ISSN 2082-2553. Wydanie nr 4393, 14 listopada 2019r.
reklama
Ubezpieczenia OC i AC - najatrakcyjniejsze oferty tylko na mFind.pl!
zaloguj się
zarejestruj się
reklama UPC zaprasza
reklama Zapraszamy

BolecForum

+ Rozpocznij nowy temat

BolecForumExtra

Bolesławiecki Katalog firm

BolecForum - Ogłoszenia

BolecAlbum


BolecForum


Tylko na Bolcu10 września 2019r. godz. 09:33, odsłon: 4037, Henryk Dumin
Mistrzyni tradycji przedstawiała recepturę, technologię wypieku, a także sposoby dekorowania korowaja.
Bolesławiec - Informacje: Iwona Omiatacz - mistrzyni korowaja Mistrz Tradycji Iwona Omiatacz (fot. Bernard Łętowski)

Artystka ludowa Iwona Omiatacz z Gościszowa wywodzi się z rodziny Polaków z Bośni przybyłych na Dolny Śląsk w 1946 roku. Przodkowie tej grupy osiedleńczej pochodzą z terenów dawnej cesarskiej Galicji, skąd pod koniec XIX stulecia postanowili wyemigrować na Bałkany, gdzie zamieszkiwali do końca II wojny światowej.

W grupie polskich reemigrantów z Bośni i ich potomków urodzonych w okresie powojennym przetrwały do dziś liczne tradycje świadczące o rdzennej, polskiej tożsamości tych rodzin. Należą do nich m.in. zwyczaje i obrzędy związane z zaślubinami.

Iwona Omiatacz należy do średniego pokolenia osób pielęgnujących dawne tradycje. Od matki Katarzyny nauczyła się wypiekać korowaje, które sporządzane były z okazji wesel i wnoszone uroczyście na salę przez starościnę. Ciasto takie wypiekano z najlepszych surowców, ozdabiano rózgami owiniętymi zapieczonym ciastem oraz  dekorowano kolorową bibułką.



W ramach projektu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego Iwona Omiatacz realizuje w 2019 roku cykl zajęć warsztatowych poświęconych przywróceniu dawnej tradycji do stosowania podczas współcześnie organizowanych wesel. Zajęcia prowadzone są w wioskach zasiedlonych przez rodziny potomków polskich reemigrantów z Bośni. Uczestniczą w nich osoby młode, a także starsze, przypominające sobie lub uzupełniające swą relacją przekaz warsztatowy. W trakcie spotkań Iwona Omiatacz przedstawia recepturę, technologię wypieku, a także sposoby dekorowania korowaja - to tradycyjny wielki bochen chleba wyparty dziś przez torty ślubne. Uzupełnieniem przekazu tradycji są przyśpiewki weselne towarzyszące weselom. Jedno z takich spotkań warsztatowych odbyło się w minioną niedzielę w Milikowie, podczas Święta Chleba.

W spotkaniach uczestniczą głównie kobiety, które przywołują z pamięci rodzinnej ten zwyczaj. Zaczął on zanikać w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia, wypierany przez torty. Projekt Mistrz Tradycji MKiDN ocala przed zapomnieniem dawną polską tradycję, która jest częścią dziedzictwa kulturowego współczesnych Dolnoślązaków.

Daj nam Cynk - zgarnij nagrodę!

Byłeś świadkiem jakiegoś wypadku lub innego zdarzenia? Wiesz coś, o czym my nie wiemy albo jeszcze nie napisaliśmy? Daj nam znać i zgłoś swój temat!

Wypełnij formularz lub wyślij pod adres: redakcja@bolec.info.

Kontakt telefoniczny z Redakcją Bolec.Info: +48 693 375 790 (przez całą dobę).


Pokaż/ukryj komentowany tekst

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona 1

~Kawowa Lilia   10 września 2019r. o 12:30

~Kawowa Lilia

Postów:

Może ktoś zna jakieś inne stare receptury z których można przyrządzić orginalne dania , bo przecież na naszym terenie zamieszkują nie tylko reemigranci z Bośni ale wielu innych przybyszów z polski oraz europy.
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

~Jaskrawoniebieski Platan   10 września 2019r. o 16:57

~Jaskrawoniebieski Platan

Postów:

To ukraiński i rosyjski zwyczaj.
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

~Lazurowa Kalina   10 września 2019r. o 17:30

~Lazurowa Kalina

Postów:

Brawo za kultywowanie tradycji busy Polska Anglia https://angliabus.pl
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

~Niebieskoszary Starzec   11 września 2019r. o 9:00

~Niebieskoszary Starzec

Postów:

Cesarska Galicja? Trudno napisać, Małopolska Wschodnia, przecież dłużej trwała jak ta cała Galicja.
Z Centralnej Polski już by lepiej brzmiało...
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

~Rdzawobrunatna Abelia   11 września 2019r. o 9:25

~Rdzawobrunatna Abelia

Postów:

W centralnej Polsce na weselu witało się młodych po przyjściu z kościoła chlebem i solą.
Zgłoś do moderacji Cytuj tego posta - Dodaj swoją odpowiedź  

W górę   Wypowiedz się w tym temacie Strona 1