skorn napisał(a): Panie M, dużo ludzi inteligentniejszych od pana, z wyższym wykształceniem, ludzi nauki, wierzy w Boga. Jak pan myśli, dlaczego?
Co do związku wykształcenia z inteligencją , zrobił Pan sam dosyć sensowny wykład Panu Norbertowi / Masi /.
Z moim wykształceniem nie jest tak źle , poza tym przez całe życie nie stronię od książek i dbam o poszerzanie przynajmniej tzw wiedzy ogólnej.
Idąc tropem Pana wywodu poziom wykształcenia niekoniecznie koreluje z poziomem logicznego lub samodzielnego myślenia .
Ja nie wierzę gdyż jestem materialistą .Albo coś wiem albo nie . Poza tym daję wiarę innym w przypadku gdy ich argumenty są dla mnie przekonujące.
Proszę dla przykładu , wierzę w istnienie tzw " czarnej materii " ale nie daję wiary w cuda które były wykorzystane do beatyfikacji papieża Wojtyły.
Niezbyt daję wiarę w tzw " wielki wybuch " ale zdecydowanie nie wierzą że świat stworzył Bóg.Daję wiarę nauce a jednocześnie nie daję jej pismu świętemu.Szanuję ludzi i chciałbym dać wiarę że ci wierzący wykażą się wobec mnie taką samo tolerancją jak ja wobec nich.
Poza tym bardzo chciał bym wierzyć w to co Pan pisze o wierze tych wykształconych na stanowiskach.Niestety mam wrażenie że niektórzy robią to demonstracyjne dla utrzymania swoich posad.Jedni aby pozyska wsparcie kleru a inni z powodu zależności służbowej od tych pierwszych.
Wiem że życie to okres " OD -- DO " i nie zamierzam kombinować aby to zmienić.