ISSN 2082-2553. Wydanie nr 4335, 17 września 2019r.
zaloguj się
zarejestruj się
reklama Zapraszamy
reklama Zamek Kliczków zaprasza!

BolecForum

+ Rozpocznij nowy temat

BolecForumExtra

Bolesławiecki Katalog firm

BolecForum - Ogłoszenia

BolecAlbum


BolecForum


Tekst zlecony5 września 2019r. godz. 07:57, odsłon: 1163, Zlecony tekst
Kuchnia japońska nigdy nie była Ci obca?
Bolesławiec - Informacje: Jak otworzyć sushi bar? Jak otworzyć sushi bar? (fot. )

Uwielbiasz sushi, w różnej postaci i nie tylko podczas jedzenia, ale również przygotowując je dla swoich gości? Mamy dla Ciebie dobrą informację. Otwarcie baru z sushi nie jest niemożliwe, konieczne będzie przestrzeganie przepisów, które my opiszemy, krok po kroku. Zatem, do przeczytania!

Najtrudniejszy pierwszy krok – czyli miejsce i lokalizacja

Aby Twój bar sushi cieszył się popularnością, powinien być zlokalizowany w możliwym, ścisłym centrum miasta. Dobrze, jeśli zadbasz o dobór odpowiednio dużej przestrzeni, w której będziesz mógł dobrze rozplanować układ stolików i miejsce główne dla części kuchennej.

W sushi barach posiłki są przygotowywane najczęściej na widoku, klient może dostrzec, jak powstaje jego porcja, z jakich składników się składa. I co najważniejsze, zadbaj o odpowiednie oświetlenie. W barze japońskim powinno być klimatycznie. Zadbaj o czerwone akcenty, które są tożsame z kuchnią kraju kwitnącej wiśni.

Jak spełnić wszystkie wymagania sanepidu?

W branży gastronomicznej przepisy dotyczące higieny lokalu oraz przygotowywanych posiłków są niezwykle ważne. W barze sushi należy zadbać o odpowiednie przygotowanie części magazynowej i kuchennej. Wszystkie powierzchnie ścienne oraz drzwi, okna i sprzęty, muszą być wykonane z takich materiałów, które łatwo się czyści. Ściany można wyłożyć płytkami o gładkiej strukturze, podobnie podłogę. Sprzęty powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.

Bar sushi nie może funkcjonować bez podłączenia do sieci wodno-kanalizacyjnej, mieć dostęp zarówno do ciepłej, jak i zimnej wody.

Co ciekawe, nie bez znaczenie jest także liczba posiadanych zlewów. W barze sushi musi być ich co najmniej kilka – jeden do naczyń, drugi do ryb, a trzeci do warzyw oraz owoców.

Nie tylko przygotowanie lokalu do użytku ma znaczenie, ale również posiadana dokumentacja. Przed wizytą SANEPID-u należy przygotować umowę najmu lokalu, chyba, że jest on Twoja własnością; umowę na wywóz śmieci, wyniki badań wody; orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Uwaga! Jeśli przygotowujesz menu dla swojej restauracji to pamiętaj, że muszą się w nim bezwzględnie znaleźć wszystkie składniki alergenne. To ważna kwestia nie tylko podczas kontroli SANEPIDU, ale także dla klientów, którzy będą Cię odwiedzać! Posiadając taki spis, możesz uratować komuś życie!

Czyste i sprawne wyposażenie – o czym pamiętać?

Przygotowywanie sushi, ze względu na specyfikę tej potrawy, powinno być oparte o naprawdę świeże składniki, które będą najwyższej jakości. Nie małe znaczenie ma także prezentowany sprzęt kuchenny. Tylko wysokiej jakości stal nierdzewna, może zapobiec roznoszeniu zarazków i bakterii. Utrzymanie jej w czystości, jest łatwiejsze niż materiałów innego typu. Meble ze stali nierdzewnej posłużą w Twojej kuchni przez długi czas. Raz zainwestowane środki, będą na siebie pracowały przez wiele lat!

Chcesz otworzyć sushi bar? Zacznij od poszukiwań dobrego kucharza, chyba, że liczysz na własne umiejętności. Zbierz personel, pomyśl o dobrej lokalizacji i spisz plan marketingowy. Przeanalizuj wszystkie plusy i minusy inwestycji, a następnie zbierz odpowiednią ilość środków, niezbędnych do stworzenia takiego baru, o jakim marzyłeś. Pamiętaj, tylko profesjonalnie wyposażona kuchnia oraz wysokiej jakości produkty, sprawią, że będziesz mistrzem w swojej dziedzinie. Lubisz gotować i od zawsze marzyłeś o swoim barze sushi? Do dzieła! Otwórz swój bar jeszcze w tym roku!

Daj nam Cynk - zgarnij nagrodę!

Byłeś świadkiem jakiegoś wypadku lub innego zdarzenia? Wiesz coś, o czym my nie wiemy albo jeszcze nie napisaliśmy? Daj nam znać i zgłoś swój temat!

Wypełnij formularz lub wyślij pod adres: redakcja@bolec.info.

Kontakt telefoniczny z Redakcją Bolec.Info: +48 693 375 790 (przez całą dobę).


Pokaż/ukryj komentowany tekst

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona 1

~Bladoniebieske Parzydło   8 września 2019r. o 17:18

~Bladoniebieske Parzydło

Postów:

Po prostu trzebba mieć klucze.
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

~~Jasnoniebieska Sałata   8 września 2019r. o 21:01

~~Jasnoniebieska Sałata

Postów:

to zależy ,w nocy czy w dzień
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona 1

Jarmark Garncarski w Nowogrodźcu (16-18.08.2019r.) - raport specjalny
Bolesławieckie Święto Ceramiki (14-18.08.2019r.) - raport specjalny
Dzień po święcie ceramików Dzień po święcie ceramików

W niedzielę setki ludzi w rynku a w poniedziałek pusto, cicho i zamknięte budki.