Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ja ateista

2161
#fobiak nieaktywny
31 października 2016r. o 18:14
klucznick napisał(a):
Pannazdzieckiem napisał(a):
klucznick napisał(a):

ja jestem ochszczony

popraw se byka
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
14505
DP
31 października 2016r. o 18:54
niewiara, celowo nie piszę ateizm, by nie przypisać mnie do żadnej z grup społecznych i nie nadać nazwy, to sprawia że ogranicza się pewne tory myślowe
opiera się na doświadczeniu, na przemyśleniach i szukaniu odpowiedzi na pytania które były dla mnie kluczowe w potrzebie zrozumienia bytu, mojego bytu
wypowiadam się tylko za siebie
niewiara opiera się na obserwacji świata otaczającego, wyciąganiu wniosków nie obciążonych wychowaniem i tradycją,
nie ma w niej elementów agresji ani chęci przekonania innych o swojej racji
każdy z nas ma własny rozum i postrzega świat tak jak chce
ale
wmawianie tym co nie wierzą że też wierzą jest absurdem
niewiara nie jest religią
a chęć przypisania niewiary do jakiejś z grup społecznych jest zwykłą potrzebą zaszufladkowania gdziekolwiek czegoś czego się nie rozumie
2161
#fobiak nieaktywny
31 października 2016r. o 19:27
DP napisał(a):

zgadza sie, ze niewiara nie jest religia, tak samo jak i wiara nie jest religia. niewiare mozna przypisac naiwnym jak i wiare tym, ktorzy nie traca nadziei. jesli wierzysz, ze sie jeszcze zakochasz to moge powiedziec, ze nie wierze w to, co jednak nie zmienia faktu, ze twoja wiara jest nie do podwazenia.
dlatego wiara czy niewiara nie jest zadnym absurdem. zalezy w co kto wierzy a jesli wierzy to nie ma sily, ktora by go z tej wiary wyciagnela. jesli temat brzmi "ja ateista" to nalezy dokladnie okreslic "wmawianie tym co nie wierzą że też wierzą jest absurdem", ze chodzi o guru, woodooman czy tez w stworce.
wiara jest obszernym pojeciem i dlatego nie powinno sie jej uzywac ogolnie.
ateisci tez wierza ale w to co im sie podoba.
14505
DP
31 października 2016r. o 19:33
własnie o tych ograniczeniach staram się powiedzieć
kiedy ktoś sam ubiera siebie w słowa staje się nimi
ja wiem że kiedy ktoś przekona mnie do swoich racji niepodważalnymi argumentami zmienię zdanie
nic mnie nie ogranicza
11445
PanM
31 października 2016r. o 21:03
DP napisał(a): niewiara, celowo nie piszę ateizm, by nie przypisać mnie do żadnej z grup społecznych i nie nadać nazwy, to sprawia że ogranicza się pewne tory myślowe
opiera się na doświadczeniu, na przemyśleniach i szukaniu odpowiedzi na pytania które były dla mnie kluczowe w potrzebie zrozumienia bytu, mojego bytu
wypowiadam się tylko za siebie
niewiara opiera się na obserwacji świata otaczającego, wyciąganiu wniosków nie obciążonych wychowaniem i tradycją,
nie ma w niej elementów agresji ani chęci przekonania innych o swojej racji
każdy z nas ma własny rozum i postrzega świat tak jak chce
ale
a chęć przypisania niewiary do jakiejś z grup społecznych jest zwykłą potrzebą zaszufladkowania gdziekolwiek czegoś czego się nie rozumie

Oto filozofia w którą mogę się wpisać.
Sensownie , merytorycznie , bez emocji.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
2900
#falco nieaktywny
31 października 2016r. o 21:20
Ty może tak ,ja podobnie ale ...
czy pamiętasz tu pewną kobietkę piszącą jako iza?
pamiętasz Virgo?
dlaczego odeszły?

czy kiedykolwiek je wyzwałeś?
czy kiedykolwiek ja to zrobiłem?
ale mam tu pewne zapiski jak traktowane były nie przez tych ''wstrętnych ateistów :D
to raczej ci ''pobożni''
tyle że oni tej swojej ''pobożności '' w swoich wypowiedziach nie dostrzegali ...
za to ochoczo rozpisywali się o ''obrazie ich uczuć ''

o jakie to ''uczucia'' chodziło to już ''tajemnica lasu'' :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
211
skorn
31 października 2016r. o 23:33
Iza to nie typ człowieka, który by odchodził z powodu czyichś komentarzy. W treści merytoryczna, w kontaktach z innymi bezkonfliktowa, tacy użytkownicy pojawiają się tu bardzo rzadko. Pewnie jej się znudziło, bo na forum większość stanowią monotematyczne tumany takie jak ty, co do których zawsze można przewidzieć, co powiedzą.

Brednie o "pobożności" wcisnąłeś tu na siłę, bo inaczej nie potrafisz. Przypierdalanie się masz we krwi, ostatni sprawiedliwy.

<i>
211
skorn
31 października 2016r. o 23:44
DP napisał(a): nie ma w niej elementów agresji ani chęci przekonania innych o swojej racji

Jest tylko to ciągłe przebijające z waszego pisania poczucie wyższości: oświecony ja kontra zacofańcy wierzący w zabobony. Nie mówie akurat o tobie, bo ty praktycznie poza tematem muzycznym sie nie udzielasz. To nie poglądy sprawiają, że sporo ludzi ma dość panam czy falco, tylko sposób w jaki je prezentują. Lekceważąc i szydząc z innych.

<i>
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza