Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Bolesławiec w Wiadomościach TVP 1

~ niezalogowany
15 stycznia 2013r. o 10:33
CO SIĘ STAŁO Z NASZĄ KLASĄ ?
Po studiach do Bolesławca z 26 osobowej klasy wróciły 4 osoby.
Pozostali woleli Poznań, Warszawę , Londyn, Paryż i Nowy Jork.
Cena mieszkania nie miała znaczenia.
O Bolesławcu mówią "zapyziałe", "brudne", "aroganckie".
Nie wrócą tu nigdy.
Mieszkam tu wiele lat.Mój powrót był spowodowany konieczną opieką nad członkami rodziny. Myślę o emigracji. W grę wchodzi Gorlitz. Moja rodzina dołączyłaby do innych "bolesławieckich "rodzin. Blisko do babci, ale komfort życia nieporównywalny!

W Gorlitz mieszkanie można kupić od 23 000 PLN za 65 mhttp://www.domiporta.pl/details,30797,121782831-mieszkanie-goerlitz.asp, dzieci mają super edukację , miasto jest piękne, czyste, zadbane, ceny towarów niższe [ w konfrontacji z jakością"].

Dlaczego myślę o sprzedaży prywatnego biznesu? Głównym powodem jest atmosfera miasta: ignorowanie przez władzę potrzeb małych przedsiębiorców, buta urzędnicza [ w tym w PUP].
Dziś dosięgnęła mnie podwyżka opłat od nieruchomości [ podatki mamy jedne z najwyższych w Polsce], w zamian dzieci uczęszczają do ponad 30-osobowych klas, przeziębiły się w lodowatym kinie FORUM [ to klima czy brak ogrzewania?], doprawiły pod letnim prysznicem na Orce.
Przedsiębiorcy w tym mieście nie czują się dobrze. Dzięki władzy.

Wczoraj szeroko komentowaliśmy w towarzystwie występ w TV.
Padło pytanie od jednej z pań " Skoro tu jest tak fantastycznie dlaczego moje dziecko dojeżdża do pracy we Wrocławiu? Mieszkania? Żart jakiś .".

W kategorii żartu traktujemy to wystąpienie. Proszę się nie łudzić.
To jest MIASTO DLA STARYCH LUDZI. Ostatni bramę zamknie pleban , a klucz wrzuci do nowego retencyjnego zbiornika. Nikt nie wróci.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
1744
bartek23
15 stycznia 2013r. o 10:33
Z sensu prawnego to nasz prezydent powinien być burmistrzem

MENTE ET MALEO
9879
#panda nieaktywny
15 stycznia 2013r. o 10:46
emem napisał(a):

A developerzy to po co budują? Chcą na tym mnożyć zyski. Często łupiąc ile się da, na ile pozwoli na to rynek. Tak tak! konkurencja, a o cichych zmowach cenowych nie słyszałeś? a robienie klientów w trąbe? kiedy płacą kilka razy za ten sam lokal? Jeżeli miasto wybuduje i na dogodnych warunkach cenowych odda mieszkańcom? Bezpieczniej i taniej? Bez bezpośredniego porównania kosztów, teraz gdybym miał kupić nowe mieszkanie wolałbym to zrobić od miasta :)

Mówiłem? wymyślasz? Pustostany? hehe... jeszcze długo nie!
Powiedz to tym, którzy teraz nie mają się gdzie podziać!

ponosi cię fantazja?! większość stąd już wyjedzie? nie widziałeś statystyki? krótka analiza wystarczy :)

Nie można też bezpośrednio porównywać Goerlitz do Bolesławca! Generalnie sytuacja w teraźniejszych Niemczech i Polsce jest na całkiem innym etapie. Geneza wyludnienia Goerlitz jest diametralnie odmienna. Także, twoje dywagacje nie mają podstaw.

Inna rzecz, ze nikt nie broni developerom budować :P
~realnie niezalogowany
15 stycznia 2013r. o 10:49
Proponuję zacząć od akcji POSPRZĄTAJMY NASZE MIASTO .
Był tu kiedyś post o bałaganie w lesie itd. Wystarczy wyjść na chodnik w centrum od Aptek pod Klonami do PKS. Na chodniku syf, jakich mało [ dziś podsypany śniegiem]. Rynek ? Chluba miasta ? Proponuję aby ktoś zrobił fotkę np. pod sklepem papierniczym w Rynku .

9879
#panda nieaktywny
15 stycznia 2013r. o 10:50
~ napisał(a): .
[...]
Padło pytanie od jednej z pań " Skoro tu jest tak fantastycznie dlaczego moje dziecko dojeżdża do pracy we Wrocławiu? Mieszkania? Żart jakiś .".
[...]

te wszystkie swoje uwagi skieruj do Donalda Tuska i PO! to problem naszego kraju, a nie tylko Bolesławca. Kto rządzi Polską od ponad 5 lat?!

~ niezalogowany
15 stycznia 2013r. o 10:54

Nie można też bezpośrednio porównywać Goerlitz do Bolesławca! Generalnie sytuacja w teraźniejszych Niemczech i Polsce jest na całkiem innym etapie. Geneza wyludnienia Goerlitz jest diametralnie odmienna. Także, twoje dywagacje nie mają podstaw.

Już kilka rodzin z Bolesławca mieszka w Gorlitz. Wola dojeżdżać A4 do pracy. Dzieciaki z Bolesławca chodzą już do szkół i przedszkoli w Gorlitz. Bolesławianie pracują w Gorlitz!
Możesz pisać co chcesz , my "badamy " rynek, aby się przenieść tam, gdzie się żyje ... milej i ładniej.
Zmienię zdanie może wtedy, jak się Prezydent i v-ce Prezydenci zaczną kłaniać Bolesławianom!Z Rana na "dzień dobry".

~ niezalogowany
15 stycznia 2013r. o 10:58
panda napisał(a):
~ napisał(a): .
[...]
[...]

te wszystkie swoje uwagi skieruj do Donalda Tuska i PO! to problem naszego kraju, a nie tylko Bolesławca. Kto rządzi Polską od ponad 5 lat?!

Szkoda , że PO nie wygrała w mieście. Rządzą ex PiSy . Strategicznym celem miasta jest Sanktuarium i szkoła Pijarów.
Tak się młodych przedsiębiorczych do miasta nie ściągnie. Nawet procesja 3 Króli nie pomoże.

Zmoderowano 15.01.2013 godz.11:08 - powód: poprawione cytowanie (emem)
~ niezalogowany
15 stycznia 2013r. o 11:10
W Gorlitz czeka 2 tysiące wolnych tanich mieszkań.
Dla osoby, która ma pracę " w strefie" dojazd z Bolesławca czy z Gorlitz nie ma znaczenia.
Znaczenie ma dbałość o ludzi. Tam się naprawdę realizuje hasło:

PO PIERWSZE MIESZKAŃCY
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA BAU zaprasza