~Łukasz napisał(a): Warto też zauważyć, że nawet ciche dźwięki, które będą emitowane przez dłuższy czas będą męczyć. Jednak, jeżeli te odległości mają być min. ok. 1 km i więcej to nie powinni mieć horroru, jak w temacie.
sentinel napisał(a):~ napisał(a): Teraz wiatraki i z wiatrakami cudowne FALE INFRADZWIĘKOWE.
A więć cieszmy się pięknymi widokami i ignorujmy szkodliwe FALE INFRADZWIĘKOWE wytwarzane przez wiatraki prądotwórcze, potwierdzone przez naukowców.
Jeżeli mowa o infradźwiękach, to ich źródła są różne:
Naturalne źródła infradźwięków to np.:
silny wiatr, pioruny, tornada, trzęsienia ziemi (fale sejsmiczne ), wulkany
Sztuczne źródła infradźwięków to np.:
ciężkie pojazdy samochodowe, drgania mostów, eksplozje, głośniki, odrzutowce i śmigłowce, przemysł (sprężarki tłokowe, pompy próżniowe i gazowe, wieże wiertnicze, turbodmuchawy, elektrownie wiatrowe), rurociągi,
urządzenia chłodzące i ogrzewające powietrze.
Więc nie tylko wiatraki są ich źródłem.
pietrek1 napisał(a): o przepraszam, mój tesciu przepracował kilkadziesiąt lat przy azbeście w dawnych zakładach w Gryfowie (obecny Izoterm) i żyje, a nawet cieszy sie nienagannym zdrowiem :) . Pracował na produkcji :)
I pamiętaj, azbest jako materiał jest NIEGROŻNY. Grożne jest natomiast jego pylenie. Jeśli masz np pokryty dach eternitem i ten eternit nie kruszy się, KOMPLETNIE NIC Ci nie grozi.
~ola napisał(a): mój pietrku, czy ty myślisz nad tym co piszesz?
czy piszesz tylko, aby pisać ?
pietrek1 napisał(a): nie masz racji. Wytwarzają te fale tylko wówczas gdy pracują, a żaden wiatrak nie pracuje na okragło ;)
~ napisał(a):pietrek1 napisał(a): nie masz racji. Wytwarzają te fale tylko wówczas gdy pracują, a żaden wiatrak nie pracuje na okragło ;)
Więc w końcu poczytałeś troche w książkach i zrozumiałeś że wiatraki wytwarzają SZKODLIWE FALE INFRADZWIĘKOWE.
A więć: NIKT NIE MA PRAWA SZKODZIĆ LUDZKIEMU ŻYCIU (w szczegulności dzieciom) nawet przez 10 godzin na dzień, kiedy wiatrak pracuje.
Dlatego: budujcie wiatraki, ale daleko od zabudowań mieszkalnych !