~~cnotliwy Pawel napisał(a): Może mi ktoś powiedzieć na której to stronie Pisma Świętego jest napisane że mam się jakiemuś kieckowemu spowiadać ze swoich grzechów? Spowiedź wprowadził kościół katolicki żeby mieć kontrolę nad ciemnym ludem. Ludzie czytajcie Pismo Święte a nie słuchajcie szarlatanów którzy wam w wielu przypadkach opowiadają bajki i golą z kasy na swoje luksusowe życie.
Jezus powierzył Piotrowi opiekę nad swoim Kościołem, a ten swoim następcom. Ich zadaniem jest tak prowadzić lud, by umacniać go w wierze. Jest jeszcze wiele innych zapisów, których nie znajdziesz w żadnej z Ewangelii, a stały się zasadami obowiązującymi w Kościele. Owszem, możesz trzymać się tylko tego, co zapisano w Piśmie Świętym. Możesz je interpretować po swojemu. Możesz nawet założyć własny kościół. Masz wielu , poprzedników, których możesz naśladować: Luter, Hus... Ale jak to mawiał Jezus - po owocach ich poznacie. I tu sobie odpowiedz która ze ścieżek bliższa jest myśli Jezusa. Ta wskazywana przez Kościół Katolicki, czy ta głoszona przez protestantów?
Nikt nie zmusza cię do bycia katolikiem, ale Kościół Katolicki ma takie właśnie zasady, że się spowiadamy, że uczestniczymy we Mszy Świętej, że uznajemy prawdziwe Ciało i Krew Jezusa w Eucharystii. Jeśli uważasz inaczej, może Kościół Katolicki nie jest dla ciebie? Każdy wybiera swoją drogę. Po to właśnie Bóg dał nam wolną wolę.