Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Dolny Śląsk rowerem
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Invest Lang UWAGA NACIĄGACZE

3781
PhilipsS
11 września 2012r. o 13:08
Pan C. wydawał się do niedawna dość pewny, że w biznesie postępuje właściwie i nic nie jest w stanie go zaskoczyć. Ale jak to bywa z pyszną* pewnością siebie został ukarany. I to dwa razy. Pierwszą karę pominiemy, bo nie jest istotna, podajemy ją jedynie dla statystyki, druga zaś jest kluczowa dla poniższego wpisu.
Jest prawdą znaną od lat, że nauka zawsze kosztuje... raz mniej, a raz więcej. Ale po kolei.
Dwa tygodnie temu Pan C. odebrał telefon od przesympatycznej pani, która zadzwoniła w imieniu firmy Invest-Lang z Tychów (www.invest-lang.pl). Pani Ziemba, bo tak się przedstawiła, powiedziała, że promuje fundusze europejskie wspomagające przedsiębiorczość. Sądziła, że Pan C. reprezentuje firmę, dla której pracował kilka lat wcześniej. Gdy jej wyjaśnił i powiedział, że aktualnie działa w innej branży odpowiedziała, że to żaden problem.
– Proszę pana – mówiła z przekonaniem – fundusz, o którym mówimy umożliwia pozyskanie środków w wysokości do dwustu tysięcy złotych.
– Świetnie – odpowiedział Pan C. i zreferował wszystko, czym aktualnie się zajmuje.
– Znakomita branża! – powiedziała pani Zięba i zaraz dodała – Myślę, że oferta tego funduszu jest skierowane przede wszystkim na taką działalność. Powiem więcej: może pan poza niezbędnymi remontami i inwestycjami kupić z tych pieniędzy samochód nowy lub używany.
Słowo samochód sprawiło, że Panu C. zapaliła się na moment czerwona lampka, ale tylko... na moment.
– Co powinienem zrobić, aby uzyskać te środki – zapytał Pan C. – I najważniejsze, proszę powiedzieć ile to kosztuje i dlaczego tak drogo?
– Wystarczy, że zamówi pan u nas formularz zgłoszeniowy, który wyślemy pod wskazany przez pana adres. Opłata przy odbiorze 249 złotych brutto.
– A nie może to być drogą elektroniczną? Wystawią mi państwo fakturę i zapłacę...
– Mamy takie procedury uzgodnione z funduszem, że musi się to odbyć konwencjonalną drogą. Razem z przesyłką będzie pan miał podany kontakt do konsultanta, który działa na pańskim terenie.
– Ile kosztuje konsultant? - zapytał Pan C.
– Nic - odpowiedziała pani Ziemba reprezentująca firmę Invest-Lang z Tychów - to wszystko finansowane jest w ramach funduszu, a opłata ma charakter manipulacyjny.
– Dobrze – skwitował Pan C. – a ile czasu upływa od momentu podjęcia współpracy z konsultantem do otrzymania środków z funduszu?
– Maksymalnie trzy miesiące przy dobrym biznes planie.
Pan C. połknął haczyk. Sama rozmowa była znacznie dłuższa i pani Katarzyna Ziemba cierpliwie odpowiadała na szereg szczegółowych pytań utwierdzając go, że naprawdę reprezentuje unijny fundusz. Pan C. podał jej dane firmy niezbędne do wystawienia faktury oraz adres dostawy. Teraz tylko należało cierpliwie zaczekać na przesyłkę i nawiązać kontakt z konsultantem.

Wczoraj do drzwi Pana C. zadzwonił kurier z DHL. Miał ze sobą przesyłkę z firmy Invest-Lang z Tychów. Potwierdził odbiór, zapłacił i po wyjściu kuriera usiadł w fotelu, by zająć się funduszem unijnym. Jakież było jego zaskoczenie, gdy w tekturowej kopercie znalazł dwie książki będące formą darmowych poradników, jakich pełno w Agencjach Rozwoju Regionalnego, i faktura wystawiona na zakup (sic!) "Pakietu 2 publikacji". W pierwszej chwili pomyślał, że książki to bonus i tylko zapomnieli dołączyć namiary na konsultanta i formularz, za który zapłacił. Chwycił za telefon, by zgłosić reklamację, ale żaden z telefonów nie odpowiadał. Za każdym razem włączała się automatyczna sekretarka.

W tym momencie uświadomił sobie, że został wprowadzony w błąd i oszukany.
C'est la vie. Wiedza kosztuje...

Prosiłbym o temat na CZERWONO nie dajmy zrobić się w KONIA
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~też oszukana niezalogowany
11 września 2012r. o 13:36
Witam
jak wyżej ,u nas podobna sytuacja,tym razem Pani X z Jeleniej Góry pięknie przedstawiła nam bajkę o dotacjach unijnych.trzeba było zapłacic za formularz zgłoszeniowy i materiały pomocnicze do wypełnienia....za jedyne 198zł :> przyszła paczka z kilka dni ,a tam książka z płytą "dotacje unijne 2010r."Pani miała się z nami skontaktować i cisza,to było jakieś 6 m-cy temu ,przełkneliśmy te 198zł,ale też OSTRZEGAM przed naciągaczami!!!
2820
#k1p nieaktywny
11 września 2012r. o 13:47
Dlaczego nie zgłosiliście tego na policję?
Raz padłam ofiarą oszusta, ale przez Allegro. Podobnie kosztowało mnie to 198 zł, ale od razu poszłam z tym na policję.
Dwa razy umarzano śledztwo. Za trzecim razem udało się ustalić miejsce pobytu sprawcy. Dokładnie dzisiaj o 11.00 odbyła się rozprawa w sądzie i sprawca zostanie ukarany.
Pewnie już nikogo więcej nie oszuka.
Takie "przełykanie" straty to najgorsze, co można zrobić, bo daje to oszustom poczucie bezkarności. Oszukują na niewielkie kwoty, ale na dużą skalę.
87
#assassin nieaktywny
11 września 2012r. o 14:45
Raz na dwa tygodnie dostaje takie telefony, że mogę dostac dofinansowanie z unii. Od razu mówię, że nie jestem zainteresowany. Wiadomo, że wcisnąć chcą jak najwięcej. I nie tylko ta firma robi takie wałki, pełno ich na rynku. Pytałem co i jak załatwiają, to że konsultant ma przyjechać, a oni wysyłają dokumenty. Jak ktoś jest zainteresowany to poczyta w necie na stronach ministerstwa może za darmo. A od naciągaczy nie wolno nic brać.
2900
#falco nieaktywny
11 września 2012r. o 20:33
nie bardzo pojmuję Wasze zachowania :)
przesyłki kurierskie macie PRAWO otworzyć w obecności kuriera i w razie niezgodności w zamówieniu,uszkodzeniach itp. macie również prawo odmówić przyjęcia przesyłki
:)

"bierz życie z każdym oddechem..."
~ niezalogowany
11 września 2012r. o 22:48
prywatna firma rozdziela fundusze unijne??
~ niezalogowany
11 września 2012r. o 22:55
Pan C. internetu nie miał chyba,co? bo na ich stronie stoi jak byk :"Świadczmy usługi pod względem profesjonalnego kontaktu BTB, BTC, wyszukiwanie nowych klientów, umawianie na spotkania biznesowe, ankiety, badania marketingowe i wiele innych. Dodatkowo prowadzimy call center wychodzące sprzedażowe, zajmujemy się sprzedażą różnego rodzaju produktów, najczęściej wydawniczych.Bestseller z tej serii dotyczy merytorycznej pomocy biznesowej firmom chcącym ubiegać się o fundusze unijne...." ani słówka o załatwianiu funduszy unijnych... jakiś nierozgarnięty ten pan C.... a potem nie dziwne,że pazerniaki oddają pieniązki oszustom z Amber Gold... pazerność, pazerność - czytać co napisane w umowach, na stronach www, poradzić się wujka Google, MYŚLEĆ !!!!!!!.... i kłopotu nie będzie
~ niezalogowany
4 grudnia 2012r. o 15:03
Potwierdzam to Naciągacze i oszuści .Uwarzajcie na nich i najlepiej jak zadzwonią to od razu pier... suchawką i nie sluchać tego wszyskiego.
Pare dni temu zadzwoniła do mojej firmy pani X z firmy Invest-Lang S.C.i proponowała umieszczenie mojej firmy na portalu internetowym www.eurobaza.pl .Po wysłuchaniu pani X wyrażnie odmówiłem przyjęcia jej propozycji na ten fakt pani bardzo nawawiając i przedstawiając korzyści z tej formy reklamy mojej firmy zaproponowała wysłanie drogą mailową propozycji oferty zamiast tego .Firma przysłała kurierem w kopercie umowę i fakturę na kwotę 220zł. przesyłka płatna przy odbiorze . Odebrał pracownik przesyłkę i za nia zapłacił oczywiście. Natychmiast po otworzeniu koperty zadzwoniłem pod numer kom.781-086-546 umieszczony na fakturze w celu wyjaśnienia sytuacji odezwała sie pani Y i stwierdziła ze musiałem wyrażić zgodę i że wszyskie rozmowy mają nagrywane. Na to ja do pani Y to proszę o odsłuchanie rozmowy pani Y stwierdziła że przekarze kontakt osobie która ze mną rozmawiała czyli pani X w celu kontaktu za mną.Do dzisiaj nikt nie zadzwonił i podejrzewam że nie zadzwoni.dzwoniąc pod podany numer zgłasza się po kilku sygnałach poczta .Podaje dokładne dane firmy:
Invest-Lang S.C. Barbara Gudz Katarzyna Kania ul.Fabryczna 11 43-100 Tychy Nip: 646-290-54-48
WSZYSKICH PRZESTRZEGAM przed jakimkolwiek kontaktem a wszczegolności telefonicznym,ponieważ jak się okazało po przeczytaniu umowy w punkcie 9 podpunkt drugi cytuję"Zamawiający ma prawo odstąpić od umowy zawartej na odległość W CIĄGU 1 godziny od przeprowadzonej rozmowy telefonicznej i złożenia zamówienia tego samego dnia"
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMARaport BIK