowa. Piękny jest też Lubków. Jest gdzie jeździć rowerem, a i do Bolesławca blisko.
Piękne widoki i ogólnie tereny.
~Brudnobiała Konwalia niezalogowany 25 października 2018r. o 9:10
Masz jakiś problem z dojazdem do Czech, czy do Węgier i Austrii z katowic?
Masz tam złych sąsiadów, czy nie masz przyjaciół? Może nie tak ładnie pachnie jak u nas? W lecie, kiedy jest upalnie, to nawet szambo ma zapach olejku różanego.
~~Kasztanowy Styrakowiec niezalogowany 25 października 2018r. o 9:57
Niestety z działkami w pobliżu Bolesławca jest duży problem, no i trzeba się liczyć z kosztem ok. 100tys zł za jakieś 10 arów. Poza tym moment na kupno działki i budowę domu jest zły, bo jest teraz górka jeśli chodzi o koszty materiałów i stawek jakie sobie śpiewają budowlańcy...
~Niebieskofioletowy Rozmaryn niezalogowany 25 października 2018r. o 10:11
Po prostu nastał czas że usługi budowlane kosztują tyle i powinny!! To nie PRL żeby za flaszkę lub za pół ceny ktoś robił. A ci co szukają tanio to i tak później dopłacą,bo przy kominie cieknie i jest płacz i lament czemu tak drogo kosztują poprawki.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.