Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Bolesławiec czy Kleryków?
2924
#Anonim2924 nieaktywny
24 października 2012r. o 20:42
Zodiak ma rację Burmistrz, PiS, PO itp. nie maja nic wspólnego z prawicą a już na pewno nie ze skrajną. To co oni reprezentują to pospolity, zwyczajny socjalizm.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~zacofany moher niezalogowany
24 października 2012r. o 21:10
Zastanawiałem się, czy warto w ogóle się odzywać.
Mamy oto przed sobą człowieka - jak sam mówi - wierzącego. Ale na Boga w co? W to, że po ustanowieniu patronatu w mieście obowiązkowo powinny zadziać się cuda? Bo inaczej patronat "nie działa"? W to, że można kłamać, by napisać felieton?
Bo kłamstw tutaj bez liku. Dla niepoznaki nazywane faktami. Radni podjęli decyzję - pisze autor. Ale tak brzmiałoby słabiutko. Więc zaraz dodaje: nie pytając mieszkańców miasta. To co - wybory samorządowe były sfałszowane? Czy może radni mają prawo podejmować decyzje tylko takie, jak sobie Boletus życzy? To pan premier może sobie podejmować decyzję w moim imieniu, że zbuduje stadiony za 10 miliardów, by przez miesiąc rozegrać tam parę meczów, a radni Bolesławca są ubezwłasnowolnieni? Pan Boletus oczywiście kłamie sugerując, że nie wie kim była święta Maria i dlaczego właśnie ją wybrano za patronkę Bolesławca. Wie, ale kłamie.
Kłamie także sugerując, że szkoła katolicka w Bolesławcu wiąże się z jakimiś kosztami dla miasta. Na budynek oddany Pijarom nie było chętnych, alternatywą było jego niszczenie. Lub utrzymywanie pustego budynku przez miasto.
Kłamie mówiąc, że szkoła będzie dla wybrańców. Doskonale wie, że ma to być szkoła publiczna.
Kłamie sugerując, że powstanie nowej szkoły to wynik złej oceny szkół miejskich. Nikt nigdy czegoś takiego nie powiedział. Kłamie sugerując, że Pijarzy nie wiedzą, jak prowadzić szkoły. Ich szkoły należą do najlepszych (jak większość szkół katolickich).

Chcę tylko zapytać - po co?

Zasmucające jest też to, że z "Syzyfowych prac" Boletus zrozumiał tylko tyle, że Żeromski zmienił nazwę Kielc. Redaktor, felietonista poczytnego portalu. To kiedy będzie tekst o Kalińcu?
1078
#maksymek nieaktywny
24 października 2012r. o 21:37
Tekst poprzednika nie idealny, ale jakościowo o wiele lepszy od felietonu. Brawo za prawie trafną ripostę.
~Do zacofanego mohera niezalogowany
24 października 2012r. o 21:51
Odpowiedz na pierwsze pytanie tego felietonu, Bolesławiec czy Kleryków?

Mogę tylko powiedzieć, że przeciętny bolesławianin nie zna patronki naszego miasta, ba nawet nie wie kto jest patronem Bolesławca to po pierwsze, a po drugie dnie komuś szkoły za darmo, nawet zakonowi Pijarów to pewne nadużycie władzy. Ostatnio słyszałem w Bazylice, że Rada Miasta dała 150 tys. złotych na kolejną renowację, za co dziękował im proboszcz Jarosiewicz.

Nie wiem czy i kto przyjął w Bolesławcu w czasie nadania tytułu Bazyliki około stu księży i innych gości. Czy o tym też nie wolno mówić.

Felietonista powinien popatrzeć na każdą sprawę z różnych stron, muszę powiedzieć, że mnie też Bolesławiec zaczyna się kojarzyć z Klerykowem, miasto ceramiki pozostało daleko z tyłu.

Czy czasami nie jest za dużo, księży, instytucji kościoła obok nas?

4254
#parenti nieaktywny
24 października 2012r. o 21:55
~Do zacofanego mohera napisał(a): Czy czasami nie jest za dużo, księży, instytucji kościoła obok nas?

Ile powinno byc wg Ciebie?
~Jeżo fanka niezalogowany
24 października 2012r. o 22:05
Jednak jesteś !
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
24 października 2012r. o 22:13
~zacofany moher napisał(a): ... szkoła katolicka w Bolesławcu wiąże się z jakimiś kosztami dla miasta. Na budynek oddany Pijarom nie było chętnych, alternatywą było jego niszczenie. Lub utrzymywanie pustego budynku przez miasto....

Zajefajnie Moherowy , ja rozumiem , że z Twojego punktu widzenia pijarowska szkoła , to właściwa droga. Racja ekonomiczna ma niby świadczyć o słuszności decyzji ?
W budynku tym szczęśliwie odchowałem dwoje dzieci , przy ogromnej pracy kadry nauczycielskiej , z której siedemnaście osób zostało zwolnionych z pracy , w wyniku tej idiotycznej reorganizacji. Bazując na własnych doświadczeniach nie miałbym nic przeciwko utrzymaniu dawnego stanu , podobnie , jak nauczyciele i rodzice dzieci uczęszczających do SP2. Władze tego miasta , albo idą na postrąku głupoli rządzących tym krajem , albo faktycznie stosują wazeliniarstwo usiłując sobie kupić miejsce w niebie . Osobiście mogę nie znać faktów medialnych , ale na codzień obserwuję niezadowolenie ludzi i mam wrażenie , że już niedługo .... uprawiać indoktrynację Moherowy Kolego , będziesz mógł tylko u siebie w domciu :) Dobranoc :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~Jeżo fanka niezalogowany
24 października 2012r. o 22:19
Pannazdzieckiem napisał(a): usiłując sobie kupić miejsce w niebie .

Miejsca w niebie nie są na sprzedaż.
Swoimi czynami w całym życiu trzeba sobie na nie zasłużyć !
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA BAU zaprasza