Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Kiedy na ziemi pojawił się człowiek ?

11445
PanM
25 stycznia 2015r. o 21:42
Najstarsze udokumentowane znaleziska w miarę rozwiniętej cywilizacji datowane są na około 13 tysięcy lat .Na południu Turcji .
Zachęcam do zapoznania się z materiałem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe

Zmoderowano 25.01.2015 godz.21:52 - powód: blad (moderator)

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Temat zamknięty
~ niezalogowany
25 stycznia 2015r. o 22:22
Ludzie na tym świecie ,żyją na tyle długo ,że ewoluowali do poziomu samozniszczenia . To jest najistotniejsza informacja :)
~ niezalogowany
25 stycznia 2015r. o 23:05
Nauka glosi (oficjalna, nie spiskowa jakiej pełno w sieci ) że człowiek pojawił sie na ziemi ok 200 - 300tys lat temu, czyli całlkiem nie dawno. Jesli próbować pogodzić ewolucję z wiarą, czego kościół katolicki nie odrzuca, to nasówa mi się pewna refleksja - po co Bóg całe długie miliony lat upajał sie przeróżnymi jaszczurami na ziemi, i dopiero niedawno 'stworzył' czlowieka.
~ niezalogowany
25 stycznia 2015r. o 23:42
~ napisał(a): Nauka glosi (oficjalna, nie spiskowa jakiej pełno w sieci ) że człowiek pojawił sie na ziemi ok 200 - 300tys lat temu, czyli całlkiem nie dawno. Jesli próbować pogodzić ewolucję z wiarą, czego kościół katolicki nie odrzuca, to nasówa mi się pewna refleksja - po co Bóg całe długie miliony lat upajał sie przeróżnymi jaszczurami na ziemi, i dopiero niedawno 'stworzył' czlowieka.

Podobno po to,że dla Boga 'długie miliony lat" to mgnienie oka,no bo czymże jest milion lat naprzeciw wieczności?
~F/X niezalogowany
26 stycznia 2015r. o 9:54
PanM napisał(a): Czy 5-6 milionów lat temu od hominida w następstwie zmian ewolucyjnych ?
Czy tak jak mówi Biblia stworzony został przez Boga ?

/tylko proszę o merytoryczną wymianę poglądów bez zbędnych emocji /

Jeżeli wydaje ci się że cokolwiek wiesz to odpowiedz mi na kilka podstawowych pytań.
1. Co to jest grawitacja. Dlaczego dwa ciała posiadające masę przyciągają się.
2. Dlaczego różnoimienne ładunki przyciągają się a jednakoimienne odpychają.
3. Jak wielki jest wszechświat.
4. Co to jest ciemna materia.
5. Co jest we wnętrzu czarnej dziury.
6. Dlaczego człowiek nie jest w stanie zrobić żywej rośliny lub komórki od zera składając ją z atomów.
~wierząca niezalogowany
26 stycznia 2015r. o 11:03
"Nie ma innego Boga, i nigdy być nie może! Wierzę że On mnie stworzył , od małpy nie pochodzę. Nie po kolei trzeba w głowie mieć by w to uwierzyć że ta ziemia nie ma Stwórcy. Świat wciąż ucieka od prawdy tej, lecz od tej prawdy nie da się uciec. Bóg stworzył świat On mocną ręką zrobił wszystko to! Opanuj się czy możesz wątpić w to ?!?"
To fragment pewnej piosenki , a oto co myśleli niektórzy znani odkrywcy i badacze:

Blaise Pascal (1623-1662) pisał tak: „Jeżeli wierzysz, możesz zyskać wiele: zbawienie i życie pośmiertne, a gdyby Boga nawet nie było – nic nie tracisz. Jeśli zaś nie wierzysz – wiele ryzykujesz, bowiem jeżeli Bóg istnieje – tracisz wszystko”.

Galileusz (1564-1642) – włoski astronom, astrolog, fizyk i filozof, twórca podstaw nowożytnej fizyki. „Tylko mania wielkości może nasz niesłychanie słaby umysł czynić sędzią dzieł Bożych i wszystko we wszechświecie, co nie służy naszemu pożytkowi, uważać za próżne i zbędne”.

Izaak Newton (1642-1727) znany jest jako wybitny angielski fizyk, matematyk, astronom, filozof, historyk. „Jestem przekonany, że Biblia jest Słowem Bożym, napisanym przez tych, których On inspirował. Studiuję ją codziennie”.

Ludwik Pasteur (1822-1895), francuski chemik i prekursor mikrobiologii, którego znamy przede wszystkim jako twórcę szczepionki przeciw wściekliźnie, powiedział: „Im bardziej badam naturę, tym bardziej jestem zdumiony dziełem Stwórcy. Bóg dał niezwykłe cechy swoim najmniejszym stworzeniom”
~wierząca niezalogowany
26 stycznia 2015r. o 11:11
Zwolennicy teorii ewolucji próbują dowodzić, że człowiek ewoluował od najprostszej formy życia, poprzez całą gamę tworów i stworzeń, aż do postaci małpy, która była ostatnim z ogniw, nim człowiek stał się znanym nam człowiekiem. Słysząc o ewolucjonizmie, ludzie skłonni są wierzyć, iż „ praojcem” ich istnienia był niewiadomego pochodzenia „wielki kosmiczny wybuch”, a końcowy kształt tej wędrówki w stronę człowieczeństwa „nadała” człekokształtna małpa. Tak więc wniosek z tego jest następujący: cała mądrość i doskonałość stworzenia ludzkiej istoty oraz otaczającego ją świata jest dziełem „eksplozji” o niemożliwym do ustalenia pochodzeniu – oraz leśnego zwierzęcia skaczącego po drzewach. Cóż za niedorzeczność, by mienić się „tak mądrym”, a przy tym uważać garść materii i małpę za swych odległych, wielkich przodków? Czyż nie spełnia się tu Słowo Boże, mówiące o ludziach mających możliwość ujrzenia Boga w jego dziełach i jednocześnie odrzucenia przez nich tej szansy? Mienili się mądrymi, a stali się głupi (Rzym. 1, 22).
2900
#falco nieaktywny
26 stycznia 2015r. o 11:18
Dopisane 26.01.2015r. o godz. 11:18:

do ''wierzącej'' :)

masz do tego prawo by wierzyć ale ja nie mam takiego obowiązku o czym wielu zapomina... :>

Zmoderowano 26.01.2015 godz.11:57 - powód: offtop (moderator)

"bierz życie z każdym oddechem..."
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza