~~ napisał(a):~~Ignorantowi dedykuję napisał(a):falco napisał(a): instytucja Inkwizycji została powołana na soborze w Trydencie a kiedy on sie odbył zapewne wiesz czyli o ile wieków wcześniej niż zaistniał tak naprawdę ruch protestancki
kiedy czytam że ktoś przypisuje inkwizycyjne stosy protestantom to nie wiem czy mam do czynienia z ignorantem czy ktoś tu próbuje na siłę zrobić z czytających idi.o.tów
Inkwizycja została powołana PO KILKU WIEKACH upowszechnienia stosów!
TO NIE INKWIZYCJA WYMYŚLIŁA STOSY!
Ba! Inkwizycja w ogóle NIE paliła na stosie!
Stosy wymyśliła i wykonywała władza świecka - odpowiednik dzisiejszych sądów grodzkich. Inkwizycja powstała, gdy zaczęły się mnożyć lincze - samosądy pod PRETEKSTEM oskarżenia o czary.
I inkwizycja znacznie zmniejszyła ilość stosów na terenie na którym działała.
I dlatego poza terenem działania inkwizycji spaleń było znacznie więcej.
Ostatnio taki sam nieuk jak Ty - Biedroń chcąc dokopać Kościołowi postanowił uczcić ostatnią spaloną w Słupsku kobietę.
Burak nie wiedział że była to katoliczka spalona przez protestantów!
Masz rację, ale zindoktrynowanym ludziom ciężko przyjąć oczywiste fakt i wolą pozyskiwać wiedzę ze źródeł typu "brukowiec internetowy".
Falco - doucz się. Z filmów w tiwi o Soborze Trydenckim nic rzetelnego się nie dowiesz. Sobór odbył się jako reakcja na ruch protestancki. Zaczął się w 1545 roku, a Luter swoje tezy zaczął upowszechniać mniej więcej 30 lat wcześniej.
Poza tym nikt nie pisał o inkwizycji protestanckiej, tylko o stosach protestanckich. Nawet z artykułu w "Polityce", link do którego podałem wcześniej dowiesz się, że w Niemczech protestanckich spalono 25 tys. ludzi na stosach, w krajach katolickich było to po kilkadziesiąt osób. Taka ignorancja jak Twoja jest powszechna, bo to Ty jesteś ignorantem i masz poważne braki w wiedzy. Dobry przykład podał ktoś z ignorantem Biedroniem - chcąc oskarżyć Kościół Katolicki podał za przykład spaloną na stosie przez protestantów katoliczkę. Szkoda czasu na dyskusje z Tobą. Oglądaj mniej tiwi - pamiętaj co Pannazdzieckiem miał kiedyś w stopce: " Im widz ma więcej kanałów, tym durniejszy".
Pomodlę się za Ciebie i innych ignorantów, żeby znaleźli czas na douczenie się i otworzyli mózgi na wiedzę, a nie tylko na propagandę.
Wesołych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego!
falco napisał(a): fajnie że i ty wpadłeś ... ;)
no to przeczytaj jedno zdanie a o jakimkolwiek ''zaoraniu'' to raczej zapomnij ... :D :D
(...)''...to warto jednak pamiętać, że Inkwizycja została powołana przez Grzegorza IX na 300 lat przed Soborem trydenckim, który ją tylko zreformował. (...)''
jak tam twoje przygotowania do świąt bo moje jeszcze w toku ... ;)
falco napisał(a): instytucja Inkwizycji została powołana na soborze w Trydencie a kiedy on sie odbył zapewne wiesz czyli o ile wieków wcześniej niż zaistniał tak naprawdę ruch protestancki
kiedy czytam że ktoś przypisuje inkwizycyjne stosy protestantom to nie wiem czy mam do czynienia z ignorantem czy ktoś tu próbuje na siłę zrobić z czytających idi.o.tów