#falco nieaktywny
21 maja 2016r. o 17:50
jaka ''islamizacja''?
(...)''Pierwotnie organizatorzy ŚDM (archidiecezja krakowska) szacowali, że przyjedzie ok. 2,5 mln pielgrzymów. Dziś mówi się już o 1,8 mln. Oficjalnie swój udział zarejestrowało jedynie 587 tys. osób, ale doświadczenia poprzednich ŚDM pokazują, że dwie trzecie pielgrzymów przyjeżdża w ostatniej chwili na własną rękę - bez rejestracji.
- Możemy przekazać już posłanie: kochani, tu jest bezpiecznie. Wszystkich na spotkanie z Ojcem Świętym serdecznie zapraszamy - powtarza Beata Kempa, szefowa kancelarii premiera.
Pielgrzymów ochraniać mają komandosi GROM, 7 tys. policjantów, 3 tys. żołnierzy oraz 2 tys. strażaków zawodowych i 7 tys. strażaków z Ochotniczej Straży Pożarnej, harcerze, służby maltańskie, GOPR i PCK. Jednak nie wszystkich to uspokaja.
Mówią, że boją się zamachu
W Polsce są diecezje, w których grupy deklarujące przyjazd na ŚDM zaczynają się kurczyć. - Płyną do mnie wieści z różnych parafii, że z 20 osób, które chciały przyjechać na spotkanie z papieżem do Krakowa, zostają trzy - mówi ksiądz Jarosław Staniszewski z Centrum ŚDM w diecezji opolskiej.
Opowiada, że również sam słyszy o rezygnacjach od rodziców młodych. - Ponieważ jestem duszpasterzem młodzieży, znam ich dobrze i często z nimi rozmawiam. Mówią mi wprost o tym, że boją się ataku terrorystycznego. Apeluję wtedy, żeby byli ufni, wyrzucili strach z serca, bo jedziemy nie po to, żeby się bać, ale po same pozytywne doświadczenia - przekonuje ksiądz. - To prawda, że sytuacja na świecie jest taka, że w człowieku mogą się rodzić różne obawy, ale przecież nad bezpieczeństwem pielgrzymów czuwać mają specjaliści najwyższej klasy. Trzeba im zaufać.
I ostatni jego argument: - Poza tym Światowe Dni Młodzieży to spotkanie z Bogiem, a on jest najlepszym ubezpieczycielem.(...)''
tak..to na końcu to zaje...ajny ''argument'' :D
ciekawie to wygląda w kontekście ostatniego zamachu''terrorystycznego'' w autobusie...
no Brunon to nie był ale... ;)
sam ''atak'' prawie profesjonalny ...gdyby nie ten garnek... :D
wyglądał troszkę śmiesznie ale jaki rząd ,tacy politycy...jak kraj ,tacy ''terroryści'' :D
"bierz życie z każdym oddechem..."