Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Niesolidarna "Solidarność" odsłoniła pomnik
14240
M21W2
29 sierpnia 2020r. o 13:20
~~Brązowopłowa Szydlica napisał(a):
~~Błękitnoszary Orlik napisał(a):
~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a): W stanie wojennym dużo musiałem podróżować po dolnym śląsku i w większości miast miałem problemy z zomo i milicją. Ale gdy przyjeżdżałem do bolca to tutaj zawsze był spokój i jakby stanu wojennego nie było.
A teraz nagle namnożyło się wszelkiej maści "walczących o wolność" którzy od nowa piszą historię.

To może nam jeszcze napisz jak już tak często jeździłeś po tym Dolnym Śląsku
W jakim celu ,gdzie przebywałeś konkrety były by mile widziane ,
Bardziej wiarygodna była by ta bajka .

To nie są żadne bajki co pisze Gościu ,Ja miałem tą nieprzyjemność,że zostałem wcielony do LWP w 1998 r i część mojej jednostki wyjechała do Wrocławia pacyfikować PAFAWAG natomiast pozostałość została w Bolesławcu do patrolowania miasta i pilnowania budynków zamieszkałych przez zawodowych żołnierzy i ich rodziny .,po mieście chodziły patrole dwuosobowe w pełnym rynsztunku z kałachami i trzema magazynkami ostrej amunicji ,na szczęście ani jeden nabój nie został użyty ..Miasto było po godzinie policyjnej puściutkie , nikt tam nie palił świeczek pod Sądem .Tylko po tylu latach wychodzi na to ,że Bolesławiec był ,,Bastionem Solidarności ".

Zapewne pomyliłeś datę wcielenia do LWP jak również wyciągasz nie właściwe wnioski .
Ktoś tu dobrze napisał że Bolesławiec był bastionem komunizmu , w tym bastionie działalność antykomunistyczną po wprowadzeniu stanu wojennego podęło tylko kilkaset osób .
Bastionem Solidarności był i jest Górny Śląsk i całe Wybrzeże to tam w 1978 r. powstały Wolne Związki Zawodowe , zalążek Solidarności .
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
29 sierpnia 2020r. o 13:33
M21W2 napisał(a): ...
Piotrek mój charakter i poglądy ukształtowały nie media tylko życie i wydarzenia w jakich uczestniczyłem .

Lucjanie , ja to wszystko rozumiem . Lata temu czytałem wspomnienia i pytania Pani Anny Walentynowicz do Bolka ... ikony solidarności , tego co z Matką Boską na klacie samotrzeć wysłał CCCP do diabła . Jeśli mamy tworzyć nową cywilizację , nie ważne są wspomnienia , a przyszłość . Jak myślisz , czy Sokal może powołać do życia nową SOLIDARNOŚĆ ... kto jeśli nie my ?

Idea jest boska , praktyka kuleje :)

Dziękuję za odp. Lucjanie i czekam na następną ... moglibyśmy w prawdzie pogadać przez telefon , ale publiczna dyskusja daje Innym odrobinę światła ... i proszę Cię ... lucyferianizm , to nie Twoje przeznaczenie .

Ty jesteś z krwi i kości , mój ukłon :)

A teraz i tutaj weź się skoncentruj i powiedz w/g Twojej Świadomości i wiedzy , czy możemy skonstruować nową Solidarność Sokala ?

Lucjan , Przemo , proszę Was , jeśli już jesteście tacy obcykani , to dzielcie się wiedzą ...

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~~Terakotowa Magnolia niezalogowany
29 sierpnia 2020r. o 15:26
Proszę pokazać mi co pozostało ze spontaniczności tego jakże potrzebnego związku zawodowego . Dziś to tylko przybudówka PIS-u i przechowalnia dla nic nie znaczących działaczy . Robotnicy są tylko przeszkodą dla wierchuszki dzisiejszej Solidarności - dawna organizacja się zeszmaciła i uwikłała w rozgrywki personalne. Chyba dobrze by było zwinąć sztandary i wstydu sobie oszczędzić.
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
29 sierpnia 2020r. o 15:46
~~Terakotowa Magnolia napisał(a): Proszę pokazać mi co pozostało ze spontaniczności tego jakże potrzebnego związku zawodowego . Dziś to tylko przybudówka PIS-u i przechowalnia dla nic nie znaczących działaczy . Robotnicy są tylko przeszkodą dla wierchuszki dzisiejszej Solidarności - dawna organizacja się zeszmaciła i uwikłała w rozgrywki personalne. Chyba dobrze by było zwinąć sztandary i wstydu sobie oszczędzić.

Może i dobrze , ale idea pozostaje ideą i nikt mi qurwa nie odbierze idei . Nawet Dobry buk Jahwe . Dziesięć milionów Ludzi zrobili w ciula ... mała garstka krętaczy z sadystycznym usposobieniem o żydowskich korzeniach .

Magnolia , wiesz dlaczego uwielbiam Lucjana , pomimo tego , że służył i służy niewłaściwej SOLIDARNOŚCI ?

Jeśli właściwie postawisz pytanie , to odpowiem , jeśli nie , to bujaj się na huśtawce własnych wyobrażeń . Rzecz polega na tym , że Lucjan , Przemo i ja ... już wiemy co w trawie piszczy ... Ty się dopiero uczysz :)

Pytania ... Magnolia ... dobrze , że chociaż tym razem wiem co to takiego :D

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~~Kanarkowa Ślazówka niezalogowany
29 sierpnia 2020r. o 15:54
M21W2 napisał(a):
~~Brązowopłowa Szydlica napisał(a):
~~Błękitnoszary Orlik napisał(a):
~~Kanarkowa Ślazówka napisał(a): W stanie wojennym dużo musiałem podróżować po dolnym śląsku i w większości miast miałem problemy z zomo i milicją. Ale gdy przyjeżdżałem do bolca to tutaj zawsze był spokój i jakby stanu wojennego nie było.
A teraz nagle namnożyło się wszelkiej maści "walczących o wolność" którzy od nowa piszą historię.

To może nam jeszcze napisz jak już tak często jeździłeś po tym Dolnym Śląsku
W jakim celu ,gdzie przebywałeś konkrety były by mile widziane ,
Bardziej wiarygodna była by ta bajka .

To nie są żadne bajki co pisze Gościu ,Ja miałem tą nieprzyjemność,że zostałem wcielony do LWP w 1998 r i część mojej jednostki wyjechała do Wrocławia pacyfikować PAFAWAG natomiast pozostałość została w Bolesławcu do patrolowania miasta i pilnowania budynków zamieszkałych przez zawodowych żołnierzy i ich rodziny .,po mieście chodziły patrole dwuosobowe w pełnym rynsztunku z kałachami i trzema magazynkami ostrej amunicji ,na szczęście ani jeden nabój nie został użyty ..Miasto było po godzinie policyjnej puściutkie , nikt tam nie palił świeczek pod Sądem .Tylko po tylu latach wychodzi na to ,że Bolesławiec był ,,Bastionem Solidarności ".

Zapewne pomyliłeś datę wcielenia do LWP jak również wyciągasz nie właściwe wnioski .
Ktoś tu dobrze napisał że Bolesławiec był bastionem komunizmu , w tym bastionie działalność antykomunistyczną po wprowadzeniu stanu wojennego podęło tylko kilkaset osób .
Bastionem Solidarności był i jest Górny Śląsk i całe Wybrzeże to tam w 1978 r. powstały Wolne Związki Zawodowe , zalążek Solidarności .

Z tym kilkaset osób to chyba pojechałeś.
W bolcu nigdy nie znalazłem antykomunistycznej ulotki na ulicy. To nie wiem czym ten "bastion solidarności" się zajmował.
Zaraz powiesz, że ci trzej żołnierze LWP co patrolowali ulice wszystko sprzątali.
We Wrocławiu nawet całe ekipy sprzątające nie mogły sobie poradzić z ulotkami i szczekaczkami (może wiesz co to jest?) na Świdnickiej.
Dlatego mówię że w stanie wojennym Bolesławiec to było dla mnie wsi spokojna wsi wesoła.
29 sierpnia 2020r. o 15:55
Te kilkaset osób to pewnie kolejka tych co chcieliby mieć z tego jakieś profity
14240
M21W2
29 sierpnia 2020r. o 16:34
~~Terakotowa Magnolia napisał(a): Proszę pokazać mi co pozostało ze spontaniczności tego jakże potrzebnego związku zawodowego . Dziś to tylko przybudówka PIS-u i przechowalnia dla nic nie znaczących działaczy . Robotnicy są tylko przeszkodą dla wierchuszki dzisiejszej Solidarności - dawna organizacja się zeszmaciła i uwikłała w rozgrywki personalne. Chyba dobrze by było zwinąć sztandary i wstydu sobie oszczędzić.

Pokolenie ludzi PRL wiedziało że tylko silni i zjednoczeni jesteśmy zdolni walczyć o prawa pracownicze , obecne zmanipulowane oszukiwane czeka aż ktoś za nich coś załatwi .
W Polsce we wszystkich związkach jest ok .8% zatrudnionych , my musieliśmy walczyć o niezależne od władzy związki , obecne pokolenie ma to podane na tacy , niestety nie potrafi z tego korzystać , sprawdź o ile więcej w krajach gdzie wiedzą o potrzebie istnienia silnej reprezentacji pracowników .
Przepraszam ale nic głupszego nie mogłeś napisać jak to że robotnicy są przeszkodą dla dzisiejszej wierchuszki działaczy Solidarności , im więcej robotników byłoby tym związek byłby silniejszy .
Silne organizacje związkowe są przeszkodą dla pracodawców a najbardziej tych zagranicznych , są przeszkodą dla rządzących po 1989 r .
Jedź dalej z propagandą anty- związkową , biadol i czekaj aż ktoś coś dla Ciebie załatwi godziwe płace .
Twój wpis usprawiedliwia całkowity brak wiedzy o związkach , i potwierdza sukces anty związkowej propagandy .
29 sierpnia 2020r. o 16:43
Dodam że w stanie wojennym nienawidziłem komuny , ale też nie trzymałem się solidarności, ani nie działałem w żadnej organizacji. Byłem biernym obserwatorem.
Dla mnie ci ludzie chcieli jak najwięcej ugrać dla siebie. Zabrać komunistom aby samemu stać się takimi jak oni. Wielu bez skrupułów uwłaszczyło się na państwowym majątku.
Nigdy nie miałem czerwonej legitymacji bo się komunistami po prostu brzydziłęm i było to dla mnie powodem różnych problemów.
Ciekawe ilu z tych "działaczy" zostało skłonionych do podpisania lojalki i było w PZPR.
Ludzie nie takie świństwa potrafili zrobić aby im było choć trochę lepiej.
Mam to szczęście że mogę teraz bez odrazy spojrzeć w lustro i to z dwóch powodów - nigdy nie byłem w PZPR i nigdy nie byłem w Solidarności.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza