Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Villaro zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Bolesławieccy Żydzi

~ niezalogowany
5 marca 2014r. o 13:40
Czy ktos posiada jakies informacje na temat bolesławieckich Żydów, ich życia przed wojną i (jeśli tacy jeszcze w naszym rejonie mieszkają) po wojnie? Może znacie tytuły książek poświęconych tej nacji i jej obecności na Dolnym Śląsku i w okolicach Bolesławca?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
5 marca 2014r. o 15:37
Poległem :D :D :D

Zmoderowano 05.03.2014 godz.21:16 - powód: zbędne i błędne cytowanie (moderator)
~BRUTUS/ niezalogowany
5 marca 2014r. o 15:41
Jak moja babcia przyjechała z y tu do pl to tu tylko ruskie wojsko było.
~Robert G. niezalogowany
5 marca 2014r. o 16:37
Zapytajcie posła -geodetę z UM .
~ niezalogowany
5 marca 2014r. o 16:57
http://www.sztetl.org.pl/pl/article/boleslawiec/5,historia/

http://bobrzanie.pl/2013/11/08/cemoi07/pamietajmy-tych-ktorzy-byli-tu-przed-nami

[img=1394035077_9o8nmkz.jpg]
10897
#Anonim10897 nieaktywny
5 marca 2014r. o 18:39
~ napisał(a): Czy ktos posiada jakies informacje na temat bolesławieckich Żydów, ich życia przed wojną i (jeśli tacy jeszcze w naszym rejonie mieszkają) po wojnie? Może znacie tytuły książek poświęconych tej nacji i jej obecności na Dolnym Śląsku i w okolicach Bolesławca?

Myślę ,że gdybyś poszukał w internecie takich danych , znajdziesz. Hasło - Polacy narodowości Żydowskiej. Wydaje się ,że w Bolesławcu i okolicach mogą zamieszkiwać potomkowie Żydów jednak nie wiem ,czy będzie odzew na Twoje pytanie.
Odważny temat chociażby z tego względu iż może łatwo zostać "wypaczony".
~ niezalogowany
5 marca 2014r. o 18:43
Szukalem w internecie ale informacji jak na lekarstwo. Podobnie w tej wielkiej ksiazce z okazji 750lecia Bolesławca. Szukam glownie zrodel ksiazkowych, ale nie znam tytulow i dlatego prosze o sugestie. Interesuja mnie tez ksiazki o Zydach z pobliskich miejscowosci.

Zmoderowano 05.03.2014 godz.21:17 - powód: topposting (moderator)
10897
#Anonim10897 nieaktywny
5 marca 2014r. o 18:50
No cóż...szukaj w internecie :] Nie podam stron , są do odszukania. Poza tym skontaktuj się z Towarzystwem Przyjaźni Izrael - Polska w Tel Awiwie (mają stronę internetową ) , mogą wskazać jakiś punkt zaczepienia ...
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Dolny Śląsk rowerem