~ napisał(a):
Jeżeli cokolwiek KGHM robi to tylko za przyzwoleniem Skarbu Państwa. Więc twierdzisz, że hiena w postaci Skarbu Państwa jako akcjonariusz zgodziła się na ucieczkę z zyskiem do Kanady żeby sobie czyli hienie w postaci Skarbu Państwa nie oddać zysku??!! :D To pierwszy bezsens w Twojej wypowiedzi:P
I tak przecież hiena Skarb Państwa jako akcjonariusz dostała dwa miliardy dywidendy z zysku więc jednak KGHM nie uciekł z zyskiem do Kanady!! :P To drugi bezsens Twojej wypowiedzi:P
Przejęcie Kanadyjskiej Quadry nastąpiło w marcu 2012, podatek od kopalin wszedł bodajże w kwietniu 2012 a wiadomo że rozmowy o przejęciu firmy trwały conajmniej 2 lata więc to już trzeci Twój bezsens o ucieczce z zyskiem z powodu podatku od kopalin :P
Ja widzę bezsensy w twoich wypowiedziach. Po pierwsze marzec i kwiecień tego samego roku to nie są jakieś odległe od siebie daty.
Podatek wszedł w kwietniu a mowa o podatku była już w expose poprzedniego roku. Czy już to widzisz?
Rozmowy nie oznaczają kupna. Może na wieść o podatku się jednak zdecydowano złożyć ofertę?
Podtrzymuję ucieczkę z zyskiem do Kanady. Złoża w Kanadzie też nie jest pewne tak jak w Bolesławcu. Tamte państwo też ma swoje tajemnice tak jak Polska ma tajemnice o złożu w Bolesławcu (na wszystko reaguje giełda). KGHM kupiło niepewne złoża bo sami go zbadać nie mogli bo niby jak? Już raz kupili coś w Kongo i nic z tego nie mamy. Ryzyko inwestycyjne takie samo jak ryzyko w Bolesławcu tylko tu się nie palą, jak myślisz dlaczego?
Ano dlatego że w Kanadzie nie ma podatku a tu jest :)
Jeżeli KGHM robi wszystko za przyzwoleniem pakietu mniejszościowego to nie jest to firma S.A tylko państwowa kopalnia z prezesem w sejmie a ten co tu coś podpisywał w teatrze to pionek, na to wychodzi.
~realista napisał(a): Dlatego zasadnym wydaje się być kształcenie na POCZĄTKU specjalistów robót wiertniczych! :)
Gdzie, kto ,po co i kiedy? W mechaniku? Bez żartów proszę :D
~realista napisał(a):
Potrzeba dwa szyby czyli 2 miliardy a zysk za 2011 wyniósł 12 miliardów.Na zakup kanadyjskiej Quadry KGHM wydał 9 miliardów. Czy dalej twierdzisz , że dla KGHM-u dwa miliardy to dużo?! :)
Ja nie twierdzę, ja wiem. Dałem ci materiał do przesłuchania gdzie ktoś z KGHM mówi o tym że to dla nich o wiele za dużo.
Dla ciebie widać nie. Nic dziwnego, dzisiaj można wygrać w lotto 20 milionów a ostatnio ktoś wygrał 30. Dwadzieścia baniek to mało :)
Zresztą szyby to nie cała kopalnia. Szkody górnicze, regionalne podatki, krajowe podatki, wywłaszczenia, ochrona środowiska, dostawcy do kopalni, wszystko kosztuje.
Szyby będą za miliard a reszta?
W Chile jest kopalnia odkrywkowa i jest łatwiej, w Bolesławcu trzeba jechać kilometr pod ziemię. Widzisz różnicę?
A jak jest w Kanadzie?
Tylko głupi się cieszy z wydobycia na kilometrze głębokości.
Dla fachowca to granice opłacalności interesu i musi tu być superzłoże aby coś ruszyło.
Podtrzymuję pytanie o tanie odwierty. Dlaczego KGHM czeka z tanimi odwiertami w Bolesławcu? Darvydas Sernas, który zapomniał jak się strzela bramki zarobi tyle w trzy lata a KGHM nie chce 4 milionów dać aby zarobić? Coś mi tu nie halo.
A może czeka aż złodzieje odejdą od władzy?
Zawsze może się okazać że jak zbudują kopalnię to podwyższą im podatek i faktycznie już nie będzie się nic opłacało a kasa pójdzie w diabły. Ci dwaj panowie ze zdjęcia o tym wiedzą ale walka o stołek jest ważniejsza i w wuja mamią.