~~Kupiłem nick napisał(a):
Gienku weź mi proszę odpisz dlaczego myślisz że Polska źle by żyła z gospodarzem Rosji , jeżeli była by neutralna do wojny na Ukrainie. Mianowicie ,nie wpuściła by tyle Ukraińców
Nie dała tyle uzbrojenia
Nie wydała tylu miliony zł lub € na wojnę na Ukrainie. Zauważ że Amerykanie od konfliktów zbrojnych tez mają dłonie usmarowane krwią.
Afganistan
Irak.
Gdyby Polska była jak mówisz " NEUTRALNA " to była by biedna a nawet biedniejsza od Białorusi. Bo bogacenie się to sprzedawanie towarów lub usług na zewnątrz. Polska bez Unijnych dotacji była by PRL owską dziadownią. To nie Szwajcaria mająca zasoby walut i złota w lokatach z całego świata. / Hitler ich nie ruszał bo wymieniał zrabowane złoto na franki a za franki kupował surowce do prowadzenia wojny / ani Norwegia która ma największy na świecie zapas walut 7,7 biliona € . Polska była zacofana , biedna , z prymitywnym przemysłem , bez dróg , Naszym atutem przez jakiś czas był węgiel. Ale czasy się zmieniły i my dzisiaj sami u siebie do jego wydobycia dopłacamy rocznie 10 miliardów zł.
Jeśli naszym sojusznikiem gospodarczym była by Rosja to masz przykład niedaleki. Takim cichym sojusznikiem jest Białoruś.
Czy twoim zdaniem Białoruś jest samodzielnym neutralnym państwem ? Z kim handluje , jak żyją jego obywatele. Dlaczego od ich granicy dzieje się tyle problemów. Skoro tam tak dobrze to dlaczego my musimy na granicy budować takie zasieki.
Wobec tego Polska nie przyjęła by Ukraińców ale miała by tu ruskich . A granica z Rosją była by od Litwy p Słowację.