Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Szkoła Pijarów

9879
#panda nieaktywny
10 stycznia 2013r. o 16:09
Zwirz napisał(a):

Nikogo nie obrażając, ale jeżeli to jest wyciąg z regulaminu to brzmi to jak zapowiedź tworzenia Armii Jezusa Chrystusa - Króla Polski ;) Ostatnio z czymś takim spotkałem się jak czytałem o klasztorach w Polsce i jakie tam panują obyczaje, zasady.

I zastanawiam się, kto - prócz religijnych ortodoksów zapisze tam swoje dziecko... Obawiam się, że "wciskanie" wiary jest niedobre.
Ogólnie - z chęcią zobaczę jak ta szkoła się sprawuje po pierwszym "roku szkolnym"

Jasne! "zapowiedź tworzenia armii? nikogo nie obrażając brak wiedzy, dzisiaj to cofanie się do jaskiń! a takie bzdurne wnioski? takie bzdurne wnioski dzielą normalnych ludzi!

Przestańcie przyszywać łaty - ortodoksów? wkładać słowa w usta innych, a tym bardziej oskarżać za czyny, których nikt nie popełnił. Skąd taka złośliwość i agresja? I po co? szkoła jeszcze nie powstała, a już się ją ocenia, atakuje? Już wam się nie podoba? Kto nie chce, aby jego dzieci się tam uczyły, to wolna wola :) to chyba proste! Nikt wam nie zabrania być ateistami, pozwólcie innym, jeśli tego chcą => żyć z wiarą.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~FG niezalogowany
10 stycznia 2013r. o 16:12
Zwirz napisał(a):
~formacja religijna napisał(a):
Celem szkoły pijarskiej jest stworzenie autentycznej wspólnoty wiary. Jest ona miejscem odkrywania Chrystusa jako Zbawcy i podążania za Nim. Rok szkolny rozpoczynamy i kończymy Eucharystią. Msze św. są celebrowane przy różnych okazjach, np. Wszystkich Świętych, Objawienia Pańskiego czy Środy Popielcowej. W Adwencie i Wielkim Poście wspólnota szkolna uczestniczy w refleksjach liturgicznych. Specjalną oprawę mają rekolekcje wielkopostne. Lekcje zaczynają się każdego dnia poranną modlitwą. Przed udaniem się do domów jest chwila dziękczynienia. Sercem szkoły pijarskiej jest kaplica – w niej każda klasa wraz ze swym wychowawcą i katechetą raz w tygodniu uczestniczy we Mszy św. W jedną niedzielę miesiąca cała wspólnota szkolna, a więc nauczyciele, uczniowie i rodzice, gromadzi się na Eucharystii i świętowaniu. Duszpasterstwem objęci są nie tylko uczniowie, ale także nauczyciele i rodzice."

Nikogo nie obrażając, ale jeżeli to jest wyciąg z regulaminu to brzmi to jak zapowiedź tworzenia Armii Jezusa Chrystusa - Króla Polski ;) Ostatnio z czymś takim spotkałem się jak czytałem o klasztorach w Polsce i jakie tam panują obyczaje, zasady.

I zastanawiam się, kto - prócz religijnych ortodoksów zapisze tam swoje dziecko... Obawiam się, że "wciskanie" wiary jest niedobre.
Ogólnie - z chęcią zobaczę jak ta szkoła się sprawuje po pierwszym "roku szkolnym"

Nie jestem ortodoksem (chyba że chodzenie raz w tygodniu do kościoła to ortodoksja), ale zapisałem swoje dziecko do tej szkoły.
Mam nadzieję że nie będzie tam tolerancji na bicie słabszych, palenie papierosów, kradzieże, brak szacunku do nauczyciela ( także ze strony rodziców) brak wartości moralnych. A to wszystko ma miejsce w szkole do której aktualnie moje dziecko uczęszcza.
I mam nadzieję, że rodzice którzy mają coś przeciw dziesięciu przykazaniom, swoich bezstresowo wychowywanych dzieci do tej szkoły nie poślą.
41
#jegomosc nieaktywny
10 stycznia 2013r. o 17:06
~FG napisał(a):
Zwirz napisał(a):
~formacja religijna napisał(a):
Celem szkoły pijarskiej jest stworzenie autentycznej wspólnoty wiary. Jest ona miejscem odkrywania Chrystusa jako Zbawcy i podążania za Nim. Rok szkolny rozpoczynamy i kończymy Eucharystią. Msze św. są celebrowane przy różnych okazjach, np. Wszystkich Świętych, Objawienia Pańskiego czy Środy Popielcowej. W Adwencie i Wielkim Poście wspólnota szkolna uczestniczy w refleksjach liturgicznych. Specjalną oprawę mają rekolekcje wielkopostne. Lekcje zaczynają się każdego dnia poranną modlitwą. Przed udaniem się do domów jest chwila dziękczynienia. Sercem szkoły pijarskiej jest kaplica – w niej każda klasa wraz ze swym wychowawcą i katechetą raz w tygodniu uczestniczy we Mszy św. W jedną niedzielę miesiąca cała wspólnota szkolna, a więc nauczyciele, uczniowie i rodzice, gromadzi się na Eucharystii i świętowaniu. Duszpasterstwem objęci są nie tylko uczniowie, ale także nauczyciele i rodzice."

Nie jestem ortodoksem (chyba że chodzenie raz w tygodniu do kościoła to ortodoksja), ale zapisałem swoje dziecko do tej szkoły.
Mam nadzieję że nie będzie tam tolerancji na bicie słabszych, palenie papierosów, kradzieże, brak szacunku do nauczyciela ( także ze strony rodziców) brak wartości moralnych. A to wszystko ma miejsce w szkole do której aktualnie moje dziecko uczęszcza.
I mam nadzieję, że rodzice którzy mają coś przeciw dziesięciu przykazaniom, swoich bezstresowo wychowywanych dzieci do tej szkoły nie poślą.

A czy tak nie powinno być w każdej szkole?!

www.djdowynajecia.pl
~ niezalogowany
10 stycznia 2013r. o 17:09
Powinno:}
~ niezalogowany
10 stycznia 2013r. o 17:18
POwinno, ale na kształt oświaty mają wybór POlitycy których wybieracie
~\\ niezalogowany
10 stycznia 2013r. o 18:32
Czy zajęcia dodatkowe są odpłatne, bo nie widzę informacji na stronie Pijarów?
~pijaki niezalogowany
10 stycznia 2013r. o 18:33
-kup se dom
~ niezalogowany
10 stycznia 2013r. o 19:28
~ napisał(a): POwinno, ale na kształt oświaty mają wybór POlitycy których wybieracie

Wybierzmy własciwych .
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza