Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Jakie ciasta ciasteczka pieczecie na Święta - przepisy i foto.

~ niezalogowany
17 grudnia 2012r. o 11:00
Jak w temacie podzielcie sie sprawdzonym przepisem.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2820
#k1p nieaktywny
17 grudnia 2012r. o 16:35
Fotki nie mam, ale znam doskonały przepis dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu a i talentu kulinarnego niewiele.
Ciacho zawsze się udaje i jest pyszne:
6 jajek, kostka margaryny, 4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki cukru.
Z mąki, proszku, żółtek, margaryny i 1 szklanki cukru wyrabiamy kruche ciasto. Nie gnieciemy, ciasto ma mieć postać okruchów.
Białka ubijamy z resztą cukru. Tzn, najpierw ubijamy pianę, a później powolutku wsypujemu cukier ciągle miksując.
Do formy dajemy po kolei: 2/3 ciasta, dowolne owoce (jabłka, jagody, truskawki, kto co lubi lub ma), pianę z białek i resztę ciasta (okruchów). To wszystko piecze się około 30-40 minut w temp. ok 200 st.
Uwaga: nie wolno dawać owoców zamrożonych, bo puszczają zbyt wiele wody - najpierw trzeba odmrozić na sitku.
Przepis wypróbowany z różnymi owocami - zawsze się sprawdza :-)
~b niezalogowany
17 grudnia 2012r. o 16:48
SZYBKIE , PROSTE , PYSZNE .Na biszkopt wyłożyć osączone połówki brzoskwiń,zalać budyniem śmietankowym ugotowanym na soku z tych brzoskwiń[2 puszki+ 3 budynie], na to połozyć małe bezy , polac ozdobnie polewa czekoladową.Gotowe.:}
2820
#k1p nieaktywny
17 grudnia 2012r. o 17:22
... a co zrobić, żeby biszkopt nie opadł??
~kasia niezalogowany
17 grudnia 2012r. o 17:55
ja bede piekłaShreka rewelacyjne ciacho :)
~ciasteczka niezalogowany
17 grudnia 2012r. o 19:28
Ja robię na oko;) Ale mniej więcej tak: 3 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół naturlanego jogurtu, 1/2 k. margaryny ( roztopionej), 1/4 smalcu, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, i duże opakowanie wiorków kokosowych. Wiórki i jogurt sprawią,że ciastka będą pyszne i kruche. Można z tej bazy robić różne warianty: np. plus cappucino, mięta pokruszona, bakalie, kakao.

Lukier: cukier puder, troszkę wody i sok malinowy ( sok z pomaranczy, kakao, co się komu wymyśli)

Dziś musiałam dorabiać, bo pierwsza tura zniknęła;) [img=1355768880_rq0m5us.jpg]
2087
#Wikunia nieaktywny
17 grudnia 2012r. o 19:39
k1p napisał(a): ... a co zrobić, żeby biszkopt nie opadł??

po upieczeniu "upuścić" z wysokości kolan na podłogę (oczywiście z blaszką ;) )

można też kupić gotowy ale w naszych cukierniach nie widziałam samych, "domowych" biszkoptów, są tylko beznadziejne w marketach, no chyba że ktoś wie gdzie kupić to niech zdradzi bo ja ostatnio takie spotkałam w małej miejscowości pod poznaniem

http://www.facebook.com/Krawiectwo.Melanii http://wikuniakwl02.wpiernicz.pl/vs
~b niezalogowany
17 grudnia 2012r. o 20:21
Wikunia napisał(a):
k1p napisał(a): ... a co zrobić, żeby biszkopt nie opadł??

po upieczeniu "upuścić" z wysokości kolan na podłogę (oczywiście z blaszką ;) )

można też kupić gotowy ale w naszych cukierniach nie widziałam samych, "domowych" biszkoptów, są tylko beznadziejne w marketach, no chyba że ktoś wie gdzie kupić to niech zdradzi bo ja ostatnio takie spotkałam w małej miejscowości pod poznaniem

Tak ,to prawda , trzeba po prostu upuścic na podłoge po wyjęciu z piekarnika, ja nazywam ten biszkopt ''rzucany'', domowników uprzedzić ,żeby nie przerazili się łoskotu.:}
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza