za małolata szukalismy skarbów na gorce naprzeciwko starego cmentarza jak sie jedzie na lubańską, znalazłem tam kilka monet glinianych bunzlau i trochę ceramiki, jakies stare butelki
#eurekasystemy nieaktywny 10 lutego 2013r. o 12:56
Witka wszystkim.Ten rok wygląda bardzo emocjonująco.
Trwają poszukiwania zaginionej sztolni w górach sowich
http://www.tvp.pl/wroclaw/aktualnosci/rozmaitosci/weszlismy-do-tajemniczej-sztolni-najwieksze-od-60-lat-odkrycie/9811753
A w Bolesławcu cisza.Ja wyjechałem i nie prowadzę poszukiwań ale dam cynka co gdzie znalazłem,może ktoś się odważy ruszyć moim szlakiem i coś dorzucić do tematu
1.Schrony koło szkoły nr.7 w parku(wpuściłem do niego kamerę przez wywietrzniki), całkiem wporządku wygląda.Jeden schron jest trochę dalej i ma wejście zastawione płytą.Niby nic nadzywczajnego ale słyszałem że w samej szkole nr.7(specjalna) są duże podziemia.Już miałem rozmawiać z wożnym ale zabrakło mi czasu...
2.Tunel pod nasypem kolejowym.Prawdziwa perełka - to jest to czego szukałem do tej pory.Wejście jest od ulicy Staszica(niedaleko dawnego PZU pod górkę koło dawnego postoju taksówek i takiej zatoczki, tam w zaroślach jest wejście).Schodzi się po drabince w dół i są ślady po pierwszych drzwiach,których już nie ma oraz ślady po drugich drzwiach których również nie ma.Póżniej pojawia się nam piękny korytarz o wysokość około 2.5metra.Prawdziwy rarytas.Ma zaledwie parenaście metrów ale kończy się prawdopodobnie przejściami dalej.Tak jakby były dwa wejścia dalej, jedno mogło iść w stronę sądu a drugie w stronę ryneczku na Wesołej.Oba wejścia zabezpieczone, jedno zasypane ziemią a drugie zalane betonem :/ aż chciałoby się wziąść tam agregat i kuć ;-).
Panowie z muzeum niechętnie opowiadają o tym miejscu.
3.Jadąć z Bolesławca do Starych Jaroszowic przy skręcie na łaziska w lesie są ruiny dawnej karczmy oraz budynków technicznych.Na polu jest bardzo dziwna rura wystająca z ziemii głeboka na 10 metrów i nabity jest kamień od dołu.Być może jest to kanalizacja a być może nie ;-).Miałem pogadać z lokalnym rolnikiem o tym ale jeszcze go nie spotkałem.
4.Górka koło szpitala psychiatrycznego a bardziej orlenu na 1000lecia.Na końcu szpitala jest kaplica(ktoś napisał że było tam gdzieś wejście do podziemii - nic nie znalazłem, jakby ktoś coś wiedział to proszę o wypiedz).Po wejściu do parku na górkę jest taka małą górka która miała jakieś dziwne wejście i dalej są jakieś dzwine rury w ścianie(jakby przetwietrzniki).Wszystko jest zniszczone i zawalone śmieciami.Ale samo miejsce jest również bardzo tajemnicze.
Czekam na jakieś newsy z waszej strony.Proszę się logować do tematu bo nie zawsze jest wystarczająco dużo danych żeby odnaleść miejsca o których piszecie.
1. Co do schronu koło siostr zakonnych to jest on bardzo krotki, wchodzilo sie jednym wejsciem i wychodzilo tym drugim 20 metrow dalej; podobny schron jest naprzeciwko sądu; pamietam jak w podstawowce z kolezkami latalem po nich, wtedy nie byly jeszcze zabezpieczone
2. schron pod nasypem z tego co pamietam kończył sie drabinka i mozna bylo wyjsc po drugiej stronie nasypu, gdzies naprzeciw budynku Civitas; teraz to wyjscie jest zasypane jak remontowali nasypy, drabinki juz chyba tez nie ma skoro nic o niej nie piszesz
O reszcie rzeczy nie slyszalem ale slyszalem kiedys ze byly schrony i tunele na terenie dzisiejszego skladu paliw w Boleslawcu; teraz je pewnie zasyali ale wujek opowiadal mi ze i kosci ludzkie tam kiedys sie znajdowalo.
Na terenie szpitala, kolo prosektorium, tez jest schron ale nic ciekawego w nim nie ma; slyszalem jeszcze o schronie na ul. Parkowej ale nie mam pojecia nawet gdzie on moze sie znajdowac
Chetnie wybralbym sie do Raciborowic, bo tez o tym tunelu slyszalem, ze niby jest ale nikt ponoc nie zna jego lokalizacji, zreszta ponoc zaminowany moze byc
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.