Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia tak czy nie ?

211
skorn
5 grudnia 2015r. o 1:09
doświadczenie i praktyka, odnosnie czego?

<i>
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
3004
#masi nieaktywny
5 grudnia 2015r. o 1:12
Ok, inaczej, dlaczego ludzie z wyższym wykształceniem? Ciągniesz łacha z ludzi, którzy mają średnie, zasadnicze zawodowe, czy niepełne podstawowe :)
Na przykłąd -> Ty masz wyższe :) Co osiągnęłeś mając takie wykształcenie?:)
Pominę zakup obiadków za 9zł :)

<b>elektrykabudowlana.pl</b>
211
skorn
5 grudnia 2015r. o 1:30
masi napisał(a): Ok, inaczej, dlaczego ludzie z wyższym wykształceniem? Ciągniesz łacha z ludzi, którzy mają średnie, zasadnicze zawodowe, czy niepełne podstawowe :)
Na przykłąd -> Ty masz wyższe :) Co osiągnęłeś mając takie wykształcenie?:)
Pominę zakup obiadków za 9zł :)

Ciągnę łacha z ludzi, którym wydaje się, że rozkminili rzeczywistość, a tym czasem w swych wypowiedziach są totalnie sprzeczni i nielogiczni. Patrz falco - pogrobowiec Bieruta rozpaczający nad upadkiem demokracji za PiS. Mój ojciec był prostym robolem i nigdy nie robił z siebie kogoś, kim nie był w stanie być.

Wykształcenie jest tylko jednym z czynników wpływających na to, co ludzie osiągają w życiu. Można być człowiekiem inteligentnym i jednocześnie nieprzystosowanym do życia w społeczeństwie. Z pewnościa nieraz słyszałeś o inteligentnych psycho- lub socjopatach. : )

Dlatego nawet jeśli czasem niepochlebnie wyrażam sie o ludziach z niższym wykształceniem, nie oznacza to , że mam ich za gorszych lub mniej wartościowych. Innymi słowy, jako tzw. prosty człowiek można zrobić naprawdę wiele dobrego dla siebie i/lub innych. Można też robić coś zupełnie odwrotnego będąc inteligentnym.

Mam nadzieję, że ogarnąłeś. ; )

<i>
3004
#masi nieaktywny
5 grudnia 2015r. o 1:30
Nie myl z M. Pokorą, takich rzeczy nie uczą na studiach ;)
Dobrej nocy :)

211
skorn
5 grudnia 2015r. o 1:35
http://www.polskatimes.pl/artykul/5167,czy-inteligencja-wyklucza-wiare,id,t.html

<i>
3004
#masi nieaktywny
5 grudnia 2015r. o 1:37
Nie czytam bzdur, albo coś czujesz albo nic :)
Dobrej nocy :)

11445
PanM
5 grudnia 2015r. o 2:16
skorn napisał(a): Panie M, dużo ludzi inteligentniejszych od pana, z wyższym wykształceniem, ludzi nauki, wierzy w Boga. Jak pan myśli, dlaczego?

Co do związku wykształcenia z inteligencją , zrobił Pan sam dosyć sensowny wykład Panu Norbertowi / Masi /.
Z moim wykształceniem nie jest tak źle , poza tym przez całe życie nie stronię od książek i dbam o poszerzanie przynajmniej tzw wiedzy ogólnej.
Idąc tropem Pana wywodu poziom wykształcenia niekoniecznie koreluje z poziomem logicznego lub samodzielnego myślenia .
Ja nie wierzę gdyż jestem materialistą .Albo coś wiem albo nie . Poza tym daję wiarę innym w przypadku gdy ich argumenty są dla mnie przekonujące.
Proszę dla przykładu , wierzę w istnienie tzw " czarnej materii " ale nie daję wiary w cuda które były wykorzystane do beatyfikacji papieża Wojtyły.
Niezbyt daję wiarę w tzw " wielki wybuch " ale zdecydowanie nie wierzą że świat stworzył Bóg.Daję wiarę nauce a jednocześnie nie daję jej pismu świętemu.Szanuję ludzi i chciałbym dać wiarę że ci wierzący wykażą się wobec mnie taką samo tolerancją jak ja wobec nich.

Poza tym bardzo chciał bym wierzyć w to co Pan pisze o wierze tych wykształconych na stanowiskach.Niestety mam wrażenie że niektórzy robią to demonstracyjne dla utrzymania swoich posad.Jedni aby pozyska wsparcie kleru a inni z powodu zależności służbowej od tych pierwszych.

Wiem że życie to okres " OD -- DO " i nie zamierzam kombinować aby to zmienić.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~tak niezalogowany
5 grudnia 2015r. o 7:54
skorn napisał(a): http://www.polskatimes.pl/artykul/5167,czy-inteligencja-wyklucza-wiare,id,t.html

Jak inteligencja to nie wiara , proste i oczywiste.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza