~Anna M. napisał(a):falco napisał(a):;)
"Żałosne pienia sukienkowych"? Lubisz obrażać innych, prawda? Muszę Ciebie zmartwić: "sukienkowi" nie muszą "żałośnie piać".
obrażać ''innych''?
a kogóż to ?..czyżbyś miała na myśli tą najpazerniejszą na kasę grupę społeczną którą ja nazywam ''sukienkową''
myślisz ze nie mam podstaw ?
czy nie wyciągają wiecznie nienasyconych łap do państwa?
czy za swoją ''posługę'' nie żądają kasy ?
bo prawdziwe ''Bóg zapłać '' to już odległe wspomnienia ...
Dlaczego jest coraz mniej ślubów kościelnych?
(...)''..kraje, w których odsetek ateistów jest największy, to zazwyczaj te miejsca, które zapewniają swoim obywatelom ekonomiczną, egzystencjalną i polityczną stabilizację. Rozwój gospodarki kapitalistycznej, a także zwiększenie dostępu do edukacji i nowych technologii to również czynniki, które odgrywają rolę w procesie laicyzacji.
Japonia, Wielka Brytania, Kanada, Korea Południowa, Holandia, Czechy, Estonia, Niemcy, Francja i Urugwaj to kraje, gdzie jeszcze około 100 lat temu religia odgrywała kluczową rolę. Obecnie notują jedne z niższych na świecie wyników, jeśli chodzi o liczbę wierzących mieszkańców.
Za przyczyny typuje się właśnie głównie fakt, że wszystkie wymienione państwa są relatywnie zamożne, a występujące nierówności społeczne nie są aż tak głębokie, jak w krajach, w których wyznawców nie ubywa.(...)''
Bądź sobie falco ateistą, czy kim Ci pasuje, ale skończ szydzić z ludzi wierzących.
czy Ty Anno naprawdę wiesz o czym piszesz?
możesz wierzyć w co tylko chcesz tylko niekiedy mam wrażenie że zarówno Ty jak Tobie podobni wierzycie w ''złotego cielca ''
posążki ,obrazki ,medaliki ...
nie z wierzących tu szydzę tylko z tych co oprócz tego że piszą o tej ''wierze '' nic o niej nie wiedzą ,z chwilą kiedy to zrozumie jeden z drugim że wiara to nie ślęczenie na kolanach pod ''figurą '' a coś więcej wtedy pojmą dlaczego piszę o takich ''katole''
.Masz prawo do swojego zdania, ale jednocześnie obowiązek uszanowania zdania/wyznania innych ludzi.
''masz prawo do swojego zdania''
więc oto ono chociaż to cytat
''zamieniliście majestat Boga na kawałek bambusa''
jako jak czytam jesteś osobą wierzącą ,zapewne wiesz kto to powiedział ale też się nie zdziwię jeśli te słowa nie spodobają Ci się jak wielu ''katolom'' słowa obecnego papieża ...
jak to go wielu polskich ''katolików'' nazywa?...heretyk?...bezbożnik?
posłuchaj sobie przemówień Natanka zanim za chwilę nazwiesz mnie kłamcą :D
po posłuchaniu jego kliku ''prelekcji '' po poczytaniu postów z tego forum Twoich ''braci i sióstr w wierze'' dostrzeżesz (a może i nie) jak oni ''szanują zdanie innych ....
wtedy zrozumiesz (a może nie) dlaczego i ja ich nie muszę szanować ...
pamiętaj Anno ...''pulvis es ...'' czy jakoś tak w kontekście dnia dzisiejszego...
;)
Zastosowana autokorekta
Pannazdzieckiem napisał(a): Oczywiście masz rację Kaczuszko , ale powiedz mi , czy jesteś pewna , że Miłość nadaje sens istnieniu , jeśli już o filozofii gadamy :)
Lubię gadać o rzeczach niematerialnych ... już taki jestem zimny drań :)
DP napisał(a):Pannazdzieckiem napisał(a): Oczywiście masz rację Kaczuszko , ale powiedz mi , czy jesteś pewna , że Miłość nadaje sens istnieniu , jeśli już o filozofii gadamy :)
Lubię gadać o rzeczach niematerialnych ... już taki jestem zimny drań :)
Filozofie zostawiam filozofom
jeśli chodzi o mnie, to tak mojemu nadaje sens