Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Obecny ustrój, a Komuna

~Mr. White niezalogowany
13 marca 2013r. o 21:07
Coś tu jest nie tak...
W obecnym ustroju TBS wybudował Kilka domków o innych tego typu inwestycji nie słyszałem, praca jest ale czasami uwłacza ludzkiej godności. A złym komunizmie wybudowali trzy ogromne osiedla kilka wieżowców i każdy miał pracę.

Po co to zmieniliście?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
13 marca 2013r. o 22:04
bo w ,,komunie ,, takie przekręty i ,,wały,, nie przechodziły bez echa...za ,,aferę mięsną ,, zapadły wyroki KS...
dzisiaj afera goni aferę a winnych nie ma ...
nie raz słyszę głosy ,,komuno wróć,, tylko głośno nikt nie odważy się tego powiedzieć bojąc się ,,napiętnowania,,
mnie to ,,wisi,, czy ktoś nazwie mnie ,,komuchem,, chociaż nigdy nie należałem i nie będę należał do żadnej partii ale żyłem i wyedukowałem się w tej ,,wstrętnej komunie,,
mam tylko nadzieję że kiedyś przyjdzie kolejna ,,jedynie słuszna władza,, i rozliczy obecną... :>

"bierz życie z każdym oddechem..."
9880
#she89 nieaktywny
13 marca 2013r. o 23:42
falco napisał(a): bo w ,,komunie ,, takie przekręty i ,,wały,, nie przechodziły bez echa...za ,,aferę mięsną ,, zapadły wyroki KS...
dzisiaj afera goni aferę a winnych nie ma ...
nie raz słyszę głosy ,,komuno wróć,, tylko głośno nikt nie odważy się tego powiedzieć bojąc się ,,napiętnowania,,
mnie to ,,wisi,, czy ktoś nazwie mnie ,,komuchem,, chociaż nigdy nie należałem i nie będę należał do żadnej partii ale żyłem i wyedukowałem się w tej ,,wstrętnej komunie,,
mam tylko nadzieję że kiedyś przyjdzie kolejna ,,jedynie słuszna władza,, i rozliczy obecną... :>

Gdyby była opcja "lubię to", to bym dała. Ale to nie ten portal. Zgadzam się w pełni z przedmówcami.
~ niezalogowany
14 marca 2013r. o 6:46
"Komunizm" jest bardzo podobny do naszego obecnego systemu.
Kiedyś wybór w sklepach był mały i brało się to co było a na dodatek towar był wybrakowany (tak Polacy pracowali, to nie komuna produkowała tylko ludzie, Polacy) ale w ofertach pracy mogłeś wybierać jaką chciałeś i co ci się podobało zgodnie z zainteresowaniami.
Dzisiaj jest na odwrót. W sklepach jest duży wybór ale jeżeli chodzi o pracę to wybór jest mały, oferty pracy są "wybrakowane" i trzeba brać co rzucą w PUP.
~ niezalogowany
14 marca 2013r. o 11:30
Ci co nami rządzą mają się całkiem nieźle.
Oni jak również ich znajomi :P
~ niezalogowany
14 marca 2013r. o 12:45
Myślę,że za E. Gierka w Polsce był realny socjalizm a nie komunizm...to raz a dwa to w tamtym czasie bardzo podobnie działali przywódcy Finlandii i Szwecji...tam nie przeszkadzano i są tam gdzie są ...a u nas jak zwykle..Wałęsa nagle stwierdza ,że nie o "tako Polskie walczył" co niektórzy "nachapali się " a my jak to w Polsce zazwyczaj "z dnia na dzień biedę pchamy"
A tak było za Gierka:
Ten "paskudny" Gierek zamiast wyprzedawać polskie zakłady zajmował się ich budową i tworzeniem miejsc pracy dla Polaków. Za pożyczkę 23 mld USD wybudował aż 570 zakładów pracy. I dlatego też roczny dochód budżetowy Polski w 1980r. wynosił "tylko" 250 mld USD, podczas gdy za rok 2011 dochód budżetowy wyniósł "aż" 80 mld USD + 13 mld USD dopłata z Unii. Należy jeszcze wziąć pod uwagę, że te dochody budżetowe po 1989r. obejmują także kwoty ze sprzedaży polskich zakładów pracy, których za lata 1991-2011 sprzedano w sumie 8.439 zakładów pracy, w tym 4.341 zakładów strategicznych dla Polski, nie licząc zakładów zlikwidowanych, których produkcję także przejęły unijne państwa wiodące. Jak widać, unijne dopłaty zaledwie w 8 % rekompensują Polsce utracone dochody budżetowe z likwidacji polskiego przemysłu i polskiej produkcji na rzecz krajów wiodących Unii. Obecnie Polska jest żebrakiem Europy, nie wspominając o zadłużeniu Polski, gdzie zaciągnięte długi zasiliły prywatne kieszenie.... Dalsza ocena należy do myślących.
~adam niezalogowany
14 marca 2013r. o 13:07
Przykre ale prawdziwe
zgadzam się w 100%
~ niezalogowany
14 marca 2013r. o 13:12
Warto było by "wypisać" jakie to wtedy(30 lat temu) Zakłady działały w Bolesławcu i powiecie a jakie teraz... jak przedstawiały się wynagrodzenia w stosunku do ówczesnej średniej krajowej a jak teraz ...(śmieciówki) O budownictwie to juz napisano ...o sprawach socjalnych(żłobki,przedszkola , wczasy itp.)... to przecież nie ma z czym nawet porównać...
Owszem są jednostki ,którym żyje się lepiej niż nam przed 30 laty...ale to naprawdę jednostki...
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza