Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Solidarność -- droga do rozkładu

11445
PanM
5 stycznia 2020r. o 12:08
~~Bladofioletowy Dziurawiec napisał(a): // Solidarności niestety sprzedali się i sprzedali nas , dlatego teraz choć by PiS chciał to naprawić to będzie bardzo trudno bo Państwo bez własnych przedsiębiorstw zawsze będzie słabe.

PiS nie miała nie ma ani nie będzie miał intencji naprawy niczego.
PiS jak wszystkie partie przed nim nastawiony jest na maksymalnie długie i " owocne " przetrwanie.
PiS jak wszystkie partie zaprogramowany jest do wyssania z przedsiębiorstw tyle ile to możliwe.Nie był i nie jest zainteresowany stworzeniem programu rozwoju przedsiębiorczości i bogacenia się obywateli / dowodem jest trzymanie na super niskim poziomie kwoty wolnej /
Wszystkie przedsiębiorstwa będące w jurysdykcji tzw " państwa " są jedynie źródłem zasilania finansowego partyjnych popleczników . Firmy takie poza drenażem kasy od obywateli nie wnoszą nic do rozwoju gospodarki.
Piszesz " państwo bez własnych przedsiębiorstw będzie słabe " --- a czy wiesz co to jest państwo i czyich interesów powinno pilnować ?[img=1578222507_of6kkyz.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Złocista Irezyna niezalogowany
5 stycznia 2020r. o 12:37
aby w pełni zrozumieć to co kiedyś było podstawą powstania ''s'' i to co kierowało ich ''wierchuszką'' należy dzisiaj oceniać z tym co po sobie zostawili a nie nadal bazować na kłamliwych jak widać hasełkach ...

nigdy tu nie przeczytałem od naczelnego ''opozycjonisty'' co z tych popieprzonych żądań zwanych ''postulatami'' przetrwało do dzisiaj ,co wywalczyli ?

od początku istnienia szli ręka w rękę z odchodzącą ''władzą'' wiedząc że przy okazji im coś skapnie...nikt mi nie wmówi że byli tak głu.pi że nie wiedzieli że mają wśród swoich agentów sb...
budowali swój ''etos'' na poparciu społecznym które było na tyle naiwne że im uwierzyli ...
na dodatek poparte to wszystko autorytetem Kościoła teraz z perspektywy lat okazuje się zwykłym oszustwem i farsą ...

kiedy Isakowicz pisał o agentach w sutannach kto jak nie Dziwisz zakazał mu publikacji na ten temat...
kogo miał wśród znajomych ten co walczył o beatykikację Popiełuszki niejaki Kaczmarek?ano jego morderców....sam zresztą agent sb...TW.nebbia

kim był ks.Maliński?..TW czarnos
kim był ks. Hejmo? niczym innym jak TW hejnał

a może na koniec juz nie zwykły ksiądz a niejaki Wielgus ...biskup...

jak mając takie ''poparcie'' ''s'' miała szanse powodzenia?
jakie miała szanse jeśli weźmie się pod uwagę że prawie od początku ten ''związek'' to było stada hien walczących między sobą o jak największy ochłap padliny ...

dlaczego tak to określam?...bo to co zastali na początku miało w sobie pewną świeżość , pachniało czymś nowym ,lepszym ,dającym jakieś szanse na spojrzenie w bardziej przyjazną przyszłość ...

swoim pędem -jak to tu sam napisał lokalny ''solidaruch'' -za ''karierą'' utracili wszelkie wartości jeśli nawet kiedykolwiek je mieli ...

potraktowali Polskę jak ''ścierwo'' które należy jak najszybciej rozszarpać zanim zlecą się inni...

kto mi tu napisze ilu dzisiaj jest ludzi przynależących do ''związków''?

kto mi tu dzisiaj napisze że pracuje w jakimś zakładzie ,fabryczce czy przedsiębiorstwie prowadzonej przez lokalnego ''przedsiębiorcę '' i jest tam ''związek''?

przecież prawo dzisiaj na to pozwala ...
prawo może tak ale pracodawca już nie i na pierwsze słowa o tym wylecicie na bruk...

''s'' dokonała'' jednego ...poprzez własny cynizm i swoje brudne ''gierki'' upodliła zwykłego robotnika ...
2161
#fobiak nieaktywny
5 stycznia 2020r. o 14:22
mam nowa teorie spiskowa.
gierek ze swoim rzadem dobrnal do konca rozwoju panstwa borykajac sie z kryzysem zaopatrzenia rynku, trawjacego od czerech lat. na plenum kc pojeli decyzje o wchlonieciu niezadowolonej, niezorganizowanej klasy robotniczej w szeregi pzpr. oficjalnie, niezorganizowanych robotnikow nalezalo zrzeszyc pod nowa nazwa, przejac cale kierownictwo nad nimi i dosilic ich czlonkami partii.
i to by bylo na tyle
http://www.polska1918-89.pl/pdf/stosunki-pomiedzy-nszz-solidarnosc-a-pzpr-w-zakladach-pracy-wojewodztw,2230.pdf

Dopisane 05.01.2020r. o godz. 14:22:

trwajacego*
podjeli*
5 stycznia 2020r. o 14:34
ot przebiegły Edward...;)

może dlatego w jednym ze śląskich miast stoi jego pomnik i jakoś nie słyszałem by ktoś go chciał obalać ...

w tym co zamieściłeś jest jeden fajny fragment ,prawie niezauważalny ale pokazujący jak różnie można było patrzeć na pewne zachowania ''s''

211
skorn
5 stycznia 2020r. o 14:38
Wygrana PiS drugi raz z rzędu to poniekąd wygrana idei "S" z wszystkimi jej wadami i zaletami.

fobiak napisał(a): gierek ze swoim rzadem dobrnal do konca rozwoju panstwa

Cokolwiek to znaczy.

<i>
2161
#fobiak nieaktywny
5 stycznia 2020r. o 14:45
~~Złocista Irezyna napisał(a): ot przebiegły Edward...;)

może dlatego w jednym ze śląskich miast stoi jego pomnik i jakoś nie słyszałem by ktoś go chciał obalać ...

w tym co zamieściłeś jest jeden fajny fragment ,prawie niezauważalny ale pokazujący jak różnie można było patrzeć na pewne zachowania ''s''

tam jest wiecej
lincziwanie, rusofobia itp. a w ich kalendarzach jest o wyluskiwaniu zydow i niemcow z narodu. w tym artykule jest o przeobrazeniu pzpr w solidarnosc i przejeciu ich wszystkich czlonkow. mozna sobie pogdybac na temat ilu czlonkow pzpr bylo w solidarnosci lub ilu czlonkow solidarnosci bylo w pzpr i ewentulanie zrewidowac 10 milionow do 13 milionow lub do 7
5 stycznia 2020r. o 15:09
my możemy oprócz tego że sobie ''gdybamy'' wyciągać własne wnioski ..mniej lub bardziej słuszne ale własne ..;)

gorzej z tymi którzy tego nadal nie potrafią ...

czy dlatego nadal chcemy liczyć w ewentualnym konflikcie na ''aliantów''?

jak można wierzyć tym którzy już wcześniej ''wystawili nas do wiatru''?
jak można wierzyć tym którzy w istocie nas kiedyś ''sprzedali''?
jak można wierzyć tak fałszywemu ''sojusznikowi'' który sam w swojej niedawnej historii zapisał się jako ''antysemita'' a dzisiaj jakąś bzdurną ustawą chce inny naród obciążyć jakimiś wyimaginowanymi ''odszkodowaniami''?

zawsze i wszędzie będę powtarzał do znudzenie ...''yankee go home''

dwa lata wstecz w Małym Trzebieniu byłem na grzybkach ...chyba zbyt blisko podszedłem do terenu który ''yankee'' uznają za swój bo pojawił się jakiś ''marines'' coś tam pierdzieląc że ''military zone '' ...
patrzyłem na niego udając skupienie i kiedy się już wygadał odpowiedziałem mu krótko...
this is my country

odwróciłem się i grzecznie odszedłem nie słysząc by jeszcze cokolwiek mówił ...

to jest nasz kraj ,to my musimy o niego dbać wtedy możemy mówić że jesteśmy patriotami ...
ale by tak było musimy żyć a nie paść twarzą w błoto ...nawet jeśli dla kogoś będzie to ''pole chwały'' ;)

co wdowom po żołnierzach z Iraku?....pośmiertne ordery mają im zastąpić mężów?
zdjęcia nie zastąpią dzieciom ojców...

wracam do swojej lektury bo jak słyszę o jankesach i tym co znowu wyprawiają mam ochotę coś bardziej ostrego napisać ...;)

11445
PanM
5 stycznia 2020r. o 15:22
fobiak napisał(a):
~~Złocista Irezyna napisał(a): ot przebiegły Edward...;)

tam jest wiecej
lincziwanie, rusofobia itp. a w ich kalendarzach jest o wyluskiwaniu zydow i niemcow z narodu. w tym artykule jest o przeobrazeniu pzpr w solidarnosc i przejeciu ich wszystkich czlonkow. mozna sobie pogdybac na temat ilu czlonkow pzpr bylo w solidarnosci lub ilu czlonkow solidarnosci bylo w pzpr i ewentulanie zrewidowac 10 milionow do 13 milionow lub do 7

Moim zdaniem bardziej od przynależności decydowała mentalność.Kilkadziesiąt lat nauki zrobiły swoje -- Tylko kościół może się pochwalić taką skutecznością indoktrynacji .

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza