Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Poszukiwacze skarbów.

5339
#eurekasystemy nieaktywny
7 maja 2011r. o 11:25
Witam wszystkich.Chciałbym się zapytać czy ktoś coś wie na temat podziemnych tuneli w Bolesławcu i okolicach.Koło sądu po drugiej stronie ulicy koło przystanku jest pewne wejście ale zamurowane może być to schron a może wejście do podziemi.Jak mi wiadomo Niemcy mieli dość sporo takich tuneli w okolicy a powstawały one jeszcze za czasów krzyżaków którzy stacjonowali na tych terenach bodajże w 14wieku.

Posiadam trochę map Niemieckich z okresów 2 wojny ale nie ma tam nic zaznaczone ;)

Aktualnie próbuję coś odnaleźć w Eichbergu, gdyż jestem przekonany że Niemcy coś tam ukryli.Lokalizacja dobra była kolej a poza tym jest wiele cegieł porozrzucanych po lasach.Koło cegielni jest kilka wejść ale są puste :) - wniosek, Niemcy robili kilka wejść po czym wszystkie zasypywali.Jak słyszałem zasypywali około 50cm ziemi.Słyszałem o zaminowaniu tuneli ale myślę że to nieprawda.

Dysponuje wykrywaczem metali Jabel 12V z cewką 28cm.

Jakby ktoś miał jakieś informacje to bardzo proszę się podzielić lub napisać wiadomość prv.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
7 maja 2011r. o 14:35
kolo sądu jest tylko schron; jeszcze ok. 8-10 lat temu mozna bylo tam wejsc, w sumie mial okolo 50 metrow; jest jeszcze bunkier pod nasypem kolejowym, tam gdzie byl kiedys postoj taksowek; teraz juz chyba zasypali wejscie ale pare lat temu tez po nim smigalem; wyjscie jest po drugiej stronie nasypu, kolo rynku na ul. Wesolej; ale to tylko bunkry; tunele sa pod rynkiem i ponoc sa polaczone z kosciolem u Raczki albo Bobera, juz nie pamietam; ale one sa zamkniete i nie ma jak wejsc; generalnie super sprawa czyms takim sie zajmowac, bardzo ciekawe hobby; pozdrawiam
5339
#eurekasystemy nieaktywny
20 maja 2011r. o 12:35
A w Kraśniku Górnym to wejście koło cmentarza niedaleko miedziaka czy ktoś wie co to było?.Myślałem że to wejście do tuneli ale się okazuje że to tylko jakieś pomieszczenie.Słyszałem że w Kraśniku Dolnym w kościele też było wejście do podziemi ale zostało zamurowane.Czy ktoś ma jakieś wskazówki ?? może gdzie można poszukać? Słyszałem pogłoski również o Szpitalu Wojewódzkim na 1000 lecia że tam też może coś być ale wszystko zamurowane, tamtejsi co próbowali otworzyć wejście zostali objęci klątwą tratata

Dopisane 08.05.2011r. o godz. 22:44:

Dzisiejsze odkrycia.Eichberg blisko cegielni myślałem że wejście do tunelu niestety po drugiej stronie nie było wejścia dalej.Być może wejście było w dół ale zasypane.Nie miałem siły odkopywać ktoś chętny??[img=1304887470_a1c8mzn.jpg]

Dopisane 08.05.2011r. o godz. 22:46:

[img=1304887597_q6de7y4.jpg]

Dopisane 20.05.2011r. o godz. 12:35:

Widzę że temat troszkę kuleje czy nikt się nie wypowie?

Ja jeszcze popiszę jeśli ktoś zainteresowany niech się odezwie.

Jak donoszą pogłoski zamek Grodziec był połączony podziemnym tunelem z zamkiem Sternburg(gwiezdny zamek) w Warcie Bolesławieckiej.Czy ktoś słyszał o dawnej szubienicy w Warcie?.Najciekawsze jest to ze Sternburg wybudowali Krzyżacy.Prawdopodobnie na tych terenach stacjonowało ich niewielu i było to w XII-XIII wiek.
4576
#nicolette nieaktywny
20 maja 2011r. o 12:52
ja chętnie poczytam ale niesty nie mam wiedzy na te tematy ale jest to bardzo ciekawe:)

,,Tajemnica człowieczeństwa kryje się w tęsknocie za tajemnicą wszechrzeczy.,,
~ niezalogowany
20 maja 2011r. o 13:19
Co do tunelu pod rynkiem - to było jego gdzieś zdjęcie bo nie jest on dostępny dla ogółu do oglądania - na tym zdjęciu pan Abramowicz do jakiejś książki czy programu figurował. I chyba też było yo pokazane w programie TVP - tytuł chyba "Para w Polskę" odcinek o Bolesławcu.

Dwa na sądowej faktycznie jest bunkier - nie ma przejścia nigdzie dalej niż za obręb obu zamurowanych wejść.

Przejście pod wiaduktem to tylko przejście podziemne (około 5 metrów w dół potem pod wiadukt i wyjście z drugiej strony). Tunel znany kupę obecnie zaśmiecony i zasypany. Także w Bolcu nie ma jakiś rewelacji.
~dd niezalogowany
20 maja 2011r. o 13:32
super sprawa! co prawda niewiele wiem o tunelach w bcu i okolicach, ale sama inicjatywa bardzo mi się podoba. Szukanie takich przygód zawsze bardziej mnie kręciło niż zakupy czy podobne bzdury
~GosiaM niezalogowany
20 maja 2011r. o 13:50
Jeśli chodzi o to wejście do tunelu w Kraśniku Górnym, to są to ruiny zaczętej budowy zamku Templariuszy , prawdopodobnie był tam jakiś tunel prowadzący w okolice walącego się już spichlerza, czego do końca nie jestem pewna.

Skarby i eksponaty z minionych czasówi i ich poszukiwanie fascynują mnie od lat.
~ niezalogowany
20 maja 2011r. o 13:59
ja też poszukuje przygód czy ktoś mi pomoże znaleść punkt "G"?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!