Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

11445
PanM
3 grudnia 2013r. o 7:20
Czy my , Polacy nie mamy swojej kultury i nie umiemy korzystać z rozumu.
Po co sięgać do Bizancjum i szukać wzorców? Lepiej edukować młodzież z nastawieniem na spokojną przyszłość.
ŻYJEMY TU I TERAZ .

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
3 grudnia 2013r. o 8:21
Bo widzisz Przemo , Iza i Bardzo Poważny lubią sobie pogadać o rzeczach nieistotnych, o których my głupi i nie wykształceni nie mamy zielonego pojęcia. Równie dobrze mogliby prowadzić swe dyskursy na prywatnych kanałach , ale moja ulubiona Arystokratka unika loginu jak diabeł święconej wody :D

A tymczasem w sieci wyszperane :
"
Nie lubię Ukraińców. Uważam że podobnie jak Polacy zasłużyli sobie na poniewierkę i utratę państwowości.

Popularna definicja Ukraińca to rosjanopodobny prostak bez ambicji, historycznie znany z okrucieństwa (rezuny). Plemię o bogatym folklorze ale bez własnych literatury, sztuki, czy muzyki klasycznej. Tradycyjnie wykorzystywani przez okupantów do pacyfikacji innych. Kobiety mają najgorszą opinię w świecie pod względem lojalności. Ukraińskie nałożnice Kadafiego i przywódców libijskich, zwykle na etatach personelu medycznego z paszportami ZSRR, dostarczyły CIA wielu cennych informacji na temat obronności Libii przed ucieczką … do Rosji. Widziałem kilka rosyjskojęzycznych programów telewizyjnych z ich udziałem.

Bieżące reportaże filmowe z Kijowa na kanale http://www.vesti.ru
w tymczasowym stałym dziale WYBÓR UKRAINY
http://www.vesti.ru/theme.html?tid=105474
Przy okazji, wszelkie insynuacje o rosyjskim zainteresowaniu pozyskaniem Ukrainy są fałszywe. UE chce pozyskać Ukrainę jako rynek zbytu, źródło surowców i niewolników. Ukraina śmierdzi Rosji. W czasie pogromu gruzińskich najeźdźców poległo po stronie gruzińskiej wielu Ukraińców. Transportery opancerzone którymi się posługiwali były modyfikacją produkowanych na Ukrainie a ich obsługa wymagała wiedzy technicznej… "

i jeszcze

"
Obawiam się, że Janukowycz ma przechlapane. Ukraińskie media już są przejęte przez brukselskich bandytów i obecnie prezentują pozycje eurooszołomskie. (Chodzi mi głównie o ukraińskie kanały informacyjne „5″ i „24 Ukraina”). Szczytem demagogii jest gadanie o „biciu dzieci” przez „Berkut”, podczas gdy na bezpośredniej transmisji widać było jak te „dzieci” rzucają petardy, kamienie, koktajle mołotowa i posługują się rozmaitymi „zabawkami” w rodzaju bejsboli, gazrurek czy nawet spychacza.
Szczerze mówiąc nie bardzo mi żal mieszkańców Ukrainy (tak właśnie: mieszkańców Ukrainy, a nie Ukraińców, bo istnienie tego etnosu jest dość dyskusyjne): pomarańczowa hucpa z amerykańskim szpiegiem i oszustem Juszczenką niczego ich nie nauczyła. Znowu obudzą się z ręką w nocniku, tyle że wtedy może już nie być odwrotu. I dobrze im tak. Za zaślepienie i głupotę trzeba płacić. "

Trzeba płacić , tylko ludzi szkoda.
Czy pooglądałeś Drogi Alterze , jak Cię prosiłem ?

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
11202
#Anonim11202 nieaktywny
3 grudnia 2013r. o 8:55
A kto to napisał, że ,,szmatami" jesteśmy?
~NarzeczonaŚmierci niezalogowany
3 grudnia 2013r. o 10:30
http://Kefir2010.wordpress.com/2013/12/02/nowy-hit-internetow-telefon-zydowki-do radia-maryja/
11202
#Anonim11202 nieaktywny
3 grudnia 2013r. o 10:51
Według danych GUS opublikowanych w raporcie "Ubóstwo w Polsce 2012" w sferze skrajnego ubóstwa znajdowało się 2,1 mln Polaków. Oznacza to, że w 2012 roku około 6,7 proc. osób żyło poniżej tak zwanego minimum egzystencji, które w 2012 roku wynosiło 519 złotych miesięcznie dla gospodarstwa jednoosobowego i odpowiednio 1771,96 złotych dla rodziny pracowniczej czteroosobowej.
POLSKA BIEDA W LICZBACH
5,7 proc. - odsetek osób żyjących poniżej minimum egzystencji;
17 proc. - odsetek osób zagrożonych ubóstwem;
14 proc. - wskaźnik skrajnego ubóstwa w rodzinach z co najmniej jednym bezrobotnym;
15 proc. - wskaźnik ubóstwa wśród osób z wykształceniem gimnazjalnym;
34 proc - wskaźnik ubóstwa wśród małżeństw z co najmniej czwórką dzieci;
10114
#alter nieaktywny
3 grudnia 2013r. o 14:55
Pannazdzieckiem napisał(a): Szczytem demagogii jest gadanie o „biciu dzieci” przez „Berkut”, podczas gdy na bezpośredniej transmisji widać było jak te „dzieci” rzucają petardy, kamienie, koktajle mołotowa i posługują się rozmaitymi „zabawkami” w rodzaju bejsboli, gazrurek czy nawet spychacza.

Panna, brakuje ci orientacji. "Bicie dzieci" dotyczy bezlitosnego pobicia studentów w nocy na Majdanie 30 listopada. Studenci byli bezbronni, zostali zaatakowani i pobici ze zwierzęcą agresją. Chowali się po kościołach i cerkwiach.
Studenci nie mieli żadnych "zabawek".

To dopiero po tym ataku protesty na Majdanie się spotęgowały.

PAnna gdybyś obserwował temat, to byś wiedział że "transmisja", o której wspominasz dotyczy walk na ulicy Bankowej, gdzie najprawdopodobniej doszło do prowokacji. Nie wiadomo skąd się tam nawet buldożer wziął?! hehe
Tam Kliczko apelował o pokojowe manifestowanie.

PAnna najpierw bądź dobrym obserwatorem, dopiero potem możesz być dobrym komentatorem. I to tylko na podstawie doniesień medialnych.

A co powiesz na to, że premier Ukrainy Azarow posługuje się tylko językiem rosyjskim? :)

Dopisane 03.12.2013r. o godz. 14:53:

PanM napisał(a): Czy my , Polacy nie mamy swojej kultury i nie umiemy korzystać z rozumu.
Po co sięgać do Bizancjum i szukać wzorców? Lepiej edukować młodzież z nastawieniem na spokojną przyszłość.
ŻYJEMY TU I TERAZ .

Nasza Polska kultura już zawiera domieszki różnych kultur, również Bizancjum. Gdybyś korzystał z rozumu, i się edukował, tak jak pouczasz innych to byś o tym wiedział. Od dawna dostrzec można oznaki, zjawiska multikulturowości.

"Żyjemy tu i teraz?" bez korzeni, bez historii żyjesz tylko jak pyłek na wietrze, jak chorągieweczka. Co po twoich poglądach nawet widać.

Dopisane 03.12.2013r. o godz. 14:55:

Pannazdzieckiem napisał(a):
Czy pooglądałeś Drogi Alterze , jak Cię prosiłem ?

Przypomnij mi co miałem pooglądać? :) Chyba mi umknęło.

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
211
skorn
3 grudnia 2013r. o 16:31
BPM napisał(a): Nie pytasz o wartosci Hitlera?

Nie pytam, bo z tego co wiem, nie jest ze wschodu.

Nie musi być koniecznie Stalin. Może Lenin, Beria, Chruszczow, Jeżow.

<i>
~Iza niezalogowany
3 grudnia 2013r. o 17:33
Pannazdzieckiem napisał(a): Bo widzisz Przemo , Iza i Bardzo Poważny lubią sobie pogadać o rzeczach nieistotnych, o których my głupi i nie wykształceni nie mamy zielonego pojęcia.(...)

Oj tam, oj tam, Panienko, sam wywołałeś temat Słowian, no to teraz masz za swoje :D i przy okazji ... dzięki :* za podsumę Ukraińców, choć ja nie wszystkich wrzucam do jednego wora - tylko rezunów.
Tak na marginesie, Panienko, staram się stosować do Twojej dobrej rady - tej z połowy sierpnia ;).
A mówią, że to kobitki są niekonsekwentne, hi, hi.

BPM-ie, Rusini to jest ogólna nazwa Słowian wschodnich :), a w Galicji tak mówiono na Ukraińców ( późniejsza nazwa). Małopolska Wschodnia należała do Słowian zachodnich- Lędzian, zwanych też Lachami ( za Mieszka I w granicach państwa polskiego). Ruś Kijowska najechała te tereny w 981r. (por. ruski kronikarz Nestor), za Piastów przechodziły z rąk do rąk. Kazimierz Wielki z powrotem włączył je do Polski.
Oczywiście wpływ obrządku wschodniego na Słowian, również tych na Bukowinie :), Słowacji wiąże się m.in. z Cyrylem i Metodym, ale to przed schizmą wschodnią.

Przemku, nie masz racji, Rzeczpospolita opierała się na wielokulturowości, takimi byli jej obywatele i ze względu na narodowość, i religię. Byli zatem katolicy obrządku rzymskiego i greckiego ( unici), prawosławni, protestanci, muzułmanie ( Lipkowie), czy Żydzi. Każdy wnosił swoją kulturę i tradycję.

Miłego :)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.