Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

zestawy solarne i dotacje

~ niezalogowany
5 lutego 2013r. o 20:02
-pietrek Ty cały czas jesteś pesymista (na nie)jak moja teściowa.Nie wiesz czasem dlaczego stawiają farmę wiatraków w okolicy Pieńska?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~pietrek1 niezalogowany
5 lutego 2013r. o 20:16
~ napisał(a): -pietrek Ty cały czas jesteś pesymista (na nie)jak moja teściowa.Nie wiesz czasem dlaczego stawiają farmę wiatraków w okolicy Pieńska?

wiem dlaczego. napewno nie po to żeby zarabiać na produkcji energii elektr. Chodzi o dotacje drogi kolego. Firma wyrwie kasę z Unii i tyle :)
generalnie nie chodzi o to, ze jestem przeciwnikiem samych instalacji solarnych. jestem przeciwnikiem nie mówienia całej prawdy odnosnie tych systemów przez sprzedawców/monterów/naganiaczy.
U nas na wsi ostatnio jacyś ludzie zorganizowali spotkanie w świetlicy. Przedstawiali solary w samych superlatywach, oczywiście pomijając ich wady i trudniejsze tematy. poszedłem z sąsiadem. jak zaczęlismy zadawać "niewygodne" pytania, spotkanie szybciutko dobiegło końca :)
Trzeba pamietać o jednym. Rozważyc po stokroć wszelkie mozliwe za i przeciw, żeby pózniej nie było płaczu i zgrzytania zębami. No chyba, ze dla kogos 10 koła to niewielki wydatek, wtedy można sobie zasponsorować taką fanaberię, jaką są solary.

Wracajac do wiatraków. Niestety my za to wszyscy płacimy, jednocześnie napychają nam głowy newsami typu jakie to dla nas dobre. A kasę jak zwykle przytulają wszelkiej maści cwaniacy :|
~dante niezalogowany
5 lutego 2013r. o 20:40
może napisałby ktoś kto użytkuje już kolektory czy się opłaca czy nie i czy jest zadowolony.
Pompa ciepła też ciekawa propozycja z tego co słyszałem, aby uzyskać moc grzewczą ok 3kW trzeba zasilić urządzenie ok 1kW. Czyli też sporą moc potrzebuje(na pewno większą niż kolektory).
Ceny energii z roku na rok też rosną (może i na giełdach spadają ale czy my to odczuwamy?) i nie wiadomo jaka cena będzie za pięć lat a w lecie wodę podgrzewa się przeważnie elektrycznie .
Myślę, że lepiej tak zagospodarować pieniądze niż np w nowszy samochód, który po 3 latach starci połowę na wartości.
Prosiłbym o opinie użytkowników kolektorów i jakie firmy są dobre bo z tego co czytałem w tej branży również jest sporo chińszczyzny o małej wydajności.
Pozdrawiam.
~pietrek1 niezalogowany
5 lutego 2013r. o 20:55
dante, tu masz link do całego działu o kolektorach na FM
http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?102-Kolektory-wymiana-doświadczeń
przeglądaj, czytaj, może dowiesz się czegos co Cię usatysfakcjonuje. Na FM masz również dział o PC ;)
pozdrawiam
~dante niezalogowany
5 lutego 2013r. o 21:29
a te dotacje do pomp ciepła to na tych samych zasadach co na solary? Czy to w innych bankach trzeba pytac?
Pozdrawiam.
~pietrek1 niezalogowany
5 lutego 2013r. o 21:41
z tego co wiem to na bardzo podobnych. poza tym uderz do swojego urzędu, bo samorządy często refinansują część wydatków na cele proekologiczne :)
Poczytaj na FM, bo generalnie ja nie mam ani kolektorów, ani narazie PC, więc nie do końca jestem na bieżąco :)
~dante niezalogowany
5 lutego 2013r. o 21:45
przeglądałem to forum i jak zwykle są zróżnicowane opinie.
Jest też wiele osób zadowolonych, piszą, że podobno dobre są kolektory hewalex lub watt. Te tańsze próżniowe to podobno chińska tandeta o małej sprawności. Dlatego chciałbym poradzić się kogoś kto użytkuje na naszym terenie i zna lokalny rynek firm sprzedających i montujących kolektory.
Pozdrawiam.
~Paweł niezalogowany
6 lutego 2013r. o 11:50
~pietrek1 napisał(a):
~Paweł napisał(a):
~ napisał(a): Jeżeli ma basen, to sie opłaca. Dla 3 użytkowników w domku jednorodzinnym, bez sensu jak jest gaz. Chyba że na wsi, gdzie wtedy montuje sie dla wygody.

Kolego czytaj ze zrozumieniem. Skoro płaci ok 2000 tys zł rocznie za ogrzewanie i ciepła wodę a ja w takim samym domu ok 6 tyś rocznie to zdecydowanie się opłaca, czy ma basen czy nie ma.
2 latka i koszt solarów się zwraza.

bzdura. Nie wypowiadaj się na temat czegoś o czym nie masz zielonego pojęcia.
Po pierwsze opłacalność systemów solarnych, a raczej różnice w nieopłacalności, zależą od żródła ciepła w domu. Im droższy nośnik energii, tym bardziej można zastanawiać się nad takim rozwiązaniem.
Wspomaganie grzania CWU można rozpatrywać w sensie ekonomicznym, w przypadku grzania domu czystym prądem, gazem z butli lub olejem opałowym. Przy innych nośnikach (gaz, węgiel, PC, drewno) nie warto.
Grzanie CO solarami to mrzonka i bajki. Dlaczego?? Ano z dwóch powodów. Po pierwsze instalacje solarne są w miarę wydajne w okresie od maja do pażdziernika , a jak wiadomo wtedy właśnie najwiecej grzejemy nasze chałupki :D. Po drugie nasza część kraju, wbrew pozorom, jest jedną z najmniej nasłonecznionych części. Poza tym. Ile masz dni słonecznych np w ciągu tygodnia w zimie?? 1,2??
Dla wygody?? Bez sensu. Dla wygody, jak ktoś na wsi na zwykły piec "śmieciuch" i do niego zbiornik CWU, to sobie wepnie w zbiornik grzałę np 3,5kw i miesięcznie zapłaci za grzanie wody w okolicach 100zł. Zimą solar mu niepotrzebny, bo i tak wodę ma przy okazji ogrzewania.
Tak jak ktoś napisał wcześniej, dużo lepszym, efektywniejszym i tańszym rozwiazaniem jest zastosowanie powietrznej pompy ciepła.

teraz o dopłatach. Sprzedawcy i naganiacze na solary mydlą oczy 45% dofinansowaniem. Teraz to policzmy. O te 45% możesz się starać w sytuacji gdy wezmiesz kredyt w BOŚ. Jak to w banku, przy okazji załatwiania kredytu, zapłacisz różnej maści opłaty. Za rozpatrzenie wniosku, prowizję od udzielonego kredytu, itd., itd. Nastepnie spłacasz ten kredyt zaciągnięty na solary. Oczywiście kapitał + odsetki. Im dłuższy okres kredytowania, tym większa kwota odsetek do spłaty. Na forum FM, ktoś kiedyś policzył, że REALNIE można "wyciągnąć" 20-25%. To tak jak z programem RNS. W RNS kasa szła do developerów, tutaj do firm sprzedających te systemy :D
Instalacje solarne nie zapewniają darmowego ciepła!!! W eksploatacji musimy uwzglednić koszt energii elektr. dzięki której instalacja pracuje (pompy, mierniki, wskażniki i nie wiadomo co jeszcze). Do tego: przeglądy okresowe, gwarancyjne i pogwarancyjne, przecież nie za darmo, okresowa wymiana wymiennika ciepła (glikolu), przeciez nie za darmo.
Żadne urządzenie nie jest wieczne. Żywotność solarów szacuje się na 10-15 lat. No i póżniej trzeba je zutylizować - albo do lasu, albo trzeba zapłacić.
Do tego dochodzi masa z pozoru niewinnych pierdółek. Np dachówka do solarów, umożliwiająca puszczenie pionu pod dach. Przy moim pokryciu (dachówka Creaton Harmonie Neu), taka dachóweczka prawie 400 złotych. Piony trzeba puścić do kotłowni, wstawić zbiornik (najlepiej z podwójną wężownicą), spiąc go z istniejącym systemem. tego nikt nie zrobi charytatywnie.
Mając te wszystkie informacje, można samemu sobie policzyc, czy to sie kalukuje. Według mnie w żadnym wypadku.

Konkretny przykład. Mieszkam w jednorodzinnym nowym domu. Rodzinka to 2+1, do tego zwierzęta, ale one nie kąpią się w ciepłej wodzie.
CO i CWU z pieca na ekogroszek z zasobnikiem. Piec "chodzi" cały rok. poza sezonem przełączony na sterowniku na tryb grzania CWU. Poza sezonem koszt przygotowania CWU w zbiorniku 200 litrów to około 70-80 złotych na 35 dni (na tyle wystarcza zasobnik). Zużycie wody ogółem miesięcznie to około 10 - 12 kubików, czyli w normie.
na zwrot inwestycji w solary nie doczekał bym się nigdy.

A i jeszcze jedno, do powietrznych PC też są dopłaty ;)

Pietrek czemu wszystko na nie?????????
Mieszkasz na wsi , masz śmieciucha, jest to dla ciebie ekonomiuczne i tanie?? Ok , nikt nie podważa twoich kosztów uzyskania ciepła i ciepłej wody?? Tak???
Ja tylko stwierdziłem fakt , płacę ok 6 tys zł rocznie za ogrzewanie i ciepła wodę a kolega płaci max 2000 zł
Jest różnica?? Jest.
A co do glikolu to nie masz racji . Nie trzeba go wymieniać tak jak się naczytałeś w necie.
Sam stwierdziłeś że byłeś na jakimś spotkaniu i wciskali ci kit. Z glikolem jest podobnie, wciskają kit ale przez 10 lat nie musisz do instalacji zaglądać ani troszkę.
Przeglądy serwisowe gwarancyjne i pogwarancyjne obejmują nie tylko solary ale i też piece gazowe olejowe itd.
Więc pewnych rzeczy nie ominiesz. Aczkolwiek nikt ci nie karze wymieniać oleju w samochodzie w warsztacie. Umiesz sam to zrób sam.
Dlatego też pisałem wcześniej że znajomy nie brał dotacji , zrobił sobie instalację sam, bo umie, przeglądy robi sam , bo umie.
Pewnie gdybyś umiał zrobić sam samochód to byś go nie kupował.
Każdy wydaje pieniądze jak chce . Jedni są fanatykami solarów i ekologi a inni wolą palić butelki plastikowe w tzw śmieciuchach.

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza