~++ napisał(a):
chłopie nie pitol!!!! ....bo kolega mi mówił, mam pompe ciepła grzeje mi i wode i całą podłogówke- nie potrzebuje i nie chce solarów nawet za darmo - niech ci kolega powie co robi z wrzątkiem jak go tydzień nie ma w domu????
kolego jaką masz pompę? Powietrzną, czy gruntową?? A jesli gruntową to jaki wymiennik, poziomy, czy odwierty?? Jestem przed zagospodarowaniem działki i tak ciagle się gryzę z myslami, czy by przed równaniem nie zakopać z 500-700mb rury. Tak na przyszłość, żeby jak pompy stanieją i bedzie mnie stac, miałbym gotowy kolektor, bez ruinpowania ogrodu.
Nie ma co sie oszukiwać, problem przegrzewania instalacji solarnych, latem oczywiście, istnieje.
Ogniwa fotowoltaiczne ciągle są drogą "zabawką", jak na nasze portfele. Sąsiedzi zza Nysy mają inaczej rozwiązany sposób dofinansowania takich instalacji, nie muszą napychać pieniędzmi kieszeni bankierów. Do tego ich dochody.
Inna sprawa, ze u nas ciągle według obowiazującego prawa, nie możesz wykorzystywać energii elektrycznej wytworzonej przez siebie. Musisz ją sprzedać przysłowiowej elektrowni.
Oczywiście mowa tu o produkcji prądu na skalę pozwalającą np na zaspokojenie swoich potrzeb, a nie do uruchomienia 10W żarówki :D